Filosoful român Sorin Lavric, la Chişinău şi la Bălţi

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Antena din Chișinău a Agenției Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate „Alexandru S. Sturdza”, a organizat două conferințe susţinute de filosoful, scriitorul și traducătorul român Sorin Lavric. Pe 5 aprilie Sorin Lavric a prezentat conferinţa “Noica, viaţa în spirit” la Universitatea de Stat din Chişinău.

Programul zilei de 5 aprilie a mai inclus proiecția filmului „Noica” (scenariu Radu Găină și Sorin Lavric; producție TVR), organizată în parteneriat cu Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei și Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei.

Astăzi filosoful va ţine conferinţa “Nae Ionescu, delincventul ideologic”, în incinta Bibliotecii ştiinţifice a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

Sorin Lavric s-a născut pe 27 noiembrie 1967 la Turnu Severin. Tatăl său e originar din judeţul Soroca, refugiat în România după anexarea Basarabiei la URSS. Sorin Lavric este absolvent al Facultății de Medicină (1993) și al Facultății de Filosofie (1996), doctor în filosofie (2005). După terminarea studiilor medicale a lucrat, timp de un an, ca stagiar, pentru ca mai apoi să renunțe la practica medicală. În 1997 a devenit redactor la Editura Humanitas, iar din 2003 ține cursuri semestriale la Facultatea de Filosofie București, a căror tematică este axată pe filosofia lui Constantin Noica. Sorin Lavric a publicat volume reprezentative pentru filosofia română, dintre care menţionăm “Cartea de Crăciun”, Humanitas, 1997, “Ontologia lui Noica. O exegeză”, Humanitas, 2005, “Noica şi mişcarea legionară”, Humanitas, 2007. Dintre volumele de traduceri amintim de “Parmenide” şi “Problemele fundamentale ale fenomenologiei” de Martin Heidegger (traduceri realizate în colaborare cu Bogdan Mincă), apărute, de asemenea, la Ed. Humanitas.

I.N.