Filat, locotenent-major la vamă

EXCLUSIV // Marcel Trifăuţanu, sosia premierului Vlad Filat, s-a obişnuit deja cu privirile nedumerite ale trecătorilor şi cu strângerile de mână „călduroase”

Atunci când aterizezi pe Aeroportul Chişinău, treci toate formalităţile, îţi iei bagajele şi vrei să ieşi din zona securizată, poţi să-l întâlneşti pe premierul Vlad Filat. Îmbrăcat în uniformă de vameş, cu epoleţi de locotenent-major, departe de frâiele ţării, inspectorul superior se poate întâmpla să verifice bagaje. Are 1,80 metri, exact ca în buletinul de identitate al premierului, a absolvit dreptul în România, exact cum e scris în diploma oficialului liberal-democrat, numai că, dacă îl vezi la serviciu la postul vamal din Aeroport, ţi se pare mai tânăr cu vreo zece ani.

Incidentul de la Aeroport

Într-o zi, un chinez recalcitrant, care tocmai aterizase la Chişinău, cerea socoteală, în limba română, tuturor serviciilor de stat dislocate în Aeroport. Ultimul care a căzut sub tirul de acuzaţii de corupţie ale chinezului s-a întâmplat să fie Vlad Filat care îi solicitase acestuia verificarea bagajelor. Oficialul încerca să facă faţă situaţiei cu calm. Iar lumea trecea pe lângă ei cu gura căscată. Inclusiv din cauza asemănării izbitoare. Tipul care pare a fi „varianta” mai tânără a premierului Filat, Marcel Trifăuţanu, este angajat al Departamentului Vamal, la Postul Vamal din Aeroport, are 29 de ani şi e originar din Chişinău. S-a obişnuit deja cu privirile nedumerite ale trecătorilor, cu strângerile de mână „călduroase” şi cu întrebările deocheate. I se întâmplă des de prin 2007, de când Vlad Filat a ieşit din umbra lui Dumitru Diacov, a umplut emisiuni televizate şi a ţinut primele pagini ale revistelor glamuroase.

Oprit pe stradă, acostat în localuri

„M-am obişnuit deja. Mulţi îmi spun că semăn leit cu Filat. Se întâmplă să mi se dea mâna pe stradă sau prin localuri, să fiu confundat sau întrebat dacă nu sunt rudă cu premierul şi tot aşa. Autografe încă nu mi s-au cerut”, spune amuzat Marcel. Primii care au remarcat asemănarea au fost rudele şi prietenii, fapt pentru care l-au şi anunţat că vor vota „pentru el”. Tânărul este bucăţică ruptă, la rândul lui, din maică-sa. Înseamnă că mai există un om în Republica Moldova care se asemuieşte cu liderul liberal-democrat? „Nu, nu seamănă deloc. Poate trăsăturile mele bărbăteşti fac lucrul ăsta posibil”, ne lămureşte Marcel, fiul Marcelei Trifăuţanu.

Cheleşte la fel

„Când eram mai grăsuţ, semănam şi mai mult”, zice vameşul care are până şi coafura exact ca a lui Filat, după implant. Marcel susţine că a început şi el să chelească „de vreo doi ani”. Are „antecedente” de acest fel în familie. Tatăl lui e chel şi se aşteaptă şi el să-l urmeze, dar „nu chiar aşa de repede”. Părinţii lui sunt plecaţi peste hotare „cu mult înainte de a veni Filat la guvernare”, iar el s-a angajat la vamă când „nu era Filat”, în 2006. „Întâmplător. Am avut noroc. Am depus dosarul şi… Nu am plătit niciun ban nimănui”, detaliază inspectorul superior.
Iar pentru că deţine cetăţenie dublă, a fost cât pe ce să „zboare” de la serviciu atunci când comuniştii au încercat să se „lepede” de aceşti funcţionari. De remarcat faptul că Marcel s-a angajat într-o instituţie de stat la 25 de ani, cu patru ani mai devreme decât Filat. E adevărat, însă, că funcţia celui de-al doilea a fost mult mai mare – director al Departamentului Privatizare şi Administrare a Proprietăţii de Stat, iar foarte rapid şi ministru de stat.

Ar vrea să-l întâlnească

Marcel Trifăuţanu a fost de câteva ori la vânătoare, dar nu a prins drag de asta ca premierul. Vara trecută, nu şi-a făcut vacanţa la mare în Grecia, aidoma oficialului, că „bogat ca dânsul nu-i”, dar îi poartă o simpatie, odată ce atâta lume îi spune că sunt ca două picături de apă.
L-a văzut o singură dată „pe viu” când a fost la Guvern, dar de departe, nu au dat mâna, şi ar avea plăcerea să-l întâlnească. Deşi şefa lui Marcel, Angela Bica, ne-a prevenit că vameşii nu au voie să facă declaraţii politice, inspectorul nu se fereşte să spună că vede schimbări de când sosia sa e la guvernare. „Bune sau rele, nu spun”, încearcă să se supună totuşi codului de conduită vameşul.
Să-i dea sfaturi lui Filat? „Nu-i mai dau niciun sfat. Se descurcă şi fără mine”, e modestă sosia premierului.

Raisa Lozinschi-Hadei

Portret
Nume: Marcel Trifăuţanu
Loc de muncă: Departamentul Vamal, Post Vamal Aeroport
Funcţie: inspector superior, locotenent major
Vârstă: cu 12 ani mai tânăr decât Vlad Filat
Loc de naştere: la 54 de kilometri depărtare de Lăpuşna lui Filat
Înălţime: la fel de înalt ca Filat, niciun centimetru în minus sau în plus
Studii: tot Facultatea de Drept, România. Numai că la Craiova, nu la Iaşi
Situaţie maritală: Căsătorit, îşi doreşte şi el doi copii
Averi: „Bogat ca Filat? Nuuuu!”

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)