Filat divorţează; Cine se mărită?

După o separare neanunţată de aproape un an de zile, care a provocat diverse zvonuri, cuplul premierului s-a despărţit, cerând mass-media corectitudine şi discreţie.

Consideraţi un cuplu ideal timp de mai bine două decenii, Sanda şi Vlad Filat au divorţat. Cererea de divorţ a fost depusă pe 29 iunie curent la Judecătoria Centru, iar marţi prim-ministrul RM a confirmat că nu mai e soţul Sandei. Experţi în domeniul PR solicitaţi de JURNAL afirmă că destrămarea căsniciei premierului R. Moldova nu poate influenţa negativ cariera sa politică.

Premierul moldovean nu vrea să vorbească în public despre motivele care l-au făcut să divorțeze de soția sa, Sanda Filat. „Sper că ați citit comunicatul remis ieri. Am această rugăminte și rog să fie respectată. Nu vom mai comenta”, a spus miercuri, 8 august, Filat. El a mai menționat că, după divorț, vor avea grijă ambii de copiii lor Luca în vârstă de 17 ani şi Iustina în vârstă de 14 ani. „Avem doi copii minunați de care vom avea grijă împreună ca să poată obține tot ce e mai bun în această viață”.

„Am făcut acest pas nesiliţi de nimeni”

Au acordat interviuri, au vorbit toţi aceşti ani despre dragoste şi fidelitate, politică şi psihologie, tradiţii şi fericire în patru şi, după ani buni de căsnicie, divorţează. Spuneau despre ei că doi oameni născuţi sub zodia Gemeni şi Taur se împacă de minune. Sanda Filat: „Taurul este sub semnul pământului, iar Gemenii au semnul aerului, deci, ne completăm unul pe celălalt”. S-au cunoscut în toamna anului 1991 şi după prima întâlnire romantică la numai câteva luni de zile, tânărul Vlad Filat a cerut-o în căsătorie pe Sanda (în acte Nadejda), cu numele de până la căsătorie Roşca. A observat-o prima dată la gara Ungheni, când mergea la studii în România. Cererea în căsătorie a fost originală fiind făcută într-un microbuz la Chişinău. Vlad Filat o descria pe fosta soţie: „O puştoaică, tunsă băieţeşte, cu o gaşcă de prieteni”, într-un interviu acordat revistei „VIP Magazin”, zicând că au „făcut acest pas nesiliţi de nimeni”.

Sensibilitatea lui Filat

Sanda Filat părea fericită în toţi aceşti ani prin declaraţiile sale, interviurile acordate presei din RM. Doamna Filat vorbea cu dragoste şi entuziasm despre soţul său, împreună au făcut acţiuni de caritate vizibile şi invizibile, menţionând că soţul său este un om „foarte sensibil”, reacţionând mereu atunci când i se cerea sprijin şi ajutor. Până nu demult Sanda Filat se considera o fire optimistă şi credea că „zâmbetul aduce lumină”. Avea încredere în jumătatea sa zicând că, indiferent de funcţie şi genul de activitate, Vlad Filat va rămâne soţul ei.

Mereu împreună

Pe parcursul ascensiunii politice a lui Vlad Filat, Sanda Filat a fost permanent alături de soţul ei. Astfel, în timpul vizitei vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, Sanda a fost alături de soţia demnitarului american. Şi în 2011, premierul Vlad Filat, împreună cu Sanda Filat, l-au întâmpinat pe Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, venit în vizită în Moldova împreună cu doamna sa. Ultima apariţie publică a celor doi a fost pe 1 decembrie 2011, când au participat la recepţia oferită de Ambasada României la Chişinău cu ocazia zilei Naţionale a României.

Pe parcursul anului în curs, premierul a fost văzut mai mult singur la toate evenimentele. Astfel, pe 1 iunie curent, de Ziua Internaţională a Copiilor, acesta a participat de unul singur la montarea „Puzzle-ului fericirii”.

Motive

Odată cu apariţia noutăţii că cei doi au divorţat, au apărut şi zvonuri despre motivele despărţirii. Unii utilizatori ai site-urilor de socializare vorbesc de o posibilă relaţie extraconjugală a premierului. Premierul nu comentează. Despre Sanda Filat se ştie că ar fi plecată în Elveţia, împreună cu cei doi copii, Luca şi Iustina. La fel de rezervate în declaraţii sunt şi rudele apropiate ale celor doi. „Vă rog mult cu întrebări de acest gen să nu mai veniţi”, ne-a îndemnat Maria Filat, mama premierului.

„Totul va fi bine”

Solicitat să ne spună dacă s-a încercat împăcarea Sandei cu Vlad Filat, Anatol Ghilaş, naşul lor de cununie (şi soţul Galinei, sora mai mare a Sandei Filat), nu a vrut să dezvolte subiectul. „Totul va fi bine”, ne-a asigurat acesta, după care ne-a urat o zi bună.

Nu a fost mai vorbăreţ nici Victor Roşca, fratele Sandei Filat, fruntaş PLDM. „Eu nu vă doresc ca cineva din familia dumneavoastră sau din prieteni să treacă prin aşa ceva. Cred că această familie merită puţină discreţie, aşa cum au solicitat”, a menţionat Victor Roşca.

În acelaşi timp, juriştii explică faptul că, potrivit Codului de procedură civilă, atunci când sunt implicaţi copii sau împărţirea bunurilor acumulate în comun, căsătoria se desface prin judecată. „De aceea cei doi s-au adresat în instanţa de judecată”, ne-a comunicat Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele consiliului Baroului Avocaţilor din Republica Moldova (BA).

