Filmul „La limita de jos a cerului”, invitat la festivaluri internaționale

Secvență din filmul „La limita de jos a cerului” al regizorului Igor Cobileanski

Secvență din filmul „La limita de jos a cerului” al regizorului Igor Cobileanski

Filmul „La limita de jos a cerului”, în regia lui Igor Cobileanski, a câştigat Premiul criticii internaţionale – FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus (Germania).

„Filmul spune o poveste simplă – aceea a unui tânăr care încearcă să se adapteze la realităţile dure ale lumii capitaliste – însă o face extrem de subtil şi cu atenţie deosebită pentru detalii. Evită clişeele cinematografiei post-sovietice şi refuză să se complacă în autocompătimire. Personajele lui, întru totul individualizate, sunt creionate cu realism, compasiune şi, din când în când, cu umor, conferindu-i poveştii puterea unei parabole”, se arată în argumentul criticilor din juriu.

Înfiinţat în 1991, cu intenţia de a reuni cele mai interesante propuneri cinematografice din Europa Centrală şi de Est şi de a le promova pe piaţa germană, Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus a devenit unul dintre cele mai importante evenimente de gen. În fiecare an, Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) acordă un premiu unui film din competiţie.

„La limita de jos a cerului” a avut premiera mondială vara trecută, în competiţia East of the West a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, în urma căreia a fost lăudat de The Hollywood Reporter. Apoi a fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia şi la Festivalul Internaţional de Film „Molodist” de la Kiev. Filmul este regizat de Igor Cobileanski, după un scenariu scris de el şi de Corneliu Porumboiu.

În primăvara curentă, filmul „La limita de jos a cerului”, câștigător a două premii Gopo, a fost prezentat în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Filmului European din Bucureşti (care a adus pe marile ecrane 42 de filme din 25 de ţări) și la Festivalul Filmului European din Chișinău, desfășurat în perioada 11-16 mai 2014.