Finanţatorii PD şi PLDM din ultima electorală

CEC nu mai publică informaţii despre donatorii partidelor în campaniile electorale

Partidul Democrat (PD) a cheltuit cei mai mulţi bani pentru alegerile locale din cinci localităţi care au avut loc pe 11 noiembrie curent. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), PD a cheltuit 39 de mii de lei, Partidul Liberal Democrat (PLDM) – doar 4400 de lei, iar celelalte formaţiuni nu au dat niciun ban în ultimele alegeri locale.

Mai mult dai, mai mult câştigi! PD a câştigat pe 11 noiembrie două primării şi are doi candidaţi în turul doi de scrutin în alte două localităţi. Iar PLDM s-a ales cu un candidat pentru a doua încercare în Hristici, Soroca.

În comuna Morenii Noi, Ungheni, a fost ales primar la 11 noiembrie candidatul PD, Serghei Suprovoci, iar în satul Cârpeşti, raionul Cantemir, mandatul de primar l-a câştigat Ion Bâzu, tot din partea democraţilor. În comuna Albina, Cimişlia, primar a fost ales candidatul independent Nicolae Bâcos. Turul doi al alegerilor locale urmează să se desfăşoare pe 25 noiembrie curent în comuna Danu, Glodeni, unde în turul doi au ieşit candidatul PD, Mihail Ursu, şi candidatul PCRM, Zinovia Timinscaia, şi în satul Hristici, Soroca, unde locuitorii vor trebui să aleagă între candidatul PD, Dumitru Cebotari, şi candidatul PLDM, Eugenia Răileanu.

Să nu mai afle lumea?

Dacă anterior CEC publica numele, funcţia deţinută şi alte detalii despre finanţatorii partidelor, în documentele plasate recent pe site-ul acestei instituţii nu mai găsim aceste detalii. „Suntem purtaţi prin judecată şi se invocă motivul  protecţiei datelor cu caracter personal. De aceea nu mai plasăm astfel de informaţii”, a declarat pentru JURNAL Iurie Ciocan, preşedintele CEC. Dar, tocmai datorită acestor detalii, presa descoperea după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 că printre cele 17 persoane fizice care ar fi contribuit la fondul electoral al PCRM figura şi un tânăr şomer, în vârstă de 23 de ani, din satul Socoleni, Anenii Noi, care ar fi donat 250 mii de lei pentru campania electorală a comuniştilor. Solicitat de presă, tânărul nu avea habar că era finanţator al comuniştilor, iar procurorii nu au găsit „fapta infracţiunii” în acest caz.

Streleţ vs. angajaţi ai statului

Potrivit unor surse, cel care a donat cei 4400 de lei pentru desfăşurarea campaniilor electorale ale candidaţilor PLDM pentru alegerile din 11 noiembrie curent este Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii parlamentare a acestui partid. Banii au fost destinaţi pentru tipărirea de pliante dedicate evenimentului. Totodată, 11 persoane au donat cele 39 mii de lei pentru PD, cea mai mare donaţie făcută de către un singur donator fiind de 5000 de lei. De remarcat că majoritatea donatorilor sunt angajaţi ai unei structuri de stat (!). Banii au fost cheltuiţi, de asemenea, pentru tipărirea de pliante, postere şi invitaţii, cele mai mari sume fiind cheltuite pentru satele Danu şi Cârpeşti.

 

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)