FINANŢE // Deprecierea leului generează scumpiri în lanţ

Moneda europeană a ajuns la un nou record absolut pentru Republica Moldova

Preţurile lactatelor s-au majorat de asemenea  Doi mari producători de lactate din ţară – JLC şi Incomlac – au majorat preţurile produselor în medie cu trei la sută, excepţie fac doar îngheţata şi untul.  Producătorii spun că scumpirea este determinată şi de introducerea în 2014 a unei taxe pentru achiziţia materiei prime de la persoanele fizice. „Leul este tot mai ieftin în raport cu principalele valute de referinţă: euro şi dolarul american. Prin urmare, toate produsele de import se scumpesc în permanenţă. Cea de-a doua cauză este politica fiscală adoptată de Parlament pentru 2014”, a declarat directorul JLC, Sergiu Puşcuţă. Foto: Nadea Roşcovanu

Preţurile lactatelor s-au majorat de asemenea
Doi mari producători de lactate din ţară – JLC şi Incomlac – au majorat preţurile produselor în medie cu trei la sută, excepţie fac doar îngheţata şi untul.
Producătorii spun că scumpirea este determinată şi de introducerea în 2014 a unei taxe pentru achiziţia materiei prime de la persoanele fizice.
„Leul este tot mai ieftin în raport cu principalele valute de referinţă: euro şi dolarul american. Prin urmare, toate produsele de import se scumpesc în permanenţă. Cea de-a doua cauză este politica fiscală adoptată de Parlament pentru 2014”, a declarat directorul JLC, Sergiu Puşcuţă. Foto: Nadea Roşcovanu

Record pe piaţa valutară. Moneda naţională a înregistrat un nou maxim istoric pentru acest an – 18 lei şi 17 bani pentru un euro. Prognozele experţilor sunt îngrijorătoare.

Banca Naţională a comunicat ieri pentru dolarul american un curs oficial de 13,067 lei. Leul românesc a ajuns să coste 4,02 lei moldoveneşti. Grivna ucraineană valorează 1,57 lei, în scădere cu un ban şi jumătate, pe când rubla rusească s-a ieftinit cu jumătate de ban şi poate fi cumpărată cu 0,386 lei.

Cei mai afectaţi de slăbirea monedei naţionale sunt salariaţii şi importatorii, în timp ce exportatorii înregistrează profituri suplimentare. În aceste condiţii, spun experţii, importatorii vor fi nevoiţi să majoreze preţurile, iar bugetarii, precum şi unii salariaţi din sectorul real al economiei, vor trebui să reducă drastic din cheltuieli.

Situaţie benefică pentru exportatori

Experţii economici amintesc că slăbirea leului faţă de valuta europeană şi dolar a început la finele anului trecut, după ce Banca Naţională a Moldovei a început să procure destul de masiv valută pe piaţa internă. Totodată, pe pieţele internaţionale, se observă în ultimul timp o tendinţă de apreciere a cursului euro faţă de cel al dolarului.

„Am observat în trecut o mică intervenţie din partea Băncii Naţionale prin cumpărarea de valută străină de pe piaţa locală. Pe moment însă, nu există motive economice interne pentru a fi nevoie de deprecierea leului. Pe termen scurt, situaţia respectivă favorizează familiile celor cei care muncesc în străinătate şi cei care sunt salarizaţi în valută străină.

Circa o treime din remiteri sunt efectuate în euro, fapt care va duce la creșterea valorii sumei în lei şi, nu în ultimul rând, va stimula consumul. În al doilea rând, în urma aprecierii valutei europene, vor beneficia cei care au depozite în valută străină şi exportatorii, cei care efectuează circa 46 la sută din exporturi spre UE”, spune expertul economic Adrian Lupuşor.

Principalii perdanţi, potrivit expertului, sunt importatorii, companiile care depind de importurile de materie primă şi cei care au efectuat împrumuturi în valută străină, în special cei care au contractat credite ipotecare.

„Deprecierea leului faţă de valuta europeană s-ar putea răsfrânge şi asupra preţurilor, deoarece Republica Moldova depinde mult de importuri, atât de produse finite, cât şi de materie primă. Cu siguranţă, efectele inflaţioniste nu se vor lăsa aşteptate. S-au înregistrat deja primele scumpiri la lactate”, menţionează expertul.

Ar putea creşte preţul la motorină şi benzină

Un alt expert economic, Natan Garştea, notează că este dificil de stabilit pe moment care ar fi cauzele deprecierii valutei naţionale. Nu este exclus însă că acest fenomen are legătură cu începutul noului an economic ori cu faptul că unii agenţi economici mai mari au făcut achiziţii de valută de pe piaţa locală. „Depinde însă cât de mult timp va dura perioada de depreciere a leului. Dacă creşterea cursului valutei europene şi a dolarului va dura mai mult timp, acest fapt va afecta neapărat preţurile, în special la produsele de import: la gazul lichefiat, combustibil şi energie electrică. Majorarea preţului la gazul lichefiat este strict condiţionată de cursul ridicat al monedei europene”, a precizat Garştea.

Relevăm că mai multe companii petroliere au informat deja Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică pentru a opera majorări de prețuri la carburanți. Scumpirile urmează să fie făcute cu peste 50 de bani la un litru la benzină, 15 bani la un litru de motorină și cu 1 leu la gazul lichefiat.

Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa 17,95 de lei, un litru de motorină – 17,25 de lei, iar un litru de gaz lichefiat – 10,55 de lei.

Una din companiile petroliere, Rompetrol, justifică majorarea prețurilor la carburanți ca urmare a deprecierii leului față de valutele de referință, dar și ca urmare a creșterii accizelor la începutul anului 2014. Potrivit politicii fiscale pentru anul 2014, accizele la benzină au crescut 3500 de lei faţă de 3200 de lei pe tonă, și 1630 de lei pentru o tonă de motorină.

„Situaţia pare ieşită de sub control”

Expertul economic Viorel Chivriga observă că e pentru prima dată când valuta europeană atinge un nivel atât de înalt faţă de valuta naţională. „Creşterea valutei europene şi a dolarului are loc pe parcursul câtorva luni şi nu este prevenită de factori interni care pot face acest lucru, şi anume Banca Naţională a Moldovei. Situaţia pare ieşită de sub control.

În octombrie 2013, experţii prognozau că situaţia pe piaţa valutară se va stabiliza. Vedem că acest lucru nu s-a întâmplat. Situaţia îi va avantaja pe agenţii economici implicaţi în activităţi de export în domeniul agro-alimentar şi în cel industrial, care exportă în UE.

Pe termen scurt, situaţia va duce la schimbări în preferinţele celor care cumpără valută. Se observă deja o tendinţă de creştere a rulajelor cu valută rusească, de altfel, în şi Rusia are loc o creştere accentuată a valutei străine faţă de rubla rusească, euro și dolarul ajung la maximele istorice echivalând cu 47,5 și 35 de ruble”, a spus Chivriga, precizând că deprecierea leului poate fi cauzată şi de situaţia de pe pieţele vecine, inclusiv din Federaţia Rusă.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)