Filat vs Lupu, un duel benefic campaniei

DEZBATERE PUBLICĂ // O astfel de întâlnire televizată nu doar că îi va ajuta pe cei doi politicieni, ci îi va dezavantaja pe comunişti

Deşi nu au trecut decât două luni de la eşuarea referendumului din 5 septembrie, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au uitat cu desăvârşire de acea înfrângere umilitoare. Mai mult chiar, par să nu fi învăţat absolut nimic din lecţia primită în septembrie şi continuă să calce pe aceleaşi greble ca în campania pentru referendum. Nu ştiu de ce, dar liderii AIE au impresia că alegătorii vor merge la alegeri doar datorită faptului că le vor admira fizionomiile de pe panourile publicitare ori discursurile lacrimogene din spoturile tv.

Zboruri low-cost de la Hiliţoaia la Crăcănaţii de Sus?

Nu, moldovenii s-au săturat rău de alegeri. Iar prezenţa foarte scăzută la referendum a demonstrat din plin acest lucru. În plus, societatea noastră evoluează. Şi chiar dacă această evoluţie este destul de lentă, de mult nu mai merg mesaje gen „ascultaţi ce spune moşul”, „eu vă dau salarii de 500 de euro” şi nici măcar „noi o să vă oferim zboruri low-cost”. Apropo de zboruri low-cost. Ce să facă moldoveanul cu aceste zboruri? Să decoleze moş Vasile de pe imaşul de la Hiliţoaia şi să aterizeze pe lanul de grâu de la Crăcănaţii de Sus?

În continuare, politicienii îi consideră pe alegători nişte limitaţi, oameni pe care îi poţi duce de nas doar pocnind din degete. Bine, nu neg că o bună parte dintre moldoveni îndeplinesc aceste caracteristici, aceştia sunt însă alegătorii dedicaţi cu trup şi suflet comuniştilor, şi orice-ai face nu-i mai rupi de ideologie. Însă pentru a câştiga încrederea acelei părţi de electorat active, informate, care practic a şi făcut posibilă schimbarea de la 29 iulie 2009, e nevoie de mult mai mult decât campania anemică la care asistăm în aceste zile.

Primadone de talie mondială

În general, comunic cu oameni tineri, foarte bine informaţi şi cu un coeficient de inteligenţă peste medie. Deşi pentru astfel de oameni n-ar trebui să fie o problemă prezenţa la vot, ei bine, tocmai ei sunt cei mai afectaţi de pe urma „anemiei electorale”. Cu toate că sunt conştienţi de importanţa votului din 28 noiembrie, marea lor majoritate sunt încă nehotărâţi în legătură cu prezenţa la scrutin. Dacă la 29 iulie 2009 s-a ieşit la vot pentru „a scăpa de comunism”, acum aceşti oameni aşteaptă alte mesaje ca să-i mobilizeze. Iar panourile electorale şi spoturile publicitare nu sunt destul de convingătoare.

Parcă-i văd şi acum pe Filat şi Ghimpu cum, până în 2009, nu scăpau niciun prilej de a se plânge că nu au acces la televiziune. Ca astăzi, în plină campanie electorală, când avem posturi de televiziune destule, liderii noştri politici să fugă de televiziuni ca dracul de tămâie. Şi chiar de mai acceptă uneori invitaţiile în studiourile de la Chişinău, aceştia o fac doar cu condiţia de a fi singuri. Doamne fereşte să fie Filat alături de Lupu într-un talk-show. Nu se poate, că ei sunt nu ştiu ce primadone de talie mondială care nu acceptă în ruptul capului să respire acelaşi aer cu alţi polticieni. Iar cei care vor veni cu argumente de genul că liderii alianţei nu trebuie să se întâlnească în dezbateri pentru că „luptă împotriva comunismului”, atunci ar face să se uite ce comportament are Lupu la întâlnirile cu alegătorii, acolo unde nu scapă nicio ocazie de a le turna lături în cap lui Filat sau Ghimpu. Nu că preşedintele interimar ori premierul ar fi nişte „sfinţi”, dar pentru că la întâlnirile lor electorale mai vine şi presa, aşa că aceştia sunt mai reţinuţi în declaraţii.

