Filat tace mâlc timp de o săptămână

CONSULTĂRI // Vlad Filat solicită opinia societăţii civile pe marginea calităţii actului guvernării

Premierul Vlad Filat a început consultările cu societatea civilă. Acesta s-a întâlnit ieri cu membrii Consiliului Naţional pentru Participare (CNP) care întruneşte 30 de organizaţii non-guvernamentale şi activează în diferite domenii. În cadrul întâlnirilor, au fost discutate probleme care ţin de promovarea reformelor, integrarea europeană, activitatea executivului şi lupta cu corupţia. Şeful executivului mai preconizează să se întâlnească cu ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova, cu reprezentanţi ai cultelor, sindicatelor şi cu investitorii străini. Deşi se anunţau transparente, presa nu a avut acces la discuţii. Purtătorul de cuvânt al premierului, Igor Volniţchi, a anunţat anterior că concluziile pe marginea consultărilor vor fi făcute publice vineri. Până atunci, Vlad Filat, nu va comenta niciunul din atacurile la adresa sa sau la adresa Guvernului şi a lăsat să se înţeleagă că nu-şi va da demisia.

Lansarea consultărilor dintre premier şi societatea civilă i-a deranjat pe liberali, care spun că „negocierile trebuia să aibă loc mai întâi în sânul AIE, apoi cu societatea civilă”. „PL agreează consultările populare şi le consideră necesare şi importante în procesul de luare a deciziilor în cadrul actului de guvernare. Cuvântul de ordine al cetăţenilor Republicii Moldova este conlucrare în sânul AIE, deoarece ei sunt conştienţi de faptul că acolo unde există conlucrare şi înţelegere, există şi rezultate concrete”, se spune într-un comunicat al PL. De asemenea, formaţiunea a subliniat că este de maximă importanţă formarea rapidă a organelor puterii locale, în scopul asigurării unei guvernări democratice şi a reconfirmat poziţia sa fermă în favoarea creării alianţelor teritoriale ale partidelor componente ale AIE şi respingerea oricărei colaborări cu comuniştii. „Stabilitatea politică este condiţia primordială pentru orice proces de reformă. De aceea, alegerea preşedintelui Republicii Moldova constituie obiectivul nr. 1 al AIE pentru următoarele luni”, se mai spune în declaraţia PL.

La rândul său, liderul PDM, Marian Lupu, i-a sugerat premierului că ar fi bine mai întâi să se consulte cu liderii AIE şi apoi cu societatea civilă.

S-au discutat blocajele din AIE

Întâlnirea premierului cu membrii societăţii civile a durat circa trei ore. Solicitat de JURNAL, Petru Macovei, director executiv al API, a declarat că la şedinţă au fost abordate blocajele din interiorul AIE. Totodată, premierul a expus principalele probleme cu care se confruntă la implementarea programului de guvernare. Reprezentanţii societăţii civile şi-au dat cu părerea cum ar putea fi reorganizate lucrurile ca aceste blocaje să fie depăşite, iar reformele să fie, totuşi, desfăşurate. „S-a discutat că, din păcate, există în interiorul AIE componente care în loc să fortifice reformele, din contra, le blochează. În partea a doua, membrii CNP au discutat cu premierul principalele probleme cu care se ciocneşte această structură care ţin de transparenţa în principal a Parlamentului, dar şi a unor structuri a Guvernului. S-a abordat activ problema demolărilor monumentelor de arhitectură din capitală. Premierul l-a invitat pe preşedintele CNP să prezinte la şedinţa de miercuri a Guvernului o analiză cât de deschise sunt instituţiile publice în respectarea legii privind transparenţa actului decizional şi accesului la informaţie”, a spus Macovei. Potrivit lui, aceste consultări sunt binevenite. „Nu văd, din perspectiva mea, pe ce se bazează această uşoară isterie a unor politicieni care sunt sau geloşi, sau încearcă să-l împiedice pe premier. Cu acelaşi succes cred că colegii din societatea civilă ar răspunde solicitării de întrevedere cu toţi actorii politici”, a mai spus Macovei.

Problema reformelor şi a corupţiei

La rândul său, Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, e de părere că astfel de întâlniri ar trebui să aibă loc cât mai frecvent. „În cadrul discuţiilor a fost abordat subiectul reformelor în justiţie, educaţie, combaterea corupţiei. Am discutat destul de mult despre gestionarea întreprinderilor cu capital de stat, „Franzeluța”, „Moldtelecom” şi „Metalferos”. S-a spus că gestiunea acestor întreprinderi este frauduloasă, că nu este clar cum sunt numiți șefii, şi interesele cui sunt aparate. Asemenea consultări ar trebui să aibă loc mult mai des. Cel puțin azi am încercat să spunem care sunt problemele”, a spus el.

Un alt participant la aceste consultări, Sergiu Ostaf, președintele Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), e de părerea că Vlad Filat este o personalitate puternică şi nu-şi va da demisia. „Am simțit un angajament, o dorință să continue reformele. E convins că va reuși să le ducă până la capăt. Regret că presa nu a avut acces. Am avut o agendă programată din timp. Am vorbit despre deficienţele între componentele AIE. Am discutat despre lipsa progresului în domeniul justiției şi necesitatea transparenței decizionale. Am făcut multe recomandări tehnice privind transparența deciziilor publice”, a spus Ostaf.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu