Finală cu scandal // CUPA MOLDOVEI ORANGE

„Arbitrul a fost cumpărat. Sidenco a luat 50-60 de mii de dolari pentru a o favoriza pe Milsami”

Milsami-Ursidos, echipă patronată de omul de afaceri Ilan Şor, a câştigat duminică pe stadionul din Orhei Cupa Moldovei Orange. Meciul însă s-a lăsat cu mare scandal, deoarece echipei CSCA Rapid i-a fost anulat în minutul 97 un gol perfect valabil.

Patronul Rapidului, Victor Ostap, a turbat după finala pierdută de echipa sa la loviturile de la 11 metri (3-5) şi l-a acuzat pe arbitrul întâlnirii, Ghenadie Sidenco, că a favorizat echipa Milsami, pentru asta ar fi încasat nu mai puţin de 60 de mii de dolari. Mai mult, Ostap a spus că va depune o plângere către premierul Vlad Filat care a asistat la meci, dar şi la Centrul Anticorupţie.

Un meci cât un întreg sezon s-a disputat duminică la Orhei între finalistele Cupei Moldovei – Orange, Rapid Ghidighici şi Milsami-Ursidor. Pentru ambele echipe a fost o partidă pentru totul sau nimic, deoarece se disputa ultimul loc ce asigură participarea în preliminariile Europa League. Drept rezultat, fotbaliştii au jucat foarte precaut în apărare, iar meciul s-a dus în prelungiri spre deliciul celor peste 2500 de suporteri aflaţi în tribunele stadionului din Orhei.

Retrogradată în Divizia A, dar cu şanse de a rămâne şi anul viitor în Divizia Naţională (echipele din Divizia A nu au primit licenţa de a evolua în Divizia Naţională – n.r.), Rapidul lui Ostap a jucat mai bine. În prima jumătate de oră, Boris Odwong şi Omerbegovici au ratat două ocazii rarisime. Cei de la Milsami nu s-au lăsat mai prejos, replicând prin torpila lui Ousmane Traore, însă portarul Rapidului, Livşiţ, a reuşit o paradă de zile mari. În repriza secundă, Ademar ar fi putut aduce victoria echipei milionarului Ilan Şor, dar iarăşi s-a opus Livşiţ.

Cele 90 de minute regulamentare s-au sfârşit cu scorul de 0-0, au urmat cele două reprize de prelungire. Momentul cheie al partidei s-a produs în minutul 97, Bugneac a primit o pasă de la un jucător care a aruncat de la margine şi a deviat balonul în poarta orheienilor. Centralul Sidenco a arătat spre centrul terenului, validând astfel acest gol, dar a fost atenţionat de tuşier că ceva nu a fost în ordine şi, în cele din urmă, a anulat golul. Pe margine, antrenorul celor de la Rapid şi Victor Ostap turbau de furie, dar totuşi nu au îndrăznit să scoată echipa de pe teren.

Nefericitul Barna şi căpitanul cu sânge rece

Foarte obosiţi, jucătorii ambelor echipe nu s-au mai aventurat în faze de atac în cele două reprize de prelungire, iar finalista s-a decis la loteria penaltiurilor. Pentru Rapid au înscris Tofan, Livşiţ şi Maxim, Daniel Barna însă a fost citit de portarul lui Milsami, Negai. De cealaltă parte, FC Milsami a marcat prin Gheţi, Espinoza, Bruno Sima, Wellington şi căpitanul Adrian Sosnovschi.

Filat s-a plictisit la meci

Premierul Vlad Filat a fost printre oaspeţii de onoare ai finalei, dar nu şi-a programat din start să piardă mai bine de două ore pentru acest eveniment. În cele din urmă, acesta i-a înmânat Cupa lui Sosnovschi care nu prea s-a bucurat de acest trofeu ce duce echipa sa în preliminariile Ligii Europa.

