Filme ambițioase, pe toate gusturile, la Zilele Filmului Românesc

 

La cinematograful „Odeon” vom putea urmări, gratuit, 14 filme românești, care vor fi prezentate în cadrul festivalului Zilele Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău, eveniment ajuns la cea de-a 4-a ediție. Festivalul a fost inaugurat ieri cu proiecția filmului „Un pas în urma serafimilor”, publicul bucurându-se și de prezența regizorului Daniel Sandu.  Accentuăm că acest lungmetraj a câștigat, în anul 2018, opt trofee la Premiile Gopo, inclusiv pentru cel mai bun film și pentru cea mai bună regie.

Dumitru Grosei: „Continuăm tradiția de a aduce la Chișinău cele mai bune filme românești”

Zilele Filmului Românesc la Chișinău se desfășoară între 11 și 14 octombrie. Festivalul este organizat de Asociația Cineaștilor Independenți Alternative Cinema din R. Moldova și Casa de producție Rova Film din România. Evenimentul este susținut  financiar de Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Uniunea Cineaştilor din România, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării și Centrul Național al Cinematografiei din R. Moldova.

Potrivit lui Dumitru Grosei, președintele Asociației Cineaștilor Independenți Alternative Cinema din R. Moldova, „festivalul continuă tradiția de a aduce în fața cinefililor de la Chișinău cele mai apreciate filme din România, incluse în trei secțiuni: Filme noi, Focus și Retro. Intrarea la proiecţii este liberă, iar publicul va putea să voteze filmele favorite”.

„Avem filme ambițioase, pe toate gusturile. Filme realizate de regizori consacrați precum Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu și Florin Șerban. Dar și filme ale unor regizori aflați la început de drum precum Daniel Sandu, Ana Lungu și Hadrian Marcu. O descoperire plăcută pentru publicul de la Chișinău va fi cu siguranță regizorul de filme documentare Copel Moscu, invitatul special. Din program nu putea să lipsească și un omagiu adus marelui regizor Lucian Pintilie”, afirmă Ionuț Mareș, selecționerul ZFR Chișinău.

Lucian Pintilie a plecat dintre noi în luna mai, la vârsta de 84 de ani. Amintim că Lucian Pintilie s-a născut în 1933 la Tarutino, în Basarabia. El a realizat o serie de spectacole de teatru, în ţară şi străinătate, care au făcut istorie, iar opera sa cinematografică a fost una din cele mai importante din estul Europei.

Spectatorii vor putea să vadă într-o proiecţie specială (secțiunea Retro) capodopera sa, „Reconstituirea” (1971), votată de critici drept cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor. În 2018, se împlinesc 50 de ani de la filmările pentru „Reconstituirea”, care au avut loc în 1968.

Secvență din filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018) de Radu Jude.

Noua cinematografie românească, la ZFR

În secțiunea de filme noi, vom putea vedea lungmetraje româneşti recente, selectate la mari festivaluri internaţionale: „Un pas în urma serafimilor” de Daniel Sandu, „Pororoca” de Constantin Popescu, „Un prinţ şi jumătate” de Ana Lungu, „Un om la locul lui” de Hadrian Marcu, „Fotbal infinit” de Corneliu Porumboiu. Publicul va avea privilegiul să vadă, la foarte scurt timp după premiera din România, cel mai nou film al regizorului Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018). Filmul a câştigat în acest an Globul de Cristal la prestigiosul Festival de la Karlovy Vary, iar recent a fost ales ca propunere a României pentru o nominalizare la categoria film străin, la Premiile Oscar.

La gala de închidere a festivalului, duminică, 14 octombrie, va fi proiectat filmul „Dragoste 1. Câine” de Florin Şerban (2018), încă nelansat în România. Interpretul rolului principal, actorul basarabean Valeriu Andriuţă va fi prezent la proiecție, el va susține o discuție cu publicul.

Vom putea vedea și documentare interzise de cenzura comunistă

Secțiunea Focus a ZFR ne oferă câteva dintre cele mai subversive documentare de scurtmetraj realizate de Copel Moscu în anii 80 şi interzise de cenzura comunistă: „Seraliştii” (1982), „Pe malul Ozanei” (1984), „Va veni o zi” (1985/1990) şi „Intrarea unui tren în gară” (1988).

Spectatorii vor avea șansa să vadă, de asemenea, un documentar realizat în străinătate de Copel Moscu, „Am ales libertatea” (1992), despre soarta emigranţilor români în ţări din Vest, plecați imediat după Revoluţia din 1989, precum şi cel mai nou documentar al său, „Comoara naivă” (2018), acest film este portretul unui pictor naiv care la 70 de ani vrea să devină student la Arte.

Copel Moscu va susţine totodată, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, un masterclass pe tema „Filmul documentar în epoca digitală”, pot participa deopotrivă specialişti şi cinefili. „Filmul documentar, ca text, operează în aceeași manieră ca orice altă experiență umană. Cu alte cuvinte, transferăm un text filmic pe tărâmul propriilor noastre experiențe. Procedăm în cazul unui film documentar în aceeași manieră în care procedăm cu percepțiile noastre generale”, menționează Copel Moscu.

Născut în 1953 la Piatra Neamț, regizorul a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1978, apoi s-a angajat la Studioul de Film Documentar „Alexandru Sahia”. Cităm dintr-un comunicat al ZFR: „Copel Moscu este considerat unul dintre autorii marcanţi ai Noului Val în documentarul românesc al anilor 80 şi un deschizător de drumuri în provocarea limitelor limbajului cinematografic, în filme subversive şi controversate, care ascundeau, în spatele experimentului îndrăzneţ, o critică energică a regimului communist”.