Fiecare al cincilea adolescent a primit pe internet fotografii și înregistrări video cu conținut sexual

Foto-simbol. Sursa: WeLiveSecurity

Patru din zece copii din R. Moldova, cu vârsta sub zece ani, au deja un cont pe rețelele sociale, iar două treimi dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani accesează zilnic internetul. Acestea și alte date privind siguranța copiilor pe internet se conțin într-un studiu național realizat la inițiativa Centrului Internațional „La Strada”.

Potrivit studiului, aproape 82 la sută din copii au transmis pe parcursul ultimelor 12 luni, prin intermediul internetului, diverse mesaje, fotografii sau înregistrări video. Dintre aceștia, fiecare al cincilea adolescent de 14–15 ani a primit pe internet fotografii, înregistrări video cu conținut sexual, iar la 16,8% le-a fost solicitat astfel de lucruri.

Alarmantă, observă autorii documentului, este tendința copiilor de 12–15 ani de a se întâlni cu persoanele cunoscute în mediul online. Astfel, fiecare al doilea copil recunoaște că s-a întâlnit în viața reală cu persoane pe care le-a cunoscut inițial doar pe internet, lucru pe care majoritatea dintre ei spun că l-au regretat.

8,6% din totalul copiilor cu vârsta de 14–15 ani au expediat fotografii, înregistrări video care să prezinte corpul lor sau părți ale corpului goale în ultimele 12 luni. Cei care au realizat astfel de acțiuni o fac din diverse motive: consideră aceste acțiuni normale fiind într-o relație, din curiozitate, dar și pentru că „nu este vreo problemă dacă în fotografie nu se vede fața”.

Datele indică faptul că extrem de puțini copii și adolescenți – doar nouă la sută – se adresează părinților sau unui adult cerându-i sfatul atunci când primesc solicitări de a transmite informații cu caracter sexual. „Trei din patru adolescenți blochează persoanele care le solicită să transmită informații cu caracter sexual, 17 la sută comunică despre astfel de situații cu prietenii și le cer sfaturi acestora, iar 11 la sută trimit ce li s-a solicitat”, susține Diana Cheianu, autoare a cercetării.

În contextul „Zilei Siguranței Copiilor pe Internet”, Centrul Internațional „La Strada” va desfășura mai multe activități dedicate copiilor, părinților, profesorilor și altor profesioniști cu privire la siguranța copiilor online.

În majoritatea lor, activitățile vor viza riscurile transmiterii de către copii a imaginilor foto sau video intime, precum și a comunicării online pe teme cu caracter sexual – numit „sexting”, precum și riscului întâlnirilor în offline cu persoane cunoscute online.