Fetiţa de 2 ani, care a fost violată, a fost externată

Ioana Codreanu, fetiţa de doi ani violată de unchiul său acum două săptămâni, a fost externată miercuri, 27 octombrie, de la Centrul Mamei şi Copilului.

Mama sa, împreună cu tatăl biologic, s-au prezentat la spital, au luat fetiţa şi au dus-o în satul de baştină al mamei sale, Duşmani, Glodeni. Avocatul copilului, Tamara Plămădeală, la câteva zile după viol, a cerut secţiei asistenţă socială din Glodeni să o decadă din drepturile părinteşti pe mama copilului. Potrivit avocatului, femeia se face vinovată pentru că a dat dovadă de iresponsabilitate şi neglijenţă faţă de fetiţă. De aceea, Cristina Codreanu, mama fetiţei violate, nu avea dreptul să ia copilul din spital, Ioana trebuia să fie amplasată, conform unei dispoziţii a Secţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei raionului Glodeni, în centrul de plasament pentru copii „Agapedia” din Chişinău, până la procesul de judecată, care va avea loc în noiembrie, ne spune Liliana Pasat, procuror, jurist de gr. II. Dispoziţia care a fost depusă la procuratura din raionul Glodeni este absolut legală, conform articolului 71 care prevede „luarea copilului din familie, fără decăderea din drepturile părinteşti”.

Însă din cauza că medicii de la Centrul Mamei şi Copilului nu au fost informaţi despre această dispoziţie, fetiţa a fost luată şi va rămâne în grija mamei sale până la procesul de judecată. Vinovaţi de neexecutarea acestei dispoziţii se fac responsabilii Secţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Glodeni care, pur şi simplu, spun că au uitat să anunţe Centrul Mamei şi Copilului. Cristina Codreanu are de asemenea interdicţia de a o scoate pe Ioana din ţară, lucru pe care nu-l va face, deoarece Cristina trebuie să nască în mai puţin de două săptămâni. Plus la toate, micuţa Ioana urmează un tratament, iar în câteva luni ea va trebui să mai suporte o intervenţie chirurgicală. Ioana este fetiţa de doi ani care a fost violată pe 12 octombrie curent de unchiul său, în grija căruia mama sa o lăsase. Acesta, fiind în stare de ebrietate, a violat-o pe micuţă spunând că a încurcat-o cu concubina lui. Suspectul şi-a recunoscut vina şi riscă detenţie pe viaţă. Pe moment, micuţa Ioana se află în satul Duşmani, raionul Glodeni, împreună cu mama sa şi concubinul acesteia. Dacă, după procesul de judecată, Cristina Codreanu va fi decăzută din drepturi, fiica sa va fi internată într-un centru de plasament pentru copii din Bălţi sau Chişinău.

Carolina Chirilescu