„Fiecare magician are ambiţia de a recrea Universul”

Mihail Kovali este un iluzionist/magician de 22 de ani din Republica Moldova. A absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea Microelectronică și Nanotehnologii. În viitor se vede un specialist în IT, însă niciodată nu va renunța la magie, spune acesta. Mihail Kovali a participat la numeroase concursuri, printre care „Moldova are talent” și ,,Românii au talent”, a cucerit cu și prin trucurile sale publicul nostru, dar și cel din țările vecine. În interviul de mai jos acesta ne vorbește despre calitățile pe care trebuie să le posede un iluzionist și despre parcursul său în acest domeniu artistic. O doză de umor la pachet este asigurată pe parcursul interviului.

Mihail, de unde a venit interesul pentru iluzionism?

M-a captivat încă din copilărie. La vârsta de zece ani am început să citesc tot mai multă literatură și reviste despre trucuri de magie. Mereu am iubit tot ce este nonconformist și neobișnuit. Graţie acestei pasiuni, am ales o sferă în care mă regăsesc.

Care a fost primul tău truc de magie?

Primul meu truc de magie a fost crearea acestei lumi. Recunosc, nu mi-a ieșit foarte bine, mai trebuie să lucrez la desăvârşirea ei. Dacă e să fiu serios, primul meu truc a fost unul legat de cărți, nu mai țin minte exact care. Însă pot spune că artistul de la care am studiat elementele de bază ale iluzionismului și magiei este americanul Jay Sankey.

Cât timp îți ia să înveți un truc de magie?

Ca să duci orice număr de magie la o stare ideală ai nevoie de o viaţă întreagă, sunt cazuri când nici ea nu îți ajunge. Depinde foarte mult ce truc vrei să faci, și cât de motivat ești pentru a-l realiza deoarece orice truc se constituie din câteva părți, prima este cea de a reda trucul și a doua – de a face publicul să-l înțeleagă. Fiecare artist ajunge în felul său la această tehnică dificilă, de aceea trebuie să sacrifici timpul personal pentru a atinge scopul dorit.

Crezi în lucruri paranormale?

Până de curând nu credeam în lucruri paranormale, însă atunci când m-am ciocnit cu neobișnuitele apariții ale cărților Taro am fost uimit. Până acum tot nu-mi este clar cum, prin intermediul acestora, să poți povesti viața unui om și dacă este ăsta un lucru paranormal, niște simple cărți să-ți comunice activitățile tale. Probabil, de vină este numerologia, iar această sferă ezoterică nu a fost studiată prea bine de specialiștii din domeniu.

Ce calități sunt necesare pentru a deveni un bun iluzionist?

Ca și pentru oricare artist, acestea sunt carisma, dragostea față de artă, care se bazează pe dorință și răbdare. Pentru a reuși în orice domeniu trebuie să știi să pierzi, să accepți insuccesul, dezamăgirile și greutățile pe care le întâlnești pe parcurs. Doar dacă vei depăşi aceste provocări ale vieții vei avea succes. Şi desigur să meditezi încontinuu. Dar cel mai important lucru este totuși caracterul fiecăruia dintre noi.

Știu că în luna aprilie la Filarmonica Națională ai susținut un spectacol de iluzionism. Care a fost reacția publicului?

Datorită încăpățânării mele și muncii depuse împreună cu echipa mea, am reușit să facem un show excepțional care a fost apreciat de public. Reacția a fost una – nimeni nu a înțeles în ce mod s-au produs trucurile. După concert facebook-ul a fost bombardat de reacţiile emoționale ale oamenilor prezenţi  la concert. Apropo ne-a reușit să adunăm practic întreaga sală a Filarmonicii.

Care este cea mai mare satisfacție pe care ți-o oferă meseria de iluzionist?

O trăieşti atunci când vezi privirile oamenilor orientate spre tine, cu toate problemele și grijile lor, aceștia în timpul trucurilor devin iarăși mici copii ce cred în minuni. Oamenii noștri încă nu și-au pierdut credința în miracole.

Câtă manipulare există într-un truc de magie?

Există diferite trucuri de magie, cu grad de complexitate diferit. În unele dintre ele este nevoie de plasticitatea mâinilor, în altele magia se întâmplă doar în ochii publicului. Aceste trucuri uimesc mai mult, de aceea eu mă străduiesc să le prezint mai des. Spre exemplu, renumitul meu truc – apariția a 200 de cărți din aer.

Când ieși în scenă, porți un costum obișnuit sau unul special, care să fie un atribut important pentru reuşita numărului?

Foarte rar folosesc costumul pentru a ascunde ceva, iar mânecile niciodată nu le folosesc ca ajutor pentru vreun truc. În concluzie, pot ieși în scenă și dezbrăcat.

Planifici în timpul apropiat să mai dai vreun spectacol de magie?

Pe moment am foarte multe proiecte interesante pe care vreau să le duc la bun sfârșit cu succes. Dacă o să mai am vreun spectacol de magie încă nu pot să spun sigur deoarece nu vreau să arunc vorbe goale în vânt.

Interviu realizat de Nina Dubovca, stagiară
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)