Finanţare românească pe criterii politice?

harta-gradinite

Harta grădiniţelor finanţate

Guvernul României a aprobat în august curent acordarea de sprijin financiar nerambursabil în valoare de 5 milioane de euro R. Moldova. Dintre acestea 3 milioane de euro vor fi alocate pentru construcţia şi reparaţia a 83 de grădiniţe, iar 2 milioane de euro – pentru lucrări de infrastructură rurală. Beneficiarele sunt în proporţie de 80% localităţile ale căror primării fac parte din Partidul Democrat, deşi Guvernul României a solicitat insistent ca aceşti bani să fie repartizaţi proporţional pe zone.

Lista instituțiilor preşcolare selectate a fost elaborată de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației. După mai multe solicitări din partea noastră, Ministerul Educaţiei ne-a oferit lista celor 83 de grădiniţe şi ne-a explicat că grădiniţele au fost incluse în funcţie de numărul copiilor.

Astfel, potrivit acestei liste, în raionul Nisporeni sunt cei mai mulţi copii, şi aici vor beneficia de finanţare tocmai 17 localităţi. Din raionul Floreşti au fost alese zece localităţi după aceleaşi principii, iar în alte raioane – doar câte patru, două sau niciun sat.

Un alt aspect, poate cel mai important, pe care l-am depistat este apartenenţa politică a primarilor din aceste localităţi, peste 80% din localităţile selectate au primari democraţi. Primarul satului Puhoi, Petru Frunze, ne-a declarat înainte de alegerile prezidenţiale că aceşti bani au fost repartizaţi pe criterii politice. „În fiecare localitate avem copii şi grădiniţe care trebuie reparate, însă banii au fost repartizaţi după alte criterii. Dacă vrem să fim de-ai lor, avem finanţe, dar dacă nu, nu! Suntem nevoiţi să suportăm consecinţele”, a menţionat primarul.

Declaraţii mincinoase

În octombrie, Valentina Buliga, fosta ministră a Municii, Protecţiei Sociale şi Familiei, actualmente vicepreşedintă a PDM, s-a lăudat la o întrunire în raionul Glodeni că, datorită democraţilor, în acest raion, au fost repartizate resurse financiare din asistenţa statului român. În comuna Balatina, raionul Glodeni, la sfârşitul lunii septembrie, a fost dată în exploatare una dintre grădiniţele reparate capital din fonduri germane şi româneşti. Reprezentanţii democraţilor şi consilierii raionali le-au spus localnicilor că aceste reparaţii au fost efectuate de asemenea datorită PDM. Serviciul de presă al Partidului Democrat nu a vrut să comenteze aceste declaraţii mincinoase.

Partea română a respins lista de trei ori!

Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM) este cel care răspunde de implementarea hotărârii de guvern în cazul reparaţiilor instituţiilor preşcolare. Inginerii FISM vizitează toate grădiniţele, verifică corectitudinea efectuării volumului de lucru, întocmesc devizul de cheltuieli şi urmăresc modul în care sunt îndeplinite aceste lucrări. Directorul executiv al FISM, Mircea Eşanu, ne-a declarat că fondul de investiţii nu are nimic în comun cu elaborarea listei grădiniţelor, dar a relevat că, în procesul negocierii dintre cele două guverne, partea română a solicitat ca acest grant să fie distribuit proporţional pe zone. „Noi nu am participat la elaborarea listei cu cele 83 de grădiniţe, dar am observat că nu s-au respectat solicitările Guvernului României. Eu am sesizat de asemenea partea română referitor la lista acestor localităţi şi partenerii români ştiu cum a fost elaborată lista”, ne-a relatat Eşanu.

Acesta a menţionat de asemenea că celelalte 2 milioane de euro acordate de Guvernul României pentru proiecte de infrastructură socială vor fi oferite deja prin concurs. În acest moment primăriile decid ce tipuri de lucrări vor fi efectuate, iar plăţile se vor efectua la sfârşitul lucrărilor. „Sunt grădiniţe care vor doar bunuri, acestea le vor primi mai devreme, lucrările vor începe din primăvară. Noi vom merge şi vom evalua mai întâi situaţia, dacă cele solicitate sunt veridice. Au fost cazuri în care am refuzat să finanţăm, deoarece ceea ce am observat la faţa locului nu corespundea realităţii”, a adăugat Eşanu.

În municipiu e aceeaşi situaţie

 În mun. Chişinău au fost alese 12 grădiniţe care vor beneficia de finanţare. Nu ştim după ce criterii au fost alese aceste grădiniţe, deoarece reprezentanţi ai Direcţiei generale, educaţie, tineret şi sport ne-au spus că nu li s-a cerut nicio listă a instituţiilor de învăţământ preşcolare care necesită reparaţii.

Ministerul Educaţiei a menţionat însă că la repartizarea banilor României s-a ţinut cont de criterii de importanţă majoră (lucrări de reparație a acoperișului, termoizolare exterioară, grupuri sanitare, asigurare cu apă și canalizare etc.). În Chişinău sunt 157 de grădiniţe, unele din acestea necesită reparaţii capitale, bani în buget nu sunt. În consecinţă, părinţii sunt constrânşi să achite diverse taxe ilegale pentru aceste lucrări.

gradinita-simbol

Foto simbol

La solicitarea publicaţiei noastre, Ambasada României la Chişinău ne-a trimis următorul răspuns:

„Rezultatele foarte bune obţinute în cadrul „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova”, finanțat cu 23 de milioane de euro, în perioada 2014-2016, au determinat Guvernul României ca, în anul 2016, să aloce o tranşă suplimentară de 3 milioane de euro, astfel încât și mai multe instituții preșcolare să beneficieze de condiții de funcționare la standarde europene.

Cele 832 de instituții preșcolare renovate și/sau dotate în cadrul primei faze a programului menționat au acoperit toate unitățile administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova. Tranșa suplimentară de 3 milioane de euro este destinată pentru renovarea și/sau utilarea a încă 83 de grădinițe aflate în diverse unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova. În conformitate cu prevederile acordurilor bilaterale dintre România și Republica Moldova din acest domeniu, decizia finală asupra conținutului listei de beneficiari aparține Guvernului Republicii Moldova. Menționăm că procesul de renovare și/sau dotare cuprinde și o contribuție (financiară și/sau în natură) din partea autorităților centrale și locale ale Republicii Moldova.

În cadrul acestui amplu program, România a promovat principiul unei distribuții echitabile a beneficiarilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova, astfel încât instituțiile preșcolare incluse în program, care au fost sau urmează să fie renovate și/sau dotate, să fie selectate pe criterii obiective.

Precizăm că, un reprezentant al Ambasadei României participă, în calitate de observator, la reuniunile Comitetului de Evaluare, organizat în cadrul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, la care participă, de asemenea, toate instituțiile de resort implicate în proiect: Agenția pentru Achiziții Publice, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)