Festivalul Internațional de Film Documentar (FIFD) CRONOGRAF, ediția a XIV-a, și-a deschis larg ușile pentru cinefili

Ieri, 25 mai, Festivalul Internațional de Film Documentar (FIFD) CRONOGRAF, ediția a XIV-a, și-a deschis larg ușile pentru cinefilii care doresc să vizioneze filme documentare în premieră, produse în mai multe state ale lumii. Ediția din acest an, „Art&Life” reflectă eterna îmbrățișare dintre artă și viață, pentru că anume aceste dimensiuni se regăsesc în proiecțiile de filme din acest an, a spus pentru JURNAL de Chișinău, directoarea artistică a FIFD CRONOGRAF, Leontina Vatamanu. FIFD CRONOGRAF este cel mai mare eveniment cinematografic de la noi și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, organizat de OWHStudio din 2001.

Victoria POPA

Luna mai în acest an se încheie cu CRONOGRAF. În timpul festivalului (25-31 mai) vor fi proiectate 77 de filme, dintre acestea 51 de filme fac parte din cele patru secțiuni competitive ale festivalului. Proiecțiile au fost selectate dintr-un număr de peste 700 de înscrieri din 82 de țări ale lumii. Filmele de competiție vor fi proiectate în cadrul Secțiunii Principale, Secțiunii cadRO, Secțiunii Producții Locale și un LIKE pentru Documentar. Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Odeon, a spus în cadrul conferinței de presă directorul OWH Studio, Virgiliu Mărgineanu.

Festivalul a debutat cu proiecțiile CRONOGRAF Junior. Respectiv, copii și adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, au privit ieri și vizionează și azi, 26 mai, filme la Centrul Cultural Odeon.

Menționăm faptul că la mai multe secțiuni ale FIFD intrarea este gratuită; la Secțiunea cadRO (12 filme) despre români și comunitățile româneşti de pretutindeni, la Secțiunea Producții Locale (opt documentare), Secțiunea Un LIKE pentru Documentar (10 filme) și la cele cinci premiere de filme documentare și de ficțiune din R. Moldova și România.

Cele mai noi filme la noi acasă

Natalia Cernat, coordonatoare de programe, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, a spus de ce Agenția pe care o reprezintă finanțează FIFD CRONOGRAF: „Festivalul este un eveniment de care R. Moldova are nevoie, pe lângă faptul că contribuie direct și indirect la dezvoltarea cinematografiei autohtone, festivalul promovează imaginea statului pe plan internațional. Anul acesta susținem două dimensiuni ale festivalului: una mai rebelă, Cronograf& Music și acțiunea Turneul CRONOGRAF în 20 de localități din R. Moldova. Datorită acestei acțiuni oamenii din afara Chișinăului vor vedea cele mai noi filme documentare la ei acasă. Vom avea onoarea să oferim Premiul Mare celui mai bun film din Secțiunea Principală a concursului. Credem că R. Moldova are nevoie de evenimente culturale care promovează arta contemporană. Avem