Flashmob +1 VOT cu miri

Un grup de circa o sută de tineri s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pe 16 iunie la ora 12.00 pentru a organiza un flashmob cu scopul de a încuraja tinerii să participe la turul II al alegerilor din 19 iunie. Tinerii s-au adunat îndemnaţi de un apel lansat pe internet. În Piaţă au fost desenate cu creta, în dimensiuni mari, semnul „+”, cifra „1” şi cuvântul „vot”. Grupul de tineri, la care s-au alăturat un mire şi o mireasă cu o ceată de nuntaşi, s-au împărţit în mai multe echipe, fiecăreia revenindu-i câte un semn de pe asfalt. Conduşi de dansatori profesionişti, participanţii au dansat zece minute, stârnind curiozitatea şi admiraţia trecătorilor.

În opinia unei „dansatoare” pe nume Victoria Vlad, fiecare vot este unul de aur: „Dacă lipseşte un vot, lipseşte o atitudine. Dacă fiecare va gândi că votul său nu contează, în acest caz nu se va lua o decizie corectă”. Mai categoric în acest sens s-a arătat un tânăr pe nume Dan, el spune că votul nu trebuie să fie o alegere, ci o obligaţie, iar persoanele care nu se prezintă la scrutin să fie sancţionate. „Dacă nu votăm, nu suntem cetăţeni, nu avem o atitudine civică. Chiar dacă politicienii noştri nu sunt perfecţi, din două rele trebuie să alegem răul mai mic”. Totodată, Dan s-a arătat revoltat de faptul că pe 7 aprilie 2009 în piaţă au ieşit mai mulţi tineri decât au venit la vot pe 5 iunie 2011. „Dacă nu ieşim noi, vor vota bătrânii în locul nostru şi ne vor determina viitorul”, spune Dan.

Deşi mai multe vedete şi persoane publice au anunţat că vor veni la flashmob, doar solistul formaţiei „Gândul Mâţei”, Nicu Ţărnă, s-a prezentat pentru a-i susţine pe tineri. „Cred că sunt primele alegeri în care chiar un vot va conta foarte mult. Dacă aţi observat, primul tur a fost unul foarte strâns între doi candidaţi, acum va fi unul şi mai strâns, exact cum a fost în România cu Băsescu şi Geoană. Vor conta câteva voturi, poate chiar unul. Trebuie să ne mobilizăm, să fim uniţi!” a declarat Nicu Ţărnă.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)