„Filumena Marturano” la Teatrul Național sau Povestea unui buchet de mireasă

filumena

În plină primăvară, când iubirile înfloresc din abundență, Teatrul Național “Mihai Eminescu” ne propune un titlu sonor din dramaturgia universală, “Filumena Marturano sau divorț în stil italian” de Eduardo de Filippo. Regia, adaptarea și selecția muzicală sunt semnate de Alexandru Vasilache. Pictorul-scenograf Iurie Matei a creat decorul, iar costumele sunt realizate de Lucia Covali. Regie tehnică – Petru Oistric. Silvia Luca și Petru Hadârcă vor interpreta rolurile principale. Premiera va avea loc pe 17 mai, la ora 18.00.

Filumena, o femeie înnebunitor de frumoasă din Napoli, îl iubește pe Domenico de 25 de ani. El este un om de afaceri prosper, cu multe aventuri de amor în palmares. Abia când află că Domenico a decis să se însoare cu o pițipoancă mult mai tânără decât el, Filumena, care i-a fost amantă atâta amar de vreme (ajunsese în brațele lui vrând să scape de cea mai neagră sărăcie), pornește bătălia pentru drepturile sale.

Napolitanul Eduardo de Filippo a construit cu dibăcie subiectul, a adus personajele – caractere puternice, explozive, într-un punct de cotitură al vieții lor. Temperamentul latin se manifestă în întreaga sa splendoare, certurile dintre cei doi sunt spectaculoase, conversațiile rănesc și vindecă, din ele sar scântei. Piesa conține dialoguri și monologuri suculente, pline de culoare și presărate cu picanterii, textul are toate ingredientele necesare pentru a ajunge în meniul (repertoriul) multor teatre, nu e de mirare că și la Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Chișinău se va juca, începând de duminică, “Filumena Marturano”.

Alexandru Vasilache: “Dedic acest spectacol celor care trăiesc în dragoste zeci de ani”

“Filumena” e un proiect la care țin, mă gândesc demult la piesa aceasta. Cred că anume Silvia Luca și Petru Hadârcă sunt potriviți pentru rolurile principale, ei au și vârsta similară cu cea a personajelor, și experiență de viață, sunt și profesioniști adevărați. M-am concentrat pe trăirile personajelor, în piesă e multă patimă, sunt nervi dezgoliți. Filumena și Domenico își regândesc faptele, își limpezesc sentimentele. Până la urmă ei înțeleg cât de importantă e familia, cât de rezistentă e dragostea. Efectele scenice sunt minime, în prim-plan e actorul. Dedic acest spectacol tuturor celor care mențin sentimentul de dragoste în cuplu, în familie, zeci de ani”, a declarat pentru JURNAL de Chișinău Alexandru Vasilache.

Silvia Luca: “Filumena nu plânge niciodată, dar în sufletul ei e furtună”

Pentru Silvia Luca, rolul Filumenei e fascinant prin trecerile de la o stare la alta, total opusă, prin răbufniri spontane și manifestări de tandrețe. “Filumena Marturano e o femeie care nu plânge niciodată, dar acolo, înăuntrul ei, e furtună. Firea ei îmi este apropiată, mi se întâmplă și mie să trec brusc de la bucurie la tristețe, eu pot fi și impulsivă, și foarte liniștită și calmă. Nu cred că Filumena are vocație de amantă, mai degrabă e iubita ideală. Timp de 25 de ani îl iubește pe Domenico, nu-i spune nimic despre cei trei copii pe care i-a născut și crescut pe ascuns, abia la urmă îi mărturisește secretul, pentru a le asigura lor viitorul. E capabilă de sacrificiu, e răbdătoare, abia în final emoția o cuprinde și ea începe să plângă. Nu știu cum va fi momentul acesta, e culminant, nu știu cum voi plânge…”, ne spune Silvia Luca.

“Lacrima, la fel ca și râsul, purifică”, susține Alexandru Vasilache. El accentuează că în spectacol toți actorii fac niște “partituri de calitate, își conturează personajele cu pasiune”. Din distribuție fac parte Petru Oistric (Alfredo), Lilia Bejan (Rosalia), Diana Decuseară (Diana), Valentin Zorilă (Avocatul Nocella), Doina Severin (Lucia), Mihai Zubcu (Chelnerul 1), Igor Babiac (Umberto), Dumitru Stegărescu (Riccardo) și Iurie Focșa (Michelle).

Petru Hadârcă: “Cu 30 de ani în urmă terminam Școala de Teatru “Șciukin”

“Sunt foarte emoționat înainte de premieră”, mărturisește Petru Hadârcă, precizând că pe 13 mai curent s-au împlinit 30 de ani de când a absolvit Școala de Teatru “Șciukin” din Moscova și a venit la Chișinău împreună cu colegii șciukiniști, fiind primiți, toți, la Teatrul “Luceafărul”. Pe 17 mai 1985, abia sosiți cu trenul de la Moscova, au jucat primele spectacole pe scena “Luceafărul”-ui. Au urmat 30 de ani consacrați teatrului.

“Am primit cu bucurie propunerea lui Sandu Vasilache de a juca în “Filumena Marturano”. Savurez plăcerea de a mă hrăni cu meseria pe care am îmbrățișat-o acum trei decenii. Sunt în situația unui student care-i înainte de examen. Încă nu am găsit formula finală a spectacolului, mai căutăm, mai încercăm variante, e important să găsim adevărul, să simțim personajele. Ele sunt pe muchie de cuțit, există momente de dramă în această comedie. Nu am vrut să facem un show, pentru noi e important să aducem cu sinceritate și dăruire în fața publicului o frumoasă poveste de dragoste”, subliniază Petru Hadârcă.

Probabil, știți că Filumena reușește să-l recucerească pe Domenico. După un divorț năbădăios, cei doi merg în fața altarului, însoțiți de fiii lor. Toată familia s-a adunat în jurul unui buchet de mireasă. Abia așteptăm să vedem, la Național, acest spectacol cu final fericit.