Filat îi păsuieşte pe proprietarii de maşini cu numere străine

Veşti bune şi nu prea pentru proprietarii de maşini cu numere străine care au intrat în Republica Moldova până la 4 aprilie curent. Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de lege pentru completarea cadrului legislativ privind maşinile introduse în regim temporar în RM până la data de 4 aprilie 2011 care stipulează că prevederile legislative din 4 aprilie 2011 vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2012.

„Cred că e o soluție acceptabilă să le prelungim, prin derogare, termenul de folosire până la 1 ianuarie 2012. E important de precizat însă că această măsură are un singur scop – de a oferi timp suficient ca aceste maşini să se întoarcă în ţara de origine. Nu va fi oferită nicio prelungire a acestui termen”, a precizat Vlad Filat.

Oficialul a subliniat că executivul va mai pregăti un proiect de lege care va viza proprietarii de maşini mai vechi de şapte ani ce au cetăţenie dublă. Una din soluţii ar putea fi prelungirea termenului de aflare în republică a acestor maşini de la 90 la 180 de zile pe an. Pentru a beneficia de dreptul de a circula pe teritoriul Republicii Moldova 180 de zile, persoanele vizate trebuie să aibă cetăţenie dublă, maşina să fie înregistrată obligatoriu în ţara în care proprietarul are a doua cetăţenie, autovehiculul să fie neapărat în proprietate, nu în bază de procură.

„Oricum, trebuie să fie clar că proiectul despre care vorbim astăzi este valabil pentru toți. Orice presiune ulterioară nu va avea niciun rost”, a avertizat premierul.

Totuși Filat a cerut ministrului Afacerilor Interne să clarifice situația cu privire la mașinile cu numere străine care se află în RM şi care au fost şterse din bazele de date ale ţărilor din care provin. De asemenea, oficialul și-a exprimat dorința ca de această derogare să nu poată beneficia cei care au făcut business din importul de mașini cu numere străine.

Acest proiect de lege urmează a fi înaintat Parlamentului spre examinare şi adoptare.

 

M.R.