Filmul, un motor al schimbărilor sociale

DSC_cronograf.f.nadea roscovanu

Filmul „Miracolul istoriei”, o producţie poloneză, derulat miercuri la Cinematograful „Odeon” în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar Cronograf, prezintă paşii, condiţiile şi consecinţele integrării Poloniei în Uniunea Europeană. Scepticismul unui procent destul de mare al populaţiei poloneze faţă de viitorul ţării lor în UE, care se opuneau vehement integrării, protestând şi inventând diverse mituri despre integrarea europeană, a rămas doar o filă în istorie.

Acum Polonia este un stat european democratic cu drepturi depline, care a progresat mult în toţi aceşti ani: nivelul de trai al populaţiei a crescut, întreprinderile s-au modernizat, afaceriştii şi-au extins comerţul în tot spaţiul european, drepturile şi libertăţile cetăţenilor polonezi sunt respectate. Totuşi, după integrarea în UE, Polonia se confruntă cu alte probleme, cum este cea a migraţiei de exemplu, fenomen inevitabil de altfel atunci când graniţele ţării sunt larg deschise.

Acest film a deschis proiectul cinematografic internaţional „Filmul ca motor al transformărilor sociale”, organizat de către www.culture.pl (în spatele acestui brand se află Institutul de Cultură din Polonia „Adam Mickiewicz”), în cadrul programului de dezvoltare şi cooperare culturală dintre Polonia şi ţările Parteneriatului Estic.
În zilele următoare, puteţi vedea mai multe selecţii de filme documentare şi artistice axate pe problemele politice şi sociale stringente ale societăţii de astăzi. Aceste filme nu oferă răspunsuri la problemele pe care le tratează, ci transpun realităţile în imagine, încercând astfel să devină un motor al schimbărilor sociale.