Festivalul Internaţional „Feminismul în teatru” debutează la Chişinău

Prima ediţie a Festivalului Internaţional „Feminismul în teatru” (FINT) se va desfăşura în perioada 3-6 mai la Chişinău. Spectacolele din festival vor fi prezentate la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi în localul Kira’s Club.

Potrivit organizatorilor, „FINT înseamnă întâlnire, cunoaștere, schimb de experiență și comunicare. Pentru prima ediție iniţiatorii festivalului şi-au propus să abordeze teatrul la feminin, să descopere creațiile femeilor și să accentueze implicarea lor în teatru. FINT presupune o confruntare artistică și un dialog cultural între femeile creatoare de teatru din Republica Moldova, România, Polonia şi Franța. Programul festivalului include spectacole după piese de Sarah Kane. Marta Ogrodzinska, Tom Ziegler, Luminiţa Ţâcu şi Nicoleta Esinencu.

Echipa FINT este alcătuită din Luminița Țâcu, Mihai Fusu, Mariana Postică şi Ghenadie Gâlcă. Actriţa şi regizoarea Luminiţa Ţâcu a declarat pentru JURNAL: „Discriminarea femeii este o boală a societăţii noastre, iar FINT e o modalitate de lupta cu această boală”.

Festivalul este organizat de Centrul de Arte Coliseum în parteneriat cu Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”, Primăria Municipiului Chişinău, DDC Elveţia,  Alianta Franceză, R. Moldova, Institutul Polonez din Bucureşti, Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău şi Kira`s Club.

I.N.