Custodia copiilor

„Având în vedere că în acest caz sunt doi copii minori, s-a pus în discuţie şi custodia copiilor. Poate să apară solicitarea ca minorii să stea cu mama sau cu tata. Fie ar putea fi împărţiţi între cei doi părinţi. Aici deja se aduc argumentele de rigoare, condiţiile de trai corespunzătoare, dacă-şi permite părintele să întreţină minorii”, susţine Amihalachioaie.

Acesta a comunicat că, până la zece ani, copiii sunt în custodia mamei. „După această vârstă, sunt întrebaţi cu cine vor să stea. Poate fiul e mai apropiat de tata, iar fiica de mama, şi instanţa ia în calcul şi doleanţele copiilor”, spune preşedintele BA.

Divorţul poate să dureze în cazul în care părţile nu se pot înţelege, fie la partajarea bunurilor comune acumulate pe parcursul mariajului, fie în privinţa copiilor. „Din declaraţiile premierului, în privinţa divorţului a fost luată o decizie de comun acord şi, de regulă, în decursul unei luni este pronunţată decizia judecătorului de desfacere a căsătoriei”, conchide Amihalachioaie.

„Interesele şi viaţa lor s-au divizat”

Solicitată de JURNAL, Ludmila Andronic, expert PR, afirmă că „nu este obligatoriu ca un divorţ să influenţeze negativ o carieră politică. Este un moment dramatic în viaţa oricui, inclusiv a unui politician, mai ales într-o poziţie atât de înaltă. Chiar dacă Vlad Filat are şi va avea un comportament decent, ceea ce se vede din comunicatul guvernului, unde se spune clar că nu se fac declaraţii pentru că există doi copii minori. Şi dacă nu se va încerca prea mult să se speculeze pe marginea acestui subiect, cred că în mod normal nu ar trebui să existe repercusiuni. Noi nu mai suntem o ţară atât de ortodoxă în gândire şi oamenii ar trebui să înţeleagă că, din păcate, asemenea lucruri se întâmplă şi în familiile celor sus-puşi. Şi e mai bine să se pronunţe un divorţ atunci când a sosit momentul, decât să se menţină aparenţa unei căsnicii doar de dragul unei cariere politice”.

Fenomenul abandonului

Referindu-se la vârsta lui Vlad Filat (43 de ani) care este considerată una critică, Andronic comentează: „Nu cred că e vorba despre ceea ce se numeşte criza de la 40 de ani. Trebuie să ne dăm seama că Sanda Filat este un prea bun psiholog ca formaţie şi ea poate să distingă o criză reală de sfârşit al unei căsnicii”.

Ludmila Andronic explică destrămarea căsătoriei premierului prin „dispariţia scopului comun, care este şi motivul divorţului. Ambii au fost mobilizaţi pentru a forma o echipă în numele unui succes economic, politic al lui Vlad Filat şi, la un moment dat, lucrurile s-au întâmplat şi probabil interesele, viaţa lor s-au divizat. Vlad Filat a obţinut ceea ce şi-a dorit mult, sprijinit de Sanda Filat şi s-a regăsit în ceea ce a obţinut, iar dna Filat probabil nu s-a regăsit. Sanda Filat a fost, într-un fel, aruncată peste bord, pe când Vlad Filat are parcă o viaţă a lui. Aceşti oameni se simt abandonaţi, un fenomen care există în familiile demnitarilor din mai multe state. Cât au fost participanţi la ascensiune, s-au simţit utili, după venirea succesului, ei sunt simpli spectatori, ceea ce îi descurajează”.

Biserica nu acceptă divorţul

Şi directorul general IMAS, Doru Petruţi, este de părerea că divorţul premierului nu va avea un impact asupra carierei sale politice. „Cred că societatea din RM încă nu e obişnuită să pună un accent mare şi să discute foarte deschis despre astfel de lucruri, legate de viaţa intimă a personalităţilor. Aceste subiecte sunt relativ tabu şi cred că nu vor avea un impact asupra carierei lui politice”. „Interpretări vor fi multe şi se vor anula unele pe altele. Vor fi tabere care vor aprecia decizia şi faptul că premierul şi Sanda Filat au decis să meargă pe drumuri diferite şi-l vor considera un act de curaj şi decenţă. Altă tabără va face interpretări tradiţionaliste”, conchide directorul IMAS.

Referindu-se la divorţul soţilor Filat, preotul Vlad Mihăilă de la biserica Sf. Teodora de la Sihla reaminteşte că „biserica nu acceptă divorţul. Doar într-un singur caz, când unul dintre soţi moare, şi e vorba de moarte fizică, persoana se poate recăsători. Cu părere de rău, în societatea noastră foarte multe familii divorţează”.

„Mi-e dor de tata” vs. „Vreau să fiu miliardar”

Divorţul părinţilor, se pare, a afectat-o mai mult pe Iustina Filat, în vârstă de 14 ani, decât pe fratele ei, Luca. Pe un site de socializare, răspunzând la o serie de întrebări, fiica lui Filat spune că îi este dor de: „Tata, mare, copilărie, prieteni adevăraţi, oameni de încredere”. Tânăra îşi doreşte să aibă „o carieră de succes, o familie fericită, o viaţă fericită în continuare”. Se pare că fiul soţilor Filat, Luca, nu împărtăşeşte starea surorii sale sau cel puţin nu arată asta. Acesta scrie pe facebook că îşi doreşte să devină miliardar, o profesie pe care o consideră „cea mai nouă şi apropiată de domeniul său”.

Victoria Popa, Marina Liţa

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)