Filat şi unioniştii merg în aceeaşi direcţie

 

Proiectul de lege care prevede interzicerea marşurilor unioniste a fost avizat pozitiv de guvern, „ca şi concept”, dar a fost întors Parlamentului pentru a fi modificat la nivel de conţinut, scrie inprofunzime.md, cu referire la serviciul de presă al guvernului. Incredibil! Ce ar însemna „ca şi concept”? Că Filat şi ceilalţi membri ai guvernului pentru integrare europeană acceptă, în principiu, scoaterea în afara legii a manifestaţiilor unioniste? Au fost suficiente câteva pietre aruncate de nişte „patrioţi” dezechilibraţi, fanatizaţi, ca Alianţa proeuropeană să le pună căluş la gură celor asupra cărora au fost aruncate pietrele respective? Asta da „pragmatism” Dl Filat e pe cale de a se întrece pe sine însuşi?! În conformitate cu acest principiu, de ce nu i-am pedepsi pe cetăţenii care îi provoacă pe huligani la acte de agresiune, sau pe hoţi la acte de hoţie?

Ministerul Justiţiei confirmă, pentru kommersant.md, că, la indicaţia lui Filat, se lucrează asupra revizuirii actelor normative referitoare la manifestaţii, dar nu există certitudinea că se va ajunge la interzicerea organizaţiilor unioniste.

Pe de altă parte, mi se pare argumentată opinia, expusă aceleiaşi publicaţii, de deputatul PL, Victor Popa, preşedinte al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, care consideră că organizaţiile unioniste nu încalcă legea atâta timp cât art. 142 al Constituţiei spune că prevederile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului nostru pot fi revizuite doar pe calea referendumului. „Iar pentru a organiza referendumul cetăţenii trebuie pregătiţi, fapt de care beneficiază forţele respective”, a declarat dl Popa.

Avocatul Vitalie Nagacevschi afirmă, pentru acelaşi kommersant.md, că eventuala interzicere a organizaţiilor unioniste încalcă prevederile Convenţiei europene a drepturilor omului privind libertatea de exprimare. „Orice om are dreptul să considere că RM nu trebuie să existe ca stat aparte şi are dreptul să-şi realizeze ideile, important e să nu aplice violenţa”, a precizat el.

Şi primul ministru în declaraţiile sale privind intrarea în UE admite că RM va pierde o parte din suveranitatea sa, dar nimeni nu-l condamnă pentru aceasta. „De aceea el şi unioniştii merg în aceeaşi direcţie, doar că ultimii sunt convinşi că RM trebuie să-şi piardă complet independenţa”, a declarat Nagacevschi.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)