Filat, de la „gangster al tranziţiei” la „mare criminal” / Observator

În pofida avansării spectaculoase pe scara ierarhică, Vlad Filat progresează puţin sau aproape deloc în aprecierile „confratelui” său de familie populară europeană, Iurie Roşca. Dacă în campania pentru alegerile parlamentare din 2009, Filat era considerat „gangster al tranziţiei”, astăzi el este „mare criminal”, membru al unei „găşti de nemernici” şi „oameni foarte periculoşi”. Acest şir de „epitete” a fost lipit pe fruntea premierului chiar zilele trecute. „La putere se află doi criminali mari – Filat și Plahotniuc, și unul mai mărunt, Ghimpu”, a declarat Roşca, în cadrul emisiunii online „Dialog deschis”. „Oameni ca Filat și Plahotniuc nu vor ceda puterea așa de simplu. Sunt oameni foarte periculoși și nu se poate să stăm cu mâinile încrucișate și să așteptăm că se va schimba ceva”, a explicat el motivul revenirii sale pe baricade de partea comuniştilor.

Dar nu despre cadavrul politic Iurie Roşca e vorba, ci despre Filat, care l-a vizitat nu demult la sediul PPCD, cu un enorm buchet de trandafiri şi o sticlă de coniac „President”, fabricată în 1946, pentru a-l felicita cu ocazia zilei de naştere. (Fiindcă veni vorba, o sticlă asemănătoare Filat i-a prezentat Patriarhului Rusiei Kiril şi premierului rus Putin. Interesant, de unde le ia?)

Vlad Filat ar trebui să ne explice şi ce îl leagă de „bărbatul lui Voronin” şi de ce îi permite acestuia să-şi şteargă picioarele de el? Fireşte, e dreptul său personal să se aştearnă sub picioarele oricui, dar nu în calitate de premier.

Paul Borzac

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)