„Fetişcana” // DATE BIOGRAFICE

Viaţa Angelei Merkel a fost marcată profund de seara zilei din 9 noiembrie 1989. Fără căderea Zidului berlinez, această tânără femeie, născută la 17 iulie 1954 în familia unui pastor evanghelic, Horst Kasner, din Templin, un sat din Uckermark, ar fi rămas o simplă profesoară de fizică la Universitatea din Berlin-Est. Cancelarul Kohl, omul unificării, în căutare de personalităţi din Est, a susţinut-o în decursul iernii anului 1990. De atunci, parcursul Angelei Merkel va fi exemplar!

A fost numită mai întâi purtător de cuvânt al ultimului guvern social-democrat condus de Lothar de Maizière în ultimele zile ale RDG înainte de a fi instalată în funcţia de ministru al Tineretului şi al Condiţiei Feminine.

La 44 de ani, a devenit secretar general al Uniunii Creştin- Democrate, apoi şeful fracţiunii acestei formaţiuni politice în Parlament. La 50 de ani, a devenit prima femeie cancelar al Germaniei (2005). În 2009, a fost numită din nou în această funcţie.

Dar cine este cea pe care grupările politice germane au poreclit-o „fetişcana”? Mult timp a fost dezavantajată de imaginea sa de „Ossi”, astfel îi numesc germanii din Vest pe cei din Est, percepuţi ca nişte plângăcioşi, întotdeauna nemulţumiţi de ceea ce li s-a dat, ingraţi „după tot ce s-a făcut pentru ei”.

Este interesant să o comparăm pe Angela Merkel de acum 23 de ani, cu rochiile sale neasociate cu celelalte piese de îmbrăcăminte, tunsoarea şi faţa sa nefardată, cu Angela Merkel de astăzi, ce arborează un anumit şarm berlinez controlat, ce îi conferă siguranţa pe care nu o avea acum două decenii tânără fiziciană venită din Est.

În pofida programului său încărcat, reuşeşte să se vadă cu Joachim Sauer (cel de-al doilea soţ) la „Vechea Lanternă”, un bistro din Prenzlauer, în Berlinul de Est.

(Între 1977 şi 1982, a fost căsătorită cu fizicianul Ulrich Merkel. Din 1998 este căsătorită cu chimistul Joachim Sauer. Nu are copii.)

Simplitatea tonului său, corectitudinea, combinate cu un simţ profund al realităţilor cotidiene şi un refuz pentru promisiunile specifice guvernelor Kohl şi Schröder, îi conferă Angelei Merkel o formă de excepţie pe scena politică din Germania.

I.G.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)