Atac fără precedent: „Am luptat pentru democraţie, dar am nimerit într-o lume criminală”

Finalul de meci nu a reprezentat doar focuri de artificii şi poze cu câştigătorii trofeului, dar şi un atac fără precedent al lui Victor Ostap la adresa arbitrilor, reprezentanţilor Milsami şi autorităţilor statului. „În semn de protest, îmi voi da demisia din funcţia de preşedinte al clubului. Am vrut să jucăm un fotbal curat, nu cu criminalii. Cred că celor din toată ţara le este ruşine că se fură, se fură în public, în văzul tuturor. Dacă suntem o ţară de hoţi, trebuie să punem punct şi să nu ne mai batem joc unii de alţii. Astăzi (duminică – n.r.), s-a comis o crimă organizată de cooperativă. Acel 5-4 al lui Milsami (în semifinalele Cupei – n.r.) contra FC Dacia a fost un joc de cooperativă pentru casele de pariuri. Moldova e ţara tuturor minunilor. E imposibil să lupţi cu banditismul pentru că e salutat, inclusiv de autorităţile statului care au asistat la meci. Sunt sigur că nu se va mai spune nici jumătate de cuvânt despre acel blat dintre Milsami şi FC Dacia, chiar dacă dl Pavel Ciobanu a spus că Adlan Şişhanov a „organizat” semifinala dintre Milsami – FC Dacia şi a strâns banii de la casele de pariuri. Vom depune o notă de protest, dar trebuie să ţinem cont că trăim în Moldova. Am luptat pentru democraţie, dar am nimerit într-o lume criminală”, şi-a spus indignat Ostap.

Arbitru mituit cu 60 de mii de dolari?

Patronul lui Rapid a continuat atacul la adresa arbitrului Sidenco şi a oficialilor Milsami şi în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta a menţionat că centralul Ghenadie Sidenco, care acum ceva timp a primit un pumn în figură de la fostul internaţional moldovean Iulian Bursuc, ar fi primit aproximativ 60 de mii de dolari pentru a favoriza echipa Milsami. „Arbitrul a fost cumpărat. Sidenco a luat 50-60 de mii de dolari pentru a o favoriza pe Milsami. Dl Veaceslav Ursachi, împreună cu ceilalţi finanţatori ai lui Milsami, sunt nişte hoţi. A făcut blat în meciul cu FC Dacia”, a adăugat Victor Ostap.

De partea cealaltă, Veaceslav Ursachi a dat asigurări că atât el, cât şi Ilan Şor, nu au participat la trucarea meciurilor. „Împreună cu Ilan Şor investim în fotbal, iar dacă lucrurile stau aşa cum spune Ostap, suntem cointeresaţi să aflăm adevărul. Totuşi, vă asigur că atât eu, cât şi Ilan Şor, nu am participat la jocuri murdare”, a conchis Ursachi.

Şor: „Milsami nu va dispărea”

Finanţatorul FC Milsami, Ilan Şor, nu a dorit să răspundă acuzelor, dar a precizat că deţinătoarea Cupei Moldovei, ediţia 2011/2012, nu va dispărea aşa cum se aude prin târg. „Milsami nu va dispărea pentru mulţi ani înainte. Noi vom susţine în continuare acest club, le mulţumesc tuturor pentru acest succes”. La rândul său, antrenorul lui Milsami, Sergiu Cleşcenco, a menţionat că nu ştie dacă echipa sa a meritat sau nu acest trofeu. „Scepticii şi specialiştii vor judeca dacă am meritat sau nu Cupa Moldovei. Sunt bucuros pentru acest succes, mai ales că am cucerit primul trofeu din cariera de antrenor”, a punctat Cleşcenco.

FC Milsami, alături de FC Dacia şi FC Zimbru, vor juca în preliminariile Europa League, iar campioana FC Sheriff, în preliminariile Ligii Campionilor. În câteva zile, echipele care vor reprezenta Republica Moldova în cupele europene îşi vor afla adversarii din preliminarii.

Vitalie HADEI