Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câştigă licitaţii de milioane la stat din primele luni de la fondare // Investigaţie

Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câştigă licitaţii de milioane la stat din primele luni de la fondare // Investigaţie

Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc şi-a deschis câteva firme în ultimii trei ani, iar una dintre ele, fondată în 2015 şi specializată în lucrări de construcţii, a început să câştige licitaţii la stat încă „din faşă”, la doar trei luni de la creare. Întreprinderii „Construct Agent Grup” i-a fost încredinţat un contract de peste 2 milioane de lei în raionul în care a copilărit şi pe care astăzi deputatul îl patronează politic – Floreşti.

Ulterior, a obţinut contracte la Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA), unde director-adjunct a devenit recent finul său de cununie, Sergiu Batiuşca, apoi – la Spitalul Raional Şoldăneşti şi la Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS). Deputatul a lăsat fără răspuns întrebarea portalului Moldova Curată referitoare la eventualele dividende pe care le-a putut avea din activitatea acestei firme, dar nu le-a indicat în declaraţia de avere, dar şi pe cea dacă statutul său de deputat are vreo legătură cu obţinerea acelor contracte, csrie Moldova Curată.

Eugeniu Nichiforciuc a devenit deputat în luna februarie 2015, când unii parlamentari PDM, aleşi la scrutinul din noiembrie 2014, au decis să plece în Guvern. Exact cu 20 de zile înainte, el îşi înregistra propria companie de construcţii, „Construct Agent Grup”. Peste doar 3 luni de la fondare, această firmă a câştigat primul contract cu statul. Aşa arată datele de la Agenţia Achiziţii Publice.

Primul contract cu statul: valoarea – 2 milioane de lei

La 19 mai 2015 „Construct Agent Grup” a obţinut un contract de 2.773.046 de lei de la Primăria satului Ciripcău, Floreşti, pentru a efectua lucrări de „modernizare energetică a clădirii gimnaziului „Constantin Stere””. Primarul comunei, Mihail Donos, care şi-a câştigat mandatul candidând pe lista PDM, spune că la concurs au participat, din câte îşi aminteşte, cel puţin cinci companii. La întrebarea cum de a fost aleasă o întreprindere care tocmai se crease şi nu avea lucrări efectuate pentru a-şi proba aptitudinile, el a răspuns că firma a demonstrat că mai realizase lucrări de construcţii: „Această firmă efectuase lucrări până a fi contractată de noi. În raionul Cantemir, din câte îmi amintesc, am fost cu specialistul şi s-a uitat la lucrările efectuate, la calitate. Pe moment, eu sunt satisfăcut de lucrările care au fost făcute. Urmează să fie pusă în funcţiune sistemul de încălzire, dar nu ne grăbim deocamdată pentru că în acest sezon încă rămânem la încălzire pe bază de gaz. Din primăvară vom testa trecerea la biomasă. Clădirea gimnaziului, care are trei etaje, a fost acoperită cu penoplast de 15 centimetri, au fost schimbate geamurile, uşile şi 30% din calorifere”.

Primarul mai spune că la alegerea câştigătorului licitaţiei nu ar fi contat faptul că proprietarul e deputatul Nichiforciuc. „Nu l-am văzut în ochi pe deputat. L-am văzut pe şeful şantierului care s-a ocupat de construcţie. Dar în rest nicio conversaţie nu am avut. Din grupul de lucru au făcut parte noi membri, inclusiv eu. Ne-am uitat la preţurile pe care le confirmau prin rapoartele înaintate faţă de primărie. Asta a fost o companie care ne-a aranjat cel mai mult. Am controlat şi calitatea materialelor. Sunt şi deputaţi între deputaţi. Eu înţeleg că din cauza incompatibilităţii funcţiei nu i se permite, dar nu l-am văzut o dată să vină pe şantier, nu l-am văzut o dată să vină cu anumite propuneri. Am avut o conlucrare extrem de bună cu băieţii care au fost în brigada de construcţie”, ne-a mai declarat Mihail Donos.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)