„Fiecare mamă are laptele de care are nevoie copilul ei”

image1

Foto: Nadea Roşcovanu

„Fiecare mamă are laptele de care are nevoie copilul ei”, susţine conferenţiarul universitar Marcela Şoitu, Departamentul pediatrie, USMF „Nicolae Testemiţanu”. Tot ea spune că alăptarea la sân este benefică atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Femeile care îşi alăptează copiii ajung să evite din start cancerul mamar şi ovarian. Mai mult, acestea nu ajung să fie obeze. Pediatrul susţine că nici un amestec, care se consideră a fi aproape de laptele matern, nu-l poate înlocui pe acesta.

La 1 august 2015, şi Chişinăul s-a încadrat în organizarea Săptămânii Mondiale a Alăptării. Acţiunea a fost susţinută de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu UNICEF Moldova, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Asociația Obștească pentru Susținerea Alăptării şi portalul Mama Plus. Evenimentul a fost organizat în aer liber purtând sloganul „Alăptează și lucrează: Acum este posibil!”

Alăptarea la sân ajută la evitarea depresiilor de după naştere

Cât priveşte importanţa alăptării la sân, pediatrul Marcela Şoitu a spus pentru JURNAL de Chişinău că procesul este benefic atât pentru mamă, pentru că este vorba despre profilaxia cancerului mamar, ovarian şi evitarea depresiilor de după naştere, cât şi pentru copil.

„Dacă copilul este alăptat imediat după naştere, sunt preîntâmpinate hemoragiile post-partum. Alăptând copilaşii la sân, mamele trec uşor peste depresiile de după naştere sau chiar practic nu le au. Femeile care alăptează la sân nu ajung să fie obeze”, susţine specialistul în pediatrie.

Potrivit ei, alăptarea la sân este importantă pentru că nou-născuţii primesc acele calorii necesare de care au nevoie pentru o creştere normală. „Simbioza care are loc între mamă şi nou-născut în perioada a nouă luni de zile permite ca la mamă să se facă o programare a tipului de lapte de care are nevoie anume copilul ei. E o idee greşită când mamele spun că   laptele lor e mai subţire decât al altor mame sau că copiii lor nu se satură. Nu este adevărat. Fiecare mamă are laptele de care are nevoie copilul ei”.

Siguranţa copiilor la pieptul mamei

Capacitatea de saturaţie a copilului se verifică la cântar, nu după numărul de alăptări ale copilului, relevă specialista. Ea mai spune că, „de obicei, copiii vor să sugă mereu când îi doare ceva, când simt un disconfort, pentru că ei aşa îşi alină durerea”.

Din practica sa, pediatrul observă că majoritatea mamelor vor să alăpteze, mai ales cele care sunt informate corect. „Eu am mămici care au înfiat copii şi alăptează la sân”, dar totul depinde de medicul care se află alături de mamă. De obicei, femeile nu sunt informate. Dacă mamele vor fi informate şi vor înţelege marile avantaje ale alăptării la sân, atunci sigur că ele îşi vor alăpta copiii.

Medicul mai spune că în timpul alăptării este importantă poziţia corectă a copilului la sân, doar atunci mama va alimenta copilul uşor şi fără dureri de spate şi copilului îi va veni uşor laptele din sânul mamei.

Medicul susţine că azi sunt amestecuri adaptate care se consideră a fi aproape de laptele matern, dar imunitatea pe care o poate lua un copil din laptele mamei niciodată nu o va lua din laptele adaptat. Medicul spune că un nou-născut trebuie să fie alăptat minim şase luni, după care i se dau meniuri speciale pentru alimentaţia copiilor. După şase luni, sugarul poate mânca mai multe alimente, din acest motiv nu este complicat să se menţină în continuare alimentarea la sân până la doi ani, precum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Natalia G. este mămică de fetiţă. Ea îşi alimentează copilul la sân de opt luni de zile. Spune că alăptatul la sân este util, uşor şi, în plus, econom. „Mâncarea este la îndemână mereu şi la temperatura necesară. Orice durere a copilului o alin alăptându-l. Evident că cel mai important este complexul de vitamine pe care îl ia fetiţa din laptele matern”. Tânăra mămică mai spune că alimentarea la piept în RM este şi o mare economie, pentru că mamele care nu alimentează la sân spun că cheltuiesc la fiecare trei zile câte 300 de lei pentru alimentaţia bebeluşilor lor.

Startul Săptămânii Mondiale a Alăptării s-a dat sâmbătă, 1 august 2015. Evenimentul a început cu „Marşul Alăptării”, la care au participat zeci de mămici, tătici şi copii, mărşăluind de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” până în parcul „Dendrariu”, unde i-au întâmpinat oficialii şi organizatorii unui picnic. La eveniment a participat şi noul ministru al Sănătăţii, Ruxanda Glavan, care a salutat iniţiativa „Marşului Alăptării” şi a vorbit despre importanţa promovării alăptatului, precum şi despre legislaţia Republicii Moldova, care susţine sloganul din acest an: „Legislația Republicii Moldova privind relaţiile de muncă cu femeile gravide şi mamele cu copii conține prevederi referitoare la timpul de muncă parţial, pauzele pentru alimentarea copilului; interzicerea aplicării perioadei de probă la angajare, restricții vizând munca de noapte, munca suplimentară, cuprinde garanţii la angajare pentru femeile gravide şi persoanele cu copii în vârstă de până la 6 ani, prevede interzicerea concedierii femeilor gravide, a femeilor care au copii în vârstă de până la 6 ani şi a persoanelor care folosesc concediile pentru îngrijirea copilului, cu excepţia unor cazuri aparte prevăzute de lege.”

 

The following two tabs change content below.