Fiul dictatorului libian a fost la Chişinău


Al-Islam Gaddafi, fiul preferat al dictatorului libian Muammar Gaddafi, a fost recent la Chişinău.

Potrivit liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Gaddafi jr. a venit la Chişinău pe 19 ianuarie curent, cu un avion de cursă de la Viena. El s-a aflat în R. Moldova doar o zi.

Viceministrul de Externe, Andrei Popov, susţine că invitaţia pentru acest cetăţean libian a fost perfectată de Biroul pentru Migraţie şi Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Care a fost scopul vizitei şi cu cine s-a întâlnit fiul dictatorului nu se cunoaşte.

Şi preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susţine că a auzit ceva despre vizita fiului dictatorului libian, precizând că el personal nu s-a întâlnit cu Gaddafi. „A fost probabil în scop de afaceri, pe când tatăl său se simţea bine mersi în toate cancelariile europene”, a spus Diacov.

Deputatul comunist Grigore Petrenco a cerut Ministerului de Externe şi Serviciului de Informaţii şi Securitate detalii despre această vizită. „Vreau să ştiu cu cine s-a întâlnit şi ce a discutat fiul dictatorului”, a solicitat Petrenco.

Precizăm că  Muammar Gaddafi este președintele Libiei de mai bine de 30 de ani. În acest moment, în această țară au loc proteste masive contra dictatorului. Potrivit Reuters, la sfârşitul lunii februarie, Consiliul de securitate al ONU a impus în unanimitate sancţiuni de călătorie liderului libian Muammar Gaddafi şi apropiaților săi, continuând astfel presiunile pentru a-l obliga să renunţe la putere.

Saif Al-Islam Gaddafi, 38 de ani, fiul mai mic al dictatorului libian, este un personaj modern, şcolit la Londra, unde a obţinut un doctorat în studii economice. Conduce o organizaţie caritabilă, Gaddafi Foundation, care s-a implicat în câteva dosare de eliberare a ostaticilor. În 2006, după ce a criticat regimul tatălui său, Saif a plecat pentru un timp în străinătate, dar ulterior s-a întors.

În ultimii ani, a avut întâlniri cu mai mulţi oficiali europeni, printre care Condoleezza Rice, Nicolas Sarkozy, Tony Blair, ultimul chiar a declarat că este prieten cu Al-Islam Gaddafi.

M.R.

The following two tabs change content below.