„Filele negre” ale SIS-ului

În istoria sa de 19 ani, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a avut şi file negre, fiind vorba de anii când această instituţie a fost condusă de Valeriu Pasat şi Artur Reşetnicov. Despre aceasta a declarat colonelul Valentin Dediu, director-adjunct al SIS, în cadrul unei emisiuni de la Publika TV.

Dediu a spus că, în anii de şefie ai lui Valeriu Pasat, SIS a fost transformat într-o societate cu răspundere limitată, care furniza informaţii unor grupuri de interese. Dediu nu a făcut alte precizări în contextul acestor acuzaţii. El a mai spus că, în anii cât a fost director al SIS Artur Reşetnicov, fost consilier al preşedintelui Vladimir Voronin, instituţia a fost supusă unei campanii de triere a lucrătorilor. „În aceşti ani, mai mulţi ofiţeri, buni profesionişti, au fost înlăturaţi din funcţii şi înlocuiţi de persoane loiale conducerii”, a spus colonelul Valentin Dediu.

Valeriu Pasat a fost director al SIS din primăvara anului 1999 (pe atunci Minister al Securităţii Naţionale) şi până la finele anului 2001.

Artur Reşetnicov, fostul consilier al ex-preşedintelui Vladimir Voronin, a fost şeful SIS-ului de la finele lui 2007 până la sfârşitul anului 2009. Actuala conducere a SIS l-a acuzat pe Reşetnicov de faptul că ar fi fost implicat în distrugerea informaţiilor operative privind evenimentele din 7 aprilie 2009, acuzaţii respinse de fostul director.

SIS a fost înfiinţat la 9 septembrie 1991 având denumirea de Ministerul Securităţii Naţionale, structură ce a substituit Comitetul Securităţii de Stat al R. Moldova. La 16 noiembrie 1999, ministerul respectiv este reorganizat în Serviciul de Informaţii şi Securitate. Instituţia este subordonată Parlamentului.

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei întâlniri cu locuitorii raionului Ialoveni că pledează pentru adoptarea legii lustraţiei, doar că la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) nu mai există arhiva fostului KGB. „Eu şi mâine pot să propun un proiect în acest sens, dar directorul SIS, Gheorghe Mihai, m-a informat că arhiva a fost transferată la Tiraspol”, a menţionat Ghimpu. Oficialul a mai adăugat că ar vrea personal să afle numele funcţionarilor-turnători, doar că e imposibil de făcut acest lucru, atât timp cât dosarele au fost evacuate în anii ’90 la Tiraspol.

Arhiva SIS ar putea să se afle la Tiraspol

Arhivele actualului Serviciu de Informaţii şi Securitate (SIS) au fost evacuate în anii ’90 ai secolului trecut la Tiraspol şi, se pare, că şi acum se află depozitate acolo. Potrivit ex-ministrului Securităţii Naţionale, Anatol Plugaru, o bună parte din arhivele actualului Serviciu de Informaţii şi Securitate, inclusiv dosarele agenţilor, au fost evacuate la Tiraspol, la indicaţia Moscovei. Arhiva a fost predată de Tudor Botnaru, fostul ministru al Securităţii. Mai multe dosare ale unor demnitari şi funţionari, care au colaborat cu securitatea, au fost arse chiar în curtea SIS.

„Pentru că aveam acces atunci în regiune, am mers la Tiraspol, în audienţă la Smirnov, şi am încercat să negociez returnarea arhivei. După ce am fost tratat cu refuz, i-am spus că personal îi voi trage un glonte din arma din dotare dacă o să văd pe undeva publicat numele vreunui agent de-al nostru”, a spus Plugaru în cadrul emisiunii. Anatol Plugaru a evitat să spună dacă arhiva SIS se află şi acum la Tiraspol, spunând că în anii ’90 aceasta era stocată în fostul sediu al KGB-ului sovietic de acolo. Anatol Plugaru a deţinut funcţia de ministru al Securităţii Naţionale (actualmente SIS) între 1991 şi 1992.

(După Deca-press)