„Fiecare cetăţean trebuie să meargă la alegeri!”

DSC_2704Nadea Roscovanu PhotographyMarţi, 7 octombrie curent, elevii din clasa XII a Liceului Teoretic „Miguel de Cervantes” din Chişinău au participat la dezbaterea „Primul meu vot. Educaţie civică şi electorală a tinerilor din categoria primo-votanţilor”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte din Republica Moldova, cu suportul Consiliului Europei. La finalul dezbaterii, cei 46 de participanţi la dezbatere au spus: „Da, vom merge la vot!”.

Scopul dezbaterii este stimularea activismului şi creşterea gradului de implicare a tinerilor în viaţa comunităţii locale şi a statului în ansamblu prin activităţi de educaţie civică şi electorală în rândul celor care au atins vârsta majoratului după ultimele alegeri sau urmează să împlinească 18 ani până la 30 noiembrie 2014, când vor avea loc alegerile parlamentare ordinare.

Cei circa 46 de elevi au fost informaţi despre democraţie, alegeri, sisteme electorale, organe electorale, procedura de votare, importanţa participării oricărui cetăţean la alegeri şi cum poate influenţa un singur vot rezultatul alegerilor de orice nivel. De asemenea, tinerii au fost încurajaţi să participe activ la alegeri nu doar ca alegători, dar şi ca observatori, pentru ca alegerile parlamentare să se desfăşoare liber şi corect.

„Votul tău contează”

„Alegerile din R. Moldova se desfăşoară deoarece Republica Moldova este un stat democratic”, a spus Vadim Oţel, elev în clasa XII „C” a Liceului Teoretic „Miguel de Cervantes” din Chişinău. Diana Negară, 18 ani, elevă în aceeaşi clasă, va merge la alegerile parlamentare organizate pe 30 noiembrie curent. Tânăra crede că are dreptul să voteze pentru că a ajuns la maturitate. „Şi votul meu va ajuta reprezentatul partidului politic care poate să acceadă în legislativ. Fiecare cetăţean cu drept de vot trebuie să meargă la alegeri pentru că poate determina viitorul statului”.

„Participarea la vot este un pas spre maturitate”

„Voi merge la vot. Aceasta este un pas important pentru statul nostru. Toţi trebuie să fim conştienţi că viitorul statului nostru depinde de participarea noastră la alegeri. Părerea mea şi a oricărui cetăţean din Republica Moldova contează”, a spus Ion Nistreanu.

„Ţinând cont de faptul că elevii noştri au atins vârsta majoratului în anul în care vor avea loc alegerile parlamentare, dezbaterea de astăzi este una binevenită. Ea completează cunoştinţele elevilor de la orele de educaţie civică, istorie şi le consolidează. Cred că ei au înţeles care este rolul unui vot şi ce poate schimba acesta în viaţa statului şi a fiecărui cetăţean în parte”, a spus Elena Marcan, profesoara de educaţie civică la liceul vizat.

The following two tabs change content below.