FLAGRANT // Conducerea Întreprinderii ”Căile Ferate din Moldova” este cercetată penal pentru prejudicierea statului de circa 31 milioane de lei

Miron Găgăuz este cercetat penal
Conducerea Întreprinderii de Stat ”Căile Ferate din Moldova” este cercetată penal. Cu câteva zile înainte de a fi făcută publică această informaţie, Miron Găgăuz, directorul general al ÎS ”Căile Ferate din Moldova”, şi-a anunţat demisia. Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a remarcat în legătură cu acest caz că, în curând, vor fi eliberaţi sau suspendaţi din funcţie şi alţi funcţionari din cadrul întreprinderii, care nu fac faţă cerinţelor sau sunt bănuiţi de comiterea unor încălcări ale legislaţiei. La rândul său, Victor Catan, ministrul Afacerilor Interne, a precizat că, în baza unor materiale de investigaţie apărute în mass-media, au fost pornite dosare penale pe numele unor angajaţi ai ÎS „Calea Ferată din Moldova”.
Potrivit informaţiilor furnizate de Procuratura Generală, conducerea Întreprinderii ”Căile Ferate din Moldova” este cercetată penal pentru prejudicierea statului de circa 31 milioane de lei. În urma controlului efectuat de procurori la această întreprindere, aceştia au stabilit că, pe parcursul anilor 2005–2008, CFM în persoana administratorului Miron Găgăuz a semnat, contra sumei de 55 milioane lei, 4 contracte de transmitere în chirie a circa 500 de vagoane mărfare întreprinderii mixte „Intertranscord” SRL, cu dreptul exploatării acestora pe teritoriul statelor CSI. „Intertranscord” SRL, care are un capital social de numai 5400 lei şi este fondată de către Vladimir Kiko, locuitor al oraşului Tiraspol, şi compania „Terboch Limited”, înregistrată în zonă off-shore din Cipru, a transmis vagoanele pentru subînchiriere unor companii din Federaţia Rusă, obţinând din această tranzacţie un venit de 75 milioane lei.
Mai mult, fiind exportator de servicii în locul CFM, acest agent economic a beneficiat de restituirea TVA din bugetul de stat al R. Moldova în mărime de circa 11 milioane lei. Ca rezultat, prin transmiterea în chirie ÎM „Intertranscord” SRL a circa 500 de vagoane, administratorul ÎS „Calea Ferată din Moldova”, Miron Găgăuz a prejudiciat interesele publice cu 31 milioane lei.
Procurorii menţionează că Legea cu privire la întreprinderea de stat prevede că una din atribuţiile de bază ale administratorului întreprinderii este asigurarea folosirii eficiente a bunurilor primite în gestiune operativă. Procuratura Generală a expediat cauza penală Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei pentru exercitarea urmăririi penale. Amintim că Miron Găgăuz a înaintat o cerere de demisie din funcţia de director general al ÎS „Căile Ferate din Moldova” .
Miron Găgăuz a declarat pentru ”Ştirea Zilei” că “demisia sa este legată de faptul că în Republica Moldova a fost instalat un nou Guvern, care, cel mai probabil, va dori să numească un nou şef la CFM”. “Eu activez de 10 ani la conducerea acestei întreprinderi, care este cea mai mare din Republica Moldova. Pentru asta este clar că aveam nevoie şi de sprijin politic. În plus, cred că este bine să oferim locul generaţiilor tinere să se afirme”, a spus Gagauz.
Miron Găgăuz este numit director general al Î.S. “Căile Ferate din Moldova”, în luna ianuarie 2000. În 2003, el este decorat de ex-preşedintele Vladimir Voronin cu medalia ”Meritul Civic”, mai apoi cu „Ordinul Republicii”. La 19 aprilie 2005, a fost numit în funcţia de ministru al Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, cumulând totodată şi funcţia de director al CFM până la 23 ianuarie 2007. A renunţat la funcţia de ministru în favoarea celei de director al „CFM”. În sistemul căilor ferate activează de 34 de ani.
The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu