File secrete din biografia lui Iurie Muntean(u)

SCANDAL // Secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean, a participat în 2001 la Congresul Consiliului Mondial Român desfăşurat în Atlanta, SUA

Liderul Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin l-a desemnat recent pe Iurie Muntean în funcţia de secretar executiv, acesta devenind a doua persoană în cadrul formaţiunii. Însă ştirea aceasta l-a aruncat pe deputatul comunist într-un scandal mediatic. Editorialistul ziarului „Timpul”, Constantin Tănase, afirmă că l-a cunoscut pe Muntean în 2001, atunci când acesta a făcut parte din delegaţia basarabeană la Congresul Consiliului Mondial Român ce a avut loc în oraşul Atlanta, din Statele Unite ale Americii.

„Tânăr dinamic, fără complexe”

„Era un tânăr foarte dinamic, fără complexe, năzbâtios şi chiar pus pe şotii. Mi-a plăcut mult atunci acest Muntean, care era înduioşat până la lacrimi de trecutul nostru românesc glorios. Mi-l amintesc cât de frumos şi inspirat dansa „Hora Unirii”, cântată cu multă simţire românească de Maria Sarabaş, membră şi ea a delegaţiei basarabene”, scrie Tănase.

Aneta Grosu, redactorul-şef al „Ziarului de Gardă”, care a făcut parte din delegaţie, spune că nu ţine minte dansurile şi pornirile româneşti despre care menţionează Constantin Tănase. „Am fost 20 de persoane: politicieni, businessmeni, jurnalişti, artişti”, îşi aminteşte jurnalista. „Din păcate, eu nu am participat la toate acţiunile care au avut loc, dar îmi amintesc bine de discuţiile şi dezbaterile la care au participat delegaţii”, a adăugat ziarista.

Ziarista susţine că scopul vizitei a fost consolidarea relaţiilor românilor din America şi Basarabia. „Iurie Muntean a fost recomandat de către Centrul pentru Productivitate şi Competitivitate din Moldova „ARIA”, unde activa în calitate de şef al departamentului juridic”, afirmă Grosu.

„În 2001, Muntean nu era afiliat politic”

Un fost coleg de lucru cu Iurie Muntean, care a solicitat anonimatul, susţine că agenţia a delegat două persoane pentru a pleca în SUA, dar organizatorii l-au ales pe Muntean. „Cred că a fost ales Muntean pentru că era un specialist foarte bun şi cunoştea bine limba engleză, legislaţia ţării şi situaţia economică din Republica Moldova”, a declarat, pentru JURNAL, sursa noastră. „Ca specialist nu am nicio obiecţie faţă de Iurie Muntean, deoarece în cadrul „ARIA” lucra 18 ore din 24 şi era un profesionist foarte bun”, susţine fostul coleg al deputatului comunist.

Acesta menţionează că în anul 2001, când activa în cadrul acestei organizaţii, Muntean nu era afiliat politic. „Statutul „ARIA” era foarte strict şi era impus de Banca Mondială, care ajuta la revigorarea economiei Republicii Moldova”, spune angajatul.

Interpreta de muzică populară Maria Sarabaş a declarat, pentru JURNAL, că îşi aminteşte despre participarea la congres a actualului deputat comunist Iurie Muntean. „Era foarte democrat şi român în acele zile cât am stat pe pământul american”, susţine Sarabaş.

„Cea mai neplăcută experienţă”

Pe de altă parte, Iurie Muntean susţine că experienţa americană din anul 2001 a fost una neplăcută. „Nu am fost la niciun fel de Congres Mondial al Românilor, ci am participat la o misiune economică reprezentată de un grup de businessmeni din Republica Moldova, organizată de două persoane din România”, a declarat, pentru JURNAL, Iurie Muntean.

Acesta a menţionat că deşi organizatorii le-au promis un program variat, inclusiv întâlniri cu oameni de afaceri, membri de vârf ai comunităţii din Atlanta, dar nu s-a adeverit nimic. „Persoanele care ne-au invitat s-au dovedit a fi nişte escroci, pe care nimeni din autorităţile oraşului Atlanta nu-i cunoştea”, susţine Muntean.

Cea de-a doua persoană din PCRM mai afirmă că participarea la program a fost plătită de fiecare delegat, excepţie făcând jurnaliştii şi artiştii, a căror participare a fost achitată de către businessmeni. Lucru confirmat şi de către interpreta Maria Sarbaş. „Eu nu am avut bani ca să plec şi am fost ajutată de o femeie de afaceri care a făcut parte din delegaţie”, spune artista.

Însă un raport din 2001 al administraţiei din Atlanta arată că oficiali ai primăriei oraşului au participat la acţiunile organizate de Consiliul Mondial Roman şi dedicate zilei unirii Basarabiei cu România. În timpul acestor zile, au avut loc mai multe evenimente, iar fiecare participant a avut posibilitatea să-şi prezinte ţara. Primarul oraşului Atlanta de atunci, Bill Campbell, a declarat 25 martie 2001 Ziua identităţii patrimoniului românesc.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)