Fiecare al treilea copil din mediul rural se află sub pragul sărăciei

1063236_621587634567454_91094035_nUn criteriu autentic în stabilirea nivelului de dezvoltare a unei țări este cât de bine se îngrijește de copiii săi, în Republica Moldova situația copiilor este alarmantă, în ceea ce privește sănătatea, siguranța copiilor, bunăstarea lor materială, educația și socializarea.

Fiecarea al treilea copil de la sat se află sub pragul sărăciei. „Avem circa 70 mii de copii aflați în situația de risc. Cu cât există mai mulți copii în familie, cu atât aceasta este mai expusă sărăciei”, a declarat Mariana Buciuceanu-Vrabie, coautoarea studiului „Calitatea vieții copiilor – un factor de impact în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova” realizat împreună cu Olga Gagauz pentru IDIS „Viitorul”.

Studiul abordează și fenomenul suicidului printre copii. Cel mai vulnerabil grup este al băieților de 11-14 ani, din mediul rural, din familii vulnerabile.

Un alt subiect sensibil este fenomenul nașterilor în rândul minorelor. În 2012 au fost înregistrate 739 de nașteri în rândul fetelor de 15-17 ani.

Studiul a relevat și reducerea contingentului de copii în perioada apropiată, acest fapt fiind determinat de scăderea numărului de femei de vârstă  fertilă pe contul generațiilor puțin numeroase născute după anul 1990. Astfel, numărul de copii în vârstă de până la un an către anul 2025 se va micșora cu circa 20%, în vârstă de 1-6 ani – cu circa 10%.

Potrivit studiului situația precară a copiilor din R. Moldova este determinată de un șir complex de factori: situația socio-economică instabilă, sărăcia, migrația de muncă și răspândirea comportamentului deviant (alcoolism, narcomania, violența în familie, suicid, delincvență).

În cadrul studiului au fost formulate un șir de recomandări menite să amelioreze situația copiilor. Printre acestea se enumeră: promovarea cadrului normativ în domeniul protecției sociale a copiilor și asigurării calității vieții familiilor cu copii,crearea locurilor de muncă, reducerea migrației de muncă, perfecţionarea sistemului de indemnizaţii adresate familiei la nașterea copilului și pentru perioada de îngrijire prin majorarea cuantumului acestora până la nivelul minimului de trai sumar pentru mamă și copil ș.a.

Cristina Straton

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)