Filat presupune că problema vinului a fost creată de o persoană din R. Moldova

Pretenţiile Rusiei privind vinurile moldoveneşti reprezintă „o lovitură într-o anumită parte a oamenilor politici” şi, foarte curând, „vor apărea oameni care vor declara că sunt pe cale să rezolve această problemă şi se vor arăta disponibili să meargă la Moscova, dacă alegătorii îi vor vota”. Aşa a comentat premierul Vlad Filat problema livrărilor de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Nu aş vrea ca presupunerea mea că problema vinurilor a fost creată intenţionat pentru a fi soluţionată de o persoană concretă să fie una reală”, a declarat premierul Vlad Filat, comentând încercările liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, de a se implica în soluţionarea problemei livrării vinurilor în Rusia.

Vlad Filat consideră că toate acestea reprezintă un truc ieftin. „Acesta este instinctul câinelui lui Pavlov: am o bomboană pe care poţi să o primeşti. Dar nu va merge! Este un truc ieftin şi oamenii care recurg la acesta în scopuri electorale foarte curând vor fi discreditaţi”, a spus Filat.

„Am demonstrat că suntem un partener responsabil în relaţiile cu Rusia şi îndeplinim toate angajamentele luate faţă de acest stat. În continuare, vom avea o abordare pragmatică şi corectă cu Rusia, însă nu ne vom pierde demnitatea”, a mai adăugat Filat.

În ultimele două luni, Rospotrebnadzor a rebutat, practic, peste 1 milion de litri de vin moldovenesc, invocând un conţinut ridicat de dibutilftalat. Importul de vinuri moldoveneşti în Rusia a fost interzis oficial. Interdicţia a fost făcută publică printr-o scrisoare a şefului Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko, trimisă tuturor birourilor vamale din Rusia.
Scrisoarea datează din 30 iulie 2010, însă a ajuns la Serviciul vamal al Rusiei pe 4 august. În ea se mai menţionează că va fi interzis şi importul apei minerale din Georgia şi SUA.

Reamintim că un grup de experţi din Moldova se află la Moscova pentru a negocia reluarea importului de vinuri. Oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii refuză în continuare să comenteze interdicţia de import a vinurilor moldoveneşti
în Rusia.

(jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)