Fiecare al cincilea om din R. Moldova face reacție alergică

 

Jurnalul unui pacient


Pacient: „În mai puţin de o oră, petele roşii s-au extins pe toată suprafaţa corpului”

Domnica a simţit subit că nu poate respira. „Am chemat urgenţa”, îşi aminteşte femeia. „Alergia este o reacție imprevizibilă care poate avea consecințe grave până la incapacitatea de a respira. Fără un tratament efectiv, există riscul căderii în comă sau chiar al stopului cardiac”, atenționează medicii alergologi.

Ana Babin

Bolile alergice sunt niște reacţii anormale ale organismului care apar sub influența mai multor factori fizici, chimici sau biologici. Fluxul înalt al bolilor alergologice apare de obicei ca rezultat al temperaturilor termice înalte, alimentației incorecte, netratării la timp sau al administrării medicamentelor fără a citi prospectul.

Minim zece zile de tratament

„Am mâncat o salată din roşii şi castraveţi. Peste jumătate de oră, am observat niște umflături mici de culoare roză pe mâini şi piept care în mai puţin de o oră au devenit roşii şi s-au extins pe toată suprafaţa corpului. Noaptea, când am văzut că am febră peste 40 de grade, am chemat ambulanţa”, povesteşte Domnica Doaga, pacientă internată în secția Alergologie a Spitalului Clinic Republican.

Marina Casapciuc, șefa secției Alergologie a Spitalului Clinic Republican, afirmă că Domnica suferă de diabet, fapt care necesită respectarea unei dietei stricte. ,,Legumele şi fructele sunt strict interzise pentru că afectează pancreasul şi pe fon de diabet pacienta a contractat urticarie pronunțată (tip de boală alergologică). Adusă într-o stare gravă, pacientei i-au fost injectate antihistaminice care i-au stabilizat starea”, spune medicul. Tratamentul ar putea dura mai mult de zece zile.

Alergia nu se tratează: „Asta e crucea mea, trebuie s-o duc”

Deşi i-au apărut simptome încă din 2004, Emilia Stati s-a adresat la medic tocmai peste trei ani: „Am observat că nu pot suporta deloc fumul de țigară, parfumul, mirosul de alcool. Îndată ce inhalam, începeam să tușesc sau să strănut”. De când a aflat că e bolnavă, a început să se protejeze. Pune o mască pe faţă atunci când iese la natură și la spălarea rufelor foloseşte mai puțini detergenți sau chiar șampon. S-a împăcat cu boala incurabilă şi cu gândul că alergia nu se tratează definitiv. „Asta e crucea mea, trebuie s-o duc”.

Medicul alergolog spune că alergia este o boală cronică: „Pacienta Emilia Stati are alergie menajeră, adică la praf, pene și la diferite mirosuri. Din păcate, nu s-a adresat la timp la medic şi tratamentul este mai complicat. Pacienta face acutizări, dar luptă. Alergia menajeră apare mai des în perioada de vară din cauza polenizării”, a subliniat medicul alergolog Marina Casapciuc. Specialista atenționează persoanele care suferă de alergii să fie deosebit de atente când ies la natură sau lucrează în grădină. O înțepătura de viespe sau de alte insecte ar putea să le provoace o reacție alergică acută cu efect letal.

Sfatul medicului

Depistați alergenul!

Pentru diagnosticul unei boli alergologice se efectuează teste alergologice care au ca scop depistarea alergenului implicat. Se folosesc în mod uzual două tipuri de teste: cutanate (bazate pe folosirea unei doze mici de alergen) şi sangvine (bazate pe detectarea în sânge a anticorpilor produși de organism ca răspuns la un alergen specific). Marina Casapciuc, șefa secției Alergologie a Spitalului Clinic Republican: „Recomand celor care au identificat agentul cauzal să fie precauți. Soarele de asemenea poate fi cauza unei reacții neplăcute pentru persoanele care au o sensibilitate înaltă la razele solare sau ultraviolete. Pacientul alergic trebuie să evite contactul cu razele solare!”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)