Fiul lui Iacob sau al lui Iacov?

Nu mai ştie cine este şi cum să procedeze pentru a ieşi din impasul identitar

Problemele lui Nicolae Lupu, 48 de ani, de la Colicăuţi, Briceni, fostul judeţ Edineţ, au început odată cu pierderea certificatului de naştere, eliberat de Primăria Colicăuţi în 2001. Atunci şi-a perfectat un certificat de naştere în grafie latină, în care prenumele din certificatul sovietic Nicolai i-a fost schimbat în Nicolae, iar patronimicul i-a fost schimbat din Iacovlevici în fiul lui Iacob. Astfel, „Nicolae Lupu al lui Iacob” a fost trecut în toate actele de identitate, în paşaportul automobilului, acte bancare şi în documentele celor trei copii ai săi.

Svetlana Corobceanu

În 2003, Nicolae Lupu a depus dosarul pentru obţinerea cetăţeniei române. A fost invitat să se prezinte la Ambasada României abia în 2011. Între timp, i-a expirat buletinul de identitate şi paşaportul. Agitat, bărbatul a căutat certificatul de naştere care trebuie prezentat la perfectarea actelor de identitate, dar nu l-a găsit, de unde a tras concluzia că l-a pierdut.

Taxe pipărate pentru schimbarea unei litere

S-a adresat cu o cerere prin care a solicitat un duplicat al certificatului de naştere la Oficiul Stării Civile din raionul Briceni. Spre deosebire de 2001, când prenumele Nicolai i-a fost schimbat în Nicolae, în mod automat şi fără taxe, acum i s-a cerut pentru schimbarea unei litere – în decurs de o oră – 260 de lei, în decurs de o zi – 185 de lei, în decurs de cinci zile – 135 de lei. „Mi-au spus că legislaţia s-a schimbat şi trebuie să plătesc pentru orice literă schimbată. În cele din urmă, mi s-a eliberat adeverinţa cu Nicolae, dar numele tatălui apare Iacov, în loc de Iacob. Le-am reproşat greşeala. Mi-au spus că nu-i greşeală şi mi-au arătat o carte, asemănătoare unei cărţi bisericeşti în care era scris Iacov. Am probe că, până şi în unele documente sovietice, tata figura ca Iacob. Funcţionarele de la Oficiu mi-au spus că nu pot face nimic, că tata nu mai e în viaţă, respectiv nu poate să se adreseze în judecată să-şi schimbe numele, iar eu rămân fiul lui Iacov”, ne spune bărbatul.

„Reiese că sunt fără neam”

Acesta a venit la redacţie şi cu documentele de identitate ale fraţilor şi surorilor sale, aceştia fiind toţi trecuţi în acte ca fii ai lui Iacob. „Reiese că nu mai sunt neam cu surorile mele, cu fraţii mei, care figurează şi ei ca fii ai lui Iacob, nu ai lui Iacov. În cazul meu, trebuie să schimb toate documentele. Dar oare e posibil aşa ceva? Că figurez nu doar în documentele mele de identitate, ci şi în buletinele celor trei copii ai mei, în documente bancare. Şi apoi, aceasta e viaţa, sunt probleme poate legate de moştenire, de dăruire, ei se joacă cu documentele acestea? Cu o singură literă să mă pună în situaţia de parcă nici n-aş exista”, se revoltă fermierul.

Certificatul Institutului de Filologie al AŞM, nerecunoscut

Până la urmă, cineva l-a sfătuit să se adreseze la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei unde a solicitat un certificat de identificare a numelui şi prenumelui. În certificatul eliberat de angajata Institutului, Ecaterina Păun, se explică: Prenumele Iacob este ortografiat în conformitate cu normele de scriere a numelor de persoană în limba română, iar Iacov este o variantă a prenumelui Iacob transcrisă din limba rusă şi că, în cazul lui Nicolae Lupu, acestea sunt prenume identice purtate de una şi aceeaşi persoană.

Certificatul nu a fost acceptat nici de Ambasada României, nici de Oficiul Stării Civile. „Mulţi prieteni mi-au spus că problema s-ar fi rezolvat mai uşor, dacă aş fi dat mită. Dar n-am vrut să merg pe această cale. Nu am putut privi calm la ceea ce se face sub uşile Oficiului Stării Civile Briceni. Bătrâni şi bolnavi stau în picioare, de-i frig, de plouă, stau afară, fără un grup sanitar în preajmă. Funcţionarii de acolo îi bruschează, vorbesc brutal. Mă întreb pentru ce se strâng taxe atât de impunătoare, până şi pentru schimbarea unei litere, unde se duc aceşti bani?”, se întreabă revoltat bărbatul.

Judecata va decide

Solicitată de JURNAL, reprezentanta OSC Oxana Bodulean ne-a spus că la identificarea prenumelui tatălui lui Nicolae Lupu, funcţionarii s-au ghidat de registrul parohiei Colicăuţi, judeţul Hotin, unde este indicat prenumele Iacov. „Noi acţionăm conform limbii de stat”, ne-a spus Bodulean. Întrebată de ce în 2001 s-a scris Iacob, aceasta ne-a dat un răspuns evaziv că legislaţia s-ar fi schimbat, fără a ne spune însă despre ce legislaţie este vorba. Totuşi Bogulean ne-a spus că o soluţie pentru cazul lui Nicolae Lupu ar fi să se adreseze în instanţa de judecată în care să solicite actul de rectificare a numelui tatălui. Acesta ar putea deveni fiu al lui Iacob, în loc de fiu al lui Iacov în baza deciziei instanţei judecătoreşti.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu