Filme românești de succes, pentru publicul basarabean

Scenă din filmul „Povestea unui pierde-vară” de Paul Negoescu, în rolul principal – Alexandru Papadopol

Zilele Filmului Românesc la Chișinău (ZFR) au ajuns la cea de-a V-a ediție. Programul evenimentului include nouă lungmetraje şi cinci scurtmetraje, proiectate la cinematograful Odeon din capitală. De asemenea, vor fi prezentate filme la Călărași, Cahul și Nisporeni. Zilele Filmului Românesc de la Chişinău au început ieri cu proiecţia celui mai aşteptat titlu al anului, „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, prezentat în competiţia Festivalului de la Cannes şi propus de România la Premiile Oscar. Rolul principal în „La Gomera” e interpretat de Vlad Ivanov.

Potrivit lui Dumitru Grosei, președintele Alternative Cinema, timp de patru zile, între 10 și 13 octombrie 2019, şase dintre cele mai de succes filme româneşti noi, selectate în mari festivaluri, vor putea fi văzute în premieră, în Republica Moldova, în prezenţa unor invitaţi speciali. Vor fi proiectate și două pelicule clasice, dedicate actorului Ilarion Ciobanu. Putem urmări, de asemenea, şi o selecţie de scurtmetraje de şcoală din arhiva UNATC Bucureşti, ale regizorilor generaţiei Noului Cinema Românesc.

Secretarul de stat al RM în domeniul culturii, Victoria Nagy Vajda, a afirmat la conferința de presă consacrată ZFR că Zilele Filmului Românesc constituie unul dintre cele mai importante evenimente ale cinematografiei românești. „Noi facem parte din cinematografia românească, fiindcă vorbim de același spațiu cultural. Ne-am dori să facem cât mai multe coproducții și astfel să venim pe arena europeană și cea internațională cu Zilele Filmului Românesc într-un singur format”, a accentuat Victoria Nagy Vajda, menționând că astfel de proiecte sunt absolut vitale.

„Știu foarte bine că nouă ne lipsesc în R. Moldova criticii de film, la fel cum ne lipsesc criticii de teatru, criticii de artă, și prin astfel de evenimente, Dumneavoastră veniți și ne susțineți pe acest segment. Am dori ca pe parcursul anului, acest proiect să includă master class-uri cu studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Film, care ar putea fi dirijați, mentorați pe partea de critică, deoarece în presă ne lipsește elementul de promovare a evenimentelor culturale, a produselor culturale”, a menționat secretarul de stat în domeniul culturii.

Debuturi, premiere și filme clasice la ZFR

ZFR ne oferă prilejul de a vedea pelicule create de regizori debutanți, unii au câștigat deja prestigioase premii la festivaluri internaționale. Astfel, vom urmări controversatul lungmetraj „Nu mă atinge-mă” („Touch Me Not”, 2018), de Adina Pintilie, care a obținut anul trecut Ursul de Aur şi premiul de debut la Festivalul de la Berlin şi a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film. Proiecţia nu este recomandată minorilor.

Un alt debut remarcabil, inclus în acest an în secţiunea Forum a Berlinalei şi selectat în numeroase alte festivaluri, este „Monştri.” (2019), de Marius Olteanu, care va fi proiectat în prezenţa actorului Cristian Popa.

„Alice T.” (2018), cel mai recent film al unui alt nume cu greutate din Noul Val, Radu Muntean, face de asemenea parte din selecţie. Tânăra actriţă din rolul principal, Andra Guţi, a câştigat anul trecut premiul pentru cea mai bună interpretare feminină în competiţia Festivalului de la Locarno.

Compartimentul Focus îl are ca protagonist în acest an pe Alexandru Papadopol, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori români. Vor fi proiectate cele mai recente două filme în care el are rolul principal: drama „Arest” (2019), în regia lui Andrei Cohn, şi comedia „Povestea unui pierde-vară” (2018), în regia lui Paul Negoescu. Selectat în acest an la Karlovy Vary, filmul „Arest” (2019) va putea fi văzut în prezenţa regizorului Andrei Cohn. 

Actorul cu origini basarabene Ilarion Ciobanu, omagiat la Zilele Filmului Românesc

Precum spuneam anterior, ZFR îl omagiază în acest an pe marele actor român cu origini basarabene Ilarion Ciobanu, prin programarea a două titluri importante din cariera sa, incluse în tradiţionala secţiune Retro, care aduce în atenţie filme clasice ale cinematografiei române: „Răscoala” (1965), de Mircea Mureşan, premiat la Cannes, şi „Doi bărbaţi pentru o moarte” (1969), de Gheorghe Naghi. Cele două filme vor fi proiectate în prezenţa actorului şi regizorului Ioachim Ciobanu, fiul lui Ilarion Ciobanu, care va evoca personalitatea tatălui său.

În cadrul parteneriatului dintre ZFR şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, la AMTAP vor putea fi văzute, în scop didactic, scurtmetrajele de şcoală ale unora dintre regizorii generaţiei Noului Cinema Românesc: „Mâna lui Paulişta” (1998, regie Cristian Mungiu), „Zăpada mieilor” (1998, regie Călin Peter Netzer), „Voila” (1999, regie Dumitru Grosei), „Bucureşti – Wien 8:15” (2000, regie Cătălin Mitulescu) şi „Călătorie la oraş” (2003, regie Corneliu Porumboiu).

O bucurie pentru copii, dar şi pentru părinţi va fi clasicul film „Amintiri din copilărie” (1965), de Elisabeta Bostan, care a ecranizat cunoscutele povestiri cu acelaşi titlu ale lui Ion Creangă.

Zilele Filmului Românesc la Chișinău sunt organizate de Asociația Cineaștilor Independenți Alternative Cinema (R. Moldova) și Casa de producție ROVA FILM (România) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din R. Moldova, Primăria Municipiului Chişinău și alte instituții de cultură.

Evenimentul se va închide duminică seara cu „Povestea unui pierde-vară”, cu participarea actorului Alexandru Papadopol. De notat că la toate proiecțiile intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.