Firmele implicate în licitaţiile trucate şi sectoarele Capitalei în care au livrat produse alterate

cna

Sectorul Buiucani. Din interceptările telefonice de la CNA reiese că cele mai mari probleme legate de calitatea produselor alimentare au fost semnalate la Buiucani. DETS Buiucani a încheiat în 2016 contracte de livrare a produselor alimentare cu firmele Crinic Grup a lui Ghenadie Nicorici (2,1 milioane de lei) și Lovis Angro (circa un milion de lei). De asemenea, instituția a contractat firmele Credoprim (un milion de lei), Adrika (813.000 de lei), Fabi& Lina (600.000 de lei), Carnprodlux (665.760 de lei), care însă par să nu aibă nicio legătură cu dosarele penale examinate de procurori, se menţionează într-o anchetă semnată de anticoruptie.md.

Directorul Credocrim, Gheorghe Costru, susțină că ei livrează doar produse lactate grădinițelor din Capitală și nu li s-a întâmplat niciodată să livreze marfă alterată. „Am auzit și eu de acele interceptări. Sigur că am o părere proastă. Ei umblă cu tot felul de propuneri și câștigă tendere. Noi suntem producători de lactate și nu ne permitem să oferim un preț atât de mic la licitații ca ei. După aia, aduc produse din Ucraina sau nu știm de unde și iată apar probleme”, ne spune agentul economic.

Direcția educație, tineret și sport de la Buiucani este singura care a încheiat contracte de livrare a produselor alimentare cu firma Axedum, o companie avicolă din satul Buțeni, Hâncești. DETS Buiucani a cumpărat de la Axedum produse alimentare de peste 600.000 de lei. Fondatori ai companiei sunt Galina și Grigore Cojocaru, care administrează mai multe afaceri. Contactată de Centrul de Investigații Jurnalistice, Dumitrița Cojocaru, director comercial al Axedum, ne-a declarat că firma nu are nicio legătură cu dosarul penal. „Noi avem propria fermă de păsări. Creștem singuri cerealele cu care le hrănim. Avem abator performant. Nu au existat niciodată pretenții față de produsele noastre. Dimpotrivă, angajații de la grădiniță cumpără și ei găini de la noi”, a precizat sursa.

Sectorul Botanica. Sunt curioase achizițiile efectuate de DETS Botanica. Cele mai multe produse alimentare au fost procurate de la Sanex-Com (4,3 milioane de lei, mai mult de jumătate din toată cantitatea livrată de companie în grădinițele din Chișinău), dar și de la Premium-prod SRL (5,6 milioane de lei). Ultima companie, fondată în aprilie 2011, este contractată constant de DETS Botanica pentru livrarea produselor alimentare. An de an, contractele se ridică la milioane de lei. Prima dată, Premium-prod a câștigat o licitație la DETS Botanica în iunie 2011, adică la doar două luni de la crearea firmei. Valoarea primului contract a fost de 4,5 milioane de lei. În 2016, pe lângă produse alimentare, DETS Botanica a cumpărat de la Premium-prod dezinfectanți și paturi pentru grădinițe, în valoare de 738.000 de lei.

Firma, cu adresa juridică în or. Ialoveni, aparține Tamarei Batin, iar administrator este Violeta Palencu. Acum un an, Palencu era controlor de stat superior la Curtea de Conturi. Precizăm că nicio altă direcție de educație din Chișinău nu a apelat în acest an la serviciile acestei companii. În 2011, într-un articol despre tabăra de vară „Poienița Veselă” din Dănceni, Ziarul de Gardă menționa despre această companie, contractată de DETS Botanica, că nu ar fi livrat la timp anumite produse alimentare pentru copii. Reprezentanții companiei nu au putut fi găsiți pentru a ne oferi un comentariu. Precizăm că Premium-prod nu este vizată în cazul achizițiilor trucate în educație.

DETS Râșcani a procurat aproape toate produsele alimentare de la Crinic Grup și Lovis Angro. Tot de la compania lui Lilian Sofrone a cumpărat produse și DETS Centru, dar într-un volum mai mic. Direcția Educație din sectorul Centru a dat preferință produselor livrate de Amager Com, o companie administrată de Andrei și Ion Adjer, cu care au fost semnate contracte în valoare totală de circa șapte milioane de lei, Sanex Grup și Prodagrotrade. Ținăm să precizăm că ultimele trei companii nu figurează în ancheta penală a procurorilor. De fiecare dată, de pregătirea licitațiilor  DETS Centru s-au ocupat contabilii Mihaela Manea și Olesea Malîi, iar șef al grupului de lucru a fost Ion Musteață, șeful adjunct al direcției.

Și DETS Ciocana a  avut companii preferate. Astfel, de aprovizionarea cu produse alimentare a grădinițelor din sector în acest an s-a ocupat Serviabil SRL, cu care au fost semnate contracte în valoare de peste cinci milioane de lei. Compania care a fost contractată doar de DETS Ciocana aparține Tatianei și lui Gheorghe Angheluță. „Nu suntem vizați de acest scandal. Noi suntem ditribuitori oficiali ai Lactis și față de calitatea produselor noastre nu au fost niciodată obiecții. În acest caz, nici nu știu ce aș putea spune. Responsabilitatea este a tuturor, de la cel mai de jos nivel, până la conducere. Sunt multe de spus despre acest scandal, dar sper că ancheta își va face treaba”, ne-a declarat Victoria Angheluță, director comercial al Serviabil SRL.

Și Profcar Trade a beneficiat practic doar de contracte la DETS Ciocana, doar că de o valoare mult mai mică – de 783.314 lei. Compania aparține Valentinei Evtodieva. Contracte a câte aproape un milion de lei au mai fost semnate cu Fabi & Lina și Nipetgal, o firmă care aparține lui Nicolae Petcoglo, un partener de afaceri al lui Fiodor Ianioglo, ales săptămâna trecută deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia. Nimeni din reprezentanții companiilor Serviabil, Profcar Trade și Nipetgal nu este vizat în dosarele privind lcitațiile trucate în educație.

Salvează

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)