Filip spune că regretă plecarea lui Tănase din Guvern

Alexandru Tănase și Veaceslav Platon

Premierul Pavel Filip susţine că regretă demisia ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, care a renunțat la funcţie după ce a publicat Jurnal TV o discuţie telefonică pe care acesta o poartă cu afaceristul Veaceslav Platon despre furtul miliardului. Filip crede că, de la începutul anului de când a fost numit, Tănase a implementat „o mică reformă a justiţiei”, având „suportul politic al PD”, scrie jurnal.md.

„Recunosc că regret acest lucru. E un profesionist şi într-o perioadă scurtă de activitate, împreună la Guvern, am constatat că poate face mult pentru reforma acestui domeniu. E o decizie pe care o respect. A fost un mod de a răspunde la aceste atacuri de denigrare împotriva sa şi un mod de a proteja Guvernul de consecinţele acestui atac”, a declarat Filip. „A avut suportul politic al PD, iar mai multe informaţii vor fi făcute publice mâine după şedinţa partidului”, a adăugat premierul.

Amintim că Jurnal TV a intrat în posesia unei discuţii telefonice pe care a avut-o Alexandru Tănase cu unul dintre condamnaţii în dosarul fraudei de la Banca de Economii, Veaceslav Platon.

În înregistrarea audio cei doi îşi spun, pe un ton cordial – Saşa şi Slava. Din conţinutul discuţiei rezultă că aceasta avea loc pe când Tănase era şef la Curtea Constituţională, înainte de arestarea şi condamnarea lui Platon. Platon pare să îi ceară o favoare, deşi nu e clar ce anume, iar Tănase îi spune că dacă i-ar împlini doleanţa ar însemna curată sinucidere.

Tot în cadrul acestei discuţii, Alexandru Tănase compară Republica Moldova cu o ţară bananieră, iar sistemul bancar – cu cosmosul. În discuţii, Tănase îl numește pe Pirkka Tapiola, fostul ambasador al UE la Chișinău, „Gladiola” „şi îi disculpă pe Dorin Drăguţanu, Vladimir Plahotniuc şi Ilan Shor.