Filip i-a permis lui Botgros să construiască un complex locativ pe terenul dăruit de Tarlev

Cel mai mare lăutar din spațiul românesc, Nicolae Botgros, a anunțat că-l va susține la alegerile din februarie curent pe premierul Filip, candidat în circumscripția uninominală de la Strășeni. Pentru aceasta, la 18 ianuarie curent, Pavel Filip i-a permis lăutarului Nicolae Botgros să construiască un complex locativ lângă Palatul de Cultură al Feroviarilor din Chișinău, pe un teren dat gratuit de guvernul Tarlev, în 2007. Şi Nicolae Botgros a fost înregistrat în calitate de candidat independent în circumscripția din care fac parte raioanele Cantemir și Cahul.

Printr-o Hotărâre de Guvern, (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=325986), în noiembrie 2007, în timpul guvernării conduse de Vasile Tarlev, Asociației Obștești Cultural-Artistice „Lăutarii” i-a fost atribuit, „în scopul promovării valorilor culturale, cu titlu gratuit, sectorul de teren, proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 0,2754 ha (din terenul aparţinând Palatului de Cultură al Feroviarilor).

Darul lui Tarlev pentru Botgros

În Hotărârea semnată de premierul Vasile Tarlev mai scrie că „Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru va elibera documentaţia respectivă, precum şi titlul de autentificare a dreptului noului deţinător de teren, asigurând modificarea documentaţiei cadastrale funciare”.

În august 2018, Botgros ne-a spus că, într-adevăr, terenul i-a fost atribuit Asociației pe care o conduce în prezent.

„Vrem să facem un studio, o sală de repetiții şi un complex cultural. Vor fi și spații de hotel, unde să vină artiști de peste hotare”, ne-a comunicat maestrul Botgros.

Domnia Sa ne-a explicat că „aceasta a fost și menirea obiectivului respectiv când i s-a atribuit terenul”. Potrivit maestrului, noua construcție „va fi de până la patru etaje, nu mai mult”. Maestrul a dezminţit informaţia că acolo ar putea fi construite blocuri cu nouă etaje.

Ex-arhitectul-șef al Chișinăului, Anatoli Gordeev, susține că în această zonă „trebuie exclusă orice construcție de acest tip, pentru că se încalcă nu doar aspectul zonei verzi, dar și coridorul ecologic, care este fundamentul planului general al Chișinăului”.

Banul decide totul

Amintim că Nicolae Botgros l-a susținut pe Pavel Filip în circumscripția nr. 20 de la Strășeni, acolo unde va candida premierul. Artistul, alături de alți interpreți de la noi, a participat la Forumul PD organizat de democrați pentru a-l susține și a-l anunța oficial pe Filip în calitate de candidat în circumscripția uninominală de acolo.

Potrivit CEC, la 5 ianuarie, artistul a depus actele pentru a fi înregistrat în calitate de candidat independent pe circumscripția nr. 42 din care fac parte localități din raioanele Cantemir și Cahul.

Vineri, 18 ianuarie, Asociația Cultural-Artistică „Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgros, a primit permisiunea din partea Guvernului Filip de a construi un complex cultural cu spaţii locative şi comerciale, pe terenul dat în dar de guvernul Tarlev.

Nicolae Botgros la protestul Platformei DA în PMAN: „Îmi este rușine!”

„Bună ziua, oameni de viață bună, pe care noi acum am ajuns să o cerșim. Îmi este rușine că am ajuns să cerșim dreptul la viață, fiind cei care muncim și facem viața frumoasă, iar pe noi nu ne iau în seamă. Este păcat și rușine. Eu aș fi bucuros ca astăzi să vă cânt o horă, o sârbă, să dansăm împreună, nu să cerșim. Viața asta urâtă pe care o ducem noi nu am făcut-o noi, ci ne-au făcut-o alții, cei care zilnic stau și numără milioanele și miliardele și se împart unii cu alții. Din toate astea noi am avut parte doar de o viață urâtă – îmi pare foarte rău că cei care ne-au adus la asta nu au rușine deloc și încă mai vor la putere. Îmi pare foarte rău.

Muzica populară este a poporului, poporul sunteți dvs. Îmi pare rău că nu văd aici toți colegii mei care cântă muzică populară. Eu am venit cu tot sufletul meu aici, cu membrii Orchestrei „Lăutarii” și suntem aici alături de dvs. „Jos, tâlharii!”, a declarat maestrul Nicolae Botgros în timpul unui protest, organizat de Platforma civică Demnitate și Adevăr în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

The following two tabs change content below.