Filat a câştigat o bătălie importantă. Se va opri aici?

Timp de mai multe zile subiectul central al discuţiilor l-a constituit preconizata majorare de către SA „Moldtelecom” a tarifelor la telefonia fixă în interiorul ţării. Majorarea (de cinci ori!) urma să aibă loc începând cu 1 martie. Startul discuţiilor a fost dat de o dispoziţie semnată de către prim-ministrul Vlad Filat, care a cerut sistarea deciziei Consiliului de administraţie al companiei, emisă anterior în acest sens.

Premierul a semnalat mai multe nereguli, inclusiv faptul că o decizie atât de importantă, care are impact asupra majorităţii populaţiei, nu a fost consultată cu Guvernul. Astfel, acoperindu-se cu un pretins vid de ordin normativ, regulatoriu, reprezentanţi ai unor importante structuri de stat, inclusiv ai Guvernului, au continuat să insiste pe temeinicia deciziei de majorare a tarifelor la telefonia fixă, deşi chiar ei recunoşteau că, din punct de vedere social şi politic, această decizie nu este binevenită.

Timp de mai multe zile, au fost convocate diferite şedinţe, făcute declaraţii, promisiuni, dezvăluiri etc., fiecare încercând să-şi justifice poziţiile. În timp ce echipa premierului insista pe anularea deciziei de majorare a tarifelor, alţi responsabili, inclusiv ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, reprezentanţi ai ANRCETI, „Moldtelecom” încercau să aducă argumente în favoarea rămânerii în vigoare a acestei decizii. Au fost, desigur, şi persoane din afara Guvernului care au încercat să-şi facă imagine pe seama unei probleme atât de importante pentru populaţie. Dar Dumnezeu cu ei – până la urmă fiecare procedează cum consideră necesar, iar cetăţeanul este cel care îi taxează comportamentul.

În final, contează că Vlad Filat a câştigat o bătălie importantă pentru cetăţenii Republicii Moldova – Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei a cedat presiunii create ca urmare a intervenţiei prompte a premierului şi a decis sistarea deciziei Consiliului de administraţie al SA „Moldtelecom” de majorare a tarifelor la telefonia fixă în interiorul ţării. A fost o bătălie grea, în care premierul a trebuit să înfrunte un întreg sistem, dar şi unele pretinse lacune de ordin normativ şi regulatoriu. Vlad Filat a demonstrat că este un premier puternic şi nu admite ca cineva să-şi facă interesele în detrimentul cetăţenilor Republicii Moldova. Acum, întrebarea logică este: se va opri Vlad Filat aici sau va continua lupta cu monopoliştii, cu sistemul care continuă să sugrume cetăţenii Republicii Moldova? Cunoscând caracterul premierului, putem spune că, la sigur, va continua lupta începută.

 

PP