Fierăria lui Zmuncilă

Victor ZmuncilaProduce zilnic obiecte din fier forjat pentru a înfrumuseța interiorul și exteriorul caselor moldovenești

Victor Zmuncilă din localitatea Negureni, raionul Telenești, face parte din tagma moldovenilor care au încercat să facă mai multe în viață doar ca să se descurce pentru a-şi câştiga pâinea. Deși are studii în domeniul picturii și muzicii, activând după absolvirea şcolilor în calitate de pictor, apoi, vreo nouă ani de zile, în calitate de conducător de fanfară şi lemnar, azi se îndeletniceşte cu prelucrarea la cald a fierului, producând obiecte din fier forjat pentru exterior și interior, fiind considerat cel mai iscusit fierar de prin părțile Teleneștiului.

zmuncila 3După ce a muncit vreo trei ani de zile în capitala Rusiei la construcții a venit acasă și și-a pus în gând să nu se mai întoarcă la Moscova. Acum cinci ani, susținut de fratele său, care muncește şi în prezent în Italia, bărbatul a pus pe roate o afacere de producere a obiectelor din fier forjat. Investițiile făcute până acum depășesc 700 de mii de lei, „fără a calcula munca noastră”, ne informează bărbatul.

De la pensulă la bărdiță

Bărbatul a cumpărat clădirea în care se află acum atelierul de producere a obiectelor din fier forjat participând la licitația organizată de autoritățile publice locale din Negureni. „Clădirea era fără acoperiș, distrusă aproape nouăzeci la sută, servind cândva, în perioada sovietică, drept punct termic”, relatează fierarul.

Restabilită cu forțele proprii, azi fierăria lui Victor Zmuncilă este îngrădită, echipată cu tehnică și uneltele necesare pentru producerea diferitor obiecte din fier executate de patron și de cei doi angajați ai săi.

Aflăm de la stăpânul afacerii că în viață a lucrat și pictor, și conducător de fanfară, şi lemnar, şi constructor. „Făceam orice la vremea mea ca să mă descurc și să-mi hrănesc familia. Îndeletnicirea cu fierul forjat a început cu vreo șase ani în urmă, când, neajutat de nimeni, sudam și făceam obiecte de uz casnic din fier. Am văzut că-mi iese și așa mi-a venit ideea de a deschide atelierul pe care-l vedeți azi”, povestește cu mândrie bărbatul arătând spre clădirea cu porți mari de fier, unde vreo patru bărbați sudează o poartă.

Fierăria lui Victor Zmuncilă a produs până acum peste 300 de obiecte din fier, acestea fiind porți, balustrade, scaune, mese, marchize, garduri, candelabre, tot ce poate fi confecționat din fier. La un obiect se lucrează de la o zi la o lună de zile, în funcţie de complexitatea lui.

zmunical 4Pavilioane pentru copii

Majoritatea clienților sunt din satele raionului Telenești, dar vin și din alte sate, chiar și de la Chișinău. Pe lângă persoanele fizice, bărbatul are comenzi încheiate prin contracte și cu persoane juridice. În prezent are încheiat un contract cu primăria satului Chițcanii Vechi, Telenești, pentru care confecționează pavilioane la grădiniță. „Am confecționat pavilioane și la grădinița din Negureni și urmează să mai facem și pentru alte instituții preșcolare. Mai multe localități își doresc pavilioane confecționate de noi”, spune cu mândrie meşterul.

Nu poate să ne spună cât poate costa o lucrare confecționată din fier forjat, pentru că prețul este determinat de mărimea obiectului, complexitatea lui și altele. Fiecare client este și designer pentru obiectele pe care le comandă, „pentru că omul vine la atelier cu schița proprie, apoi, după ce mai răsfoiește fotografiile din album cu lucrările produse aici, poate uneori să-și schimbe părerea, alteori nu”, explică fierarul. Materia primă o cumpără de la Chișinău.

Remitențele salvatoare

Are doi angajați și doi practicanți care vor să deprindă lucrul cu fierul forjat. Salariul lor lunar variază între 2500 şi 4000 de lei, în funcţie de numărul de comenzi încheiate într-o lună de zile.

„Acum avem de lucru, dar nu se știe ce va fi peste o lună de zile. Iarna lucrăm mai puțin decât vara și toamna, când comenzile dau năvală”, spune bărbatul.

Are planuri de viitor. Vrea să-și mărească afacerea până la 10 angajați, să achiziționeze și alte aparate necesare muncii cu fierul. „Asociația Obștească Hilfswerk Austria m-a susținut prin acordarea unui grant în valoare de 14800 de euro, din care am cumpărat și un aparat de amprentat fierul (care face desene pe fier, pe care nu le poți face manual) și alte lucruri necesare atelierului meu. Aș vrea ca și statul nostru să acorde, prin intermediul băncilor, credite cu o dobândă minimă pentru cei care vor să investească în afaceri. Nu am luat nici un credit de la bancă. M-am străduit să mă descurc cu ajutorul fratelui care muncește în Italia”, mărturisește Victor Zmuncilă.

The following two tabs change content below.