Voronin nu va ridica niciodată mănuşa

În aceste condiţii, posturile private de televiziune nici nu organizează dezbateri electorale. Singurul loc în care putem vedea dezbateri este Moldova 1. Doar că acolo, privindu-i zi de zi pe cei 40 de candidaţi electorali înscrişi în cursă, rişti mai degrabă să adormi decât să te alegi cu vreun mesaj care să te motiveze să mergi la urnele de vot.

Dintre cei 40 de candidaţi, vreo 35 nu interesează pe nimeni. Electoratul vrea să-i vadă la televizor pe politicienii pe care contează cu adevărat. Cei care vor merge în parlament şi vor forma viitoarea guvernare. Aşa că, o dezbatere în care i-am vedea pe Filat, Ghimpu, Lupu sau Voronin ar trezi cu adevărat interesul publicului şi ar fi decisivă pentru soarta alegerilor.

Săptămâna trecută, liderul PLDM Vlad Filat l-a invitat pe liderul comunist Vladimir Voronin la o dezbatere electorală. Intenţia bună, doar că Filat ştia foarte bine că Voronin nu va ridica niciodată mănuşa. Voronin n-a participat niciodată în ultimii ani la dezbateri cu alţi lideri politici, şi de vreme ce nu a făcut-o când era mai tânăr şi în putere, e greu de crezut că ar accepta acum.
În plus, atât Voronin, cât şi cei din anturajul său ştiu bine că un asemenea duel i-ar defavoriza, iar comuniştii pot fi acuzaţi de multe, numai de prostie nu. În aceste condiţii, invitaţia lui Filat nu este cu nimic mai lipsită de laşitate decât refuzul lui Voronin, semănând mai degrabă cu un gest al unui copil ce zădărăşte un câine bătrân şi fără colţi decât cu un gest de curaj şi maturitate politică.

O întâlnire „face to face” în faţa întregii ţări

Cum duel televizat Filat contra Voronin nu vom avea, cu siguranţă, în această campanie, atunci de ce nu am avea unul Filat contra Lupu? Cei doi sunt văzuţi drept politicienii care vor conduce ţara în viitor, cei mai talentaţi şi iscusiţi de pe malurile Bâcului. Ei bine, dacă e aşa, atunci de ce în ultima zi de campanie nu am avea o dezbatere care să fie transmisă simultan de toate posturile de televiziune din ţară? Ceva de genul Băsescu contra Geoană, din campania electorală pentru prezidenţialele din România. Repet, cei care zic că un asemenea duel ar avantaja comuniştii să mai cântărească un pic înainte de a afirma acest lucru. O astfel de întâlnire televizată nu doar că îi va ajuta pe cei doi politicieni, ci îi va dezavantaja pe comunişti. Dacă ea ar avea loc chiar în vinerea dinaintea alegerilor, atunci în mintea electoratului, inclusiv cel comunist, s-ar crea ideea că cei doi lideri sunt singurii care contează cu adevărat, iar marea majoritate dintre voturi va merge tocmai pentru partidele pe care le conduc Filat şi Lupu. De ce să se atace mişeleşte pe la întâlnirile cu alegătorii, dar să nu se întâlnească „face to face”, bărbăteşte, în faţa întregii ţări?

Şi nu trebuie să fie neapărat o întâlnire în care Filat şi Lupu să stea pe baricade diferite, ci o dezbatere de idei, bazată pe viziunile celor două partide de a guverna ţara, de dreapta şi de stânga. O dezbatere care ar avea, cu siguranţă, un mare efect mobilizator asupra electoratului, dar care-i va determina şi pe indecişi să facă o alegere.

Nu mai rămâne decât ca posturile de televiziune să insiste pentru un asemenea format, iar cei doi politicieni să aibă destul sânge-n artere pentru a accepta duelul. De câştigat va avea toată lumea, atât partidele pe care le conduc cei doi, cât şi electoratul.
Alexandru Cozer

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)