Fiscul şi „baloanele umflate” // NEGRU

 

Cu o mică, dar justificată, întârziere, ca cetăţean conştiincios şi interesat de bunul mers al lucrurilor în scumpa noastră republică moldovenească (sună familiar?), am încercat să aflu ce i-a supărat totuşi pe nemţii de la compania Draexlmaier, care produc, la Bălţi, echipamente electrice pentru automobile. Pe cât de motivată a fost hotărârea lor de a renunţa „la construcţia celei de-a treia uzine”, în favoarea României, după cum a trâmbiţat toată presa noastră, inclusiv cea care se pretinde model. Câte controale au avut ei de suportat din partea fiscului până le-a sărit ţandăra şi au luat această decizie nefericită pentru imaginea RM?

Ceea ce sare în ochi la citirea mulţimii de oferte ale Google-ului pe această temă e că niciun reprezentant al companiei respective nu a declarat presei că renunţă să mai investească în RM. Administraţia companiei a refuzat pur şi simplu să comenteze situaţia creată. Să fie fum fără foc?

 

Ziarul „Adevărul” pare să fi venit primul cu ştirea că Draexlmaier îşi mută valiza cu investiţii peste Prut. Putem deduce din text că informaţia i-a fost „strecurată” de reprezentanţii companiei, căci, deşi „au refuzat să comenteze situaţia”, ziarul a reuşit să obţină, nu se ştie cum, „corespondenţa pe care o are (compania –n.n.) cu autorităţile moldovene”, din care rezultă că „plângerile lor au ajuns la cancelarul Angela Merkel şi la deputaţii germani”.

 

E de presupus că Draexlmaier s-a folosit de presă pentru a băga în sperieţi guvernul şi opinia publică. Din acest punct de vedere, premierul Filat pare să aibă dreptate când vorbeşte, la PRO TV, despre un „balon umflat” cu referire la cazul dat. Mai cu seamă că o altă companie – Lear Corporation, despre care se anunţase la fel că se retrage din RM, a dezminţit o asemenea intenţie.

Pe de altă parte, dacă Draexlmaier a trimis scrisori la guvern, de ce nu i s-a răspuns, de ce nu a reacţionat nimeni? Abia după intervenţia presei dl Filat s-a întâlnit cu reprezentanţii companiei şi ai Fiscului, ceea ce înseamnă că strategia „balonului umflat” a funcţionat şi merită luată în considerare opinia ex-premierului Ion Sturza că investitorilor, nu numai celor străini, trebuie să li se ofere posibilitatea să comunice cu guvernul la modul direct, ca să nu mai recurgă la intermediari cu „baloane”.

Simţindu-se hărţuit, ignorat de guvern, Draexlmaier nu văzuse, probabil, altă soluţie decât să se adreseze jurnaliştilor, deoarece „la începutul lunii noiembrie Fiscul a pus şi sechestru pe conturile companiei”. Solicitat de „Adevărul”, Nicolae Vicol, directorul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a dat vina pe interpretarea eronată şi pe unele imperfecţiuni ale legislaţiei. La imperfecţiunea legislaţiei s-a referit şi Vlad Filat. Prin urmare, se mai cere intervenţia deputaţilor în Codul Fiscal. De ce abia acum se vorbeşte despre aceasta?

Şi mai e ceva: din surse avizate (nu le numim deoarece nu le-am solicitat acordul) aflăm că blocarea conturilor s-a făcut cu exces de zel, fără a se respecta termenul stabilit de lege pentru contestarea, în instituţia ierarhic superioară, a rezultatelor controlului fiscal. În acest caz, dacă e adevărat, s-a dat dovadă, fie de rea intenţie (cum a afirmat atunci ministrul economiei Valeriu Lazăr), fie de iresponsabilitate, incompetenţă, şi persoanele vinovate trebuie să răspundă pentru fapta lor.

Nu ne facem iluzii că toţi investitorii străini sunt nişte „îngeri” şi că nimeni dintre ei nu va încerca să păcălească fiscul nostru. Înţelegem şi faptul că astăzi orice sumă contează pentru buzunarul public. Dar avem nevoie de un Fisc inteligent, cu discernământ, capabil să ia decizii optime în situaţii complicate. O companie cu 2000 de angajaţi, cu spaţii de producţie de sute de metri pătraţi, nu poate fi tratată ca o firmă a cărei existenţă poate fi probată doar de un birou şi o persoană cu ştampilă. Una dintre cele două companii nu poate dispărea uşor. Blocându-i, cu atitudine superficială, conturile, riscăm să lipsim de salarii sau să obţinem într-o clipită 2000 de şomeri în plus. S-au gândit agenţii fiscali la angajaţii companiei Draexlmaier? Dacă Fiscul va acţiona cu „bâta”, dacă va speria „găinile care ne dau ouă” – investitorii străini, vor avea de suferit în primul rând cetăţenii moldoveni care nu mai pot sau încă nu pot fugi nicăieri.

 

 Nicolae Negru

The following two tabs change content below.