Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, la cea de-a XXII-a ediție

Festiva BiesuArtiști din România, Franța, Spania, Germania, Rusia, Georgia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova vor participa la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”. În perioada 5–14 septembrie, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău vor fi prezentate cinci opere și trei balete din repertoriul clasic universal.

La conferința de presă consacrată evenimentului, ministrul Culturii Monica Babuc a menționat: „Și anul acesta avem invitați remarcabili de peste hotare, dar e important că în spectacole vor juca și interpreți notorii din Republica Moldova. Astfel, în opera „Bal mascat” va evolua marele maestru Mihail Muntean, iar alături de el se va produce o speranță a operei chișinăuene, Gulnara Răileanu. Chiar am avut intenția, împreună cu colegii din comitetul organizatoric, să aducem în scenă cât mai mulți artiști tineri de la noi”.
Festivalul a demarat vineri cu „Traviata” de Giuseppe Verdi, în acest spectacol au cântat tinerii soliști de operă Mariana Bulicanu și Igor Țurcan, la pupitru aflându-se Mircea Holiartoc, cunoscut dirijor din România. Pe 6 septembrie a fost prezentat baletul „Lacul lebedelor” de Ceaikovski. Spectatorii l-au admirat în rolul principal pe Dinu Tamazlâcaru, balerin cu renume mondial, originar din R. Moldova, prim-solist al Operei din Berlin. Partenera sa de scenă a fost Iana Salenko, de asemenea solistă a Operei din Berlin. Duminică, publicul a urmărit opera „Carmen” de G. Bizet, în rolurile titulare au evoluat mezzosoprana Agunda Kulaeva (Rusia) și Giorgi Meladze (Spania).

Mâine, în cadrul Festivalului va fi prezentat baletul „Giselle” de A. Adam, cu soliștii basarabeni Cristina și Alexei Terentiev. Programul Festivalului mai include opera „Turandot” de Giacomo Puccini, cu Olga Perrier din Franța și Giorgi Meladze din Spania, precum și baletul „Don Quijote”de L. Minkus, cu soliștii Maria Poliudov și Vladimir Statnîi din Ucraina.
În finalul festivalului, duminică, 14 septembrie, va răsuna opera „Dama de pică” de P. Ceaikovski, dirijată de Alexandru Samoilă.