„Flirt”, un spectacol serios despre arta îndrăgostirii

Spectacolul „Flirt” al Teatrului de Artă din Bucureşti a trecut Prutul. Vineri şi sâmbătă, 25 şi 26 noiembrie, el a fost jucat la Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul şi, respectiv, la Teatrul “Licurici” din Chişinău. Cei doi protagonişti, Andreea Duţă şi Mihai Baranga reuşesc în doar o oră să-l smulgă pe spectator din cotidianul cenuşiu, repititiv, arătându-i culorile vii şi emoţiile irepetabile ale unor situaţii neaşteptate, în care poate (sau nu) să ia naştere un sentiment ce nu se reduce la o simplă “relaţie”, ci leagă inimi pentru totdeauna.

Irina NECHIT

„Flirt” este un produs teatral-coregrafic în care nu există momente de destindere sau „pauze de respiraţie”, totul e acţiune, încordare, fluiditate, concentrare, stări critice sau tensionate, transpuse în gesturi precise, în mişcări sugestive, în cuvinte (puţine, dar esenţiale) şi desigur, în paşi de dans.

Deşi e o parodie la adresa „reţetelor” moderne de seducere a partenerului (ei) şi de remediere a oricărei probleme şi a oricărui tip de disfuncţionalitate, de nereuşită, spectacolul ne prezintă o artă a îndrăgostirii cât se poate de serioasă, onestă şi chiar dificilă. Iar tonalitatea montării nu este una gravă, ci dimpotrivă, senină, luminoasă, conectată la ritmul vieţii moderne, fiind prezente şi momentele magice, atemporale, când actorii-dansatori par să atingă starea de imponderabilitate.

Ideea acestui spectacol îi aparţine actorului Mihai Baranga, scenariul este realizat de Andreea Baranga, iar coregrafia poartă semnătura Andreei Duţă, care la Chişinău a interpretat-o pe eroina “Flirt”-ului.

Mihai Baranga a studiat actoria la Academia Naţională de Teatru şi Film din Bucureşti. A avut numeroase colaborări cu diferite companii teatrale independente. A jucat în mai multe seriale TV.

Andreea Duţă a absolvit Liceul de Coregrafie din Bucuresti şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Coregrafie. Până în 1998 a făcut parte din compania de dans “Contemp”, iar din 1998 este dansator şi coregraf independent şi a efectuat numeroase turnee internaţionale.

Invitat la mai multe festivaluri de teatru din Cehia, Finlanda, Macedonia, Serbia, Belarus, Spania, “Flirt” a obţinut Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Teatru din Belgrad şi Premiul pentru cea mai bună actriţă (pentru Andreea Păduraru) la Festivalul Internaţional de Teatru din Imatra, Finlanda. Inventivitatea, umorul, eleganţa spectacolului au fost apreciate şi în R. Moldova, unde rareori vedem montări de o asemenea calitate şi emotivitate. De notat, că artiştii bucureşteni au adus “Flirt” la Cahul şi la Chişinău cu sprijinul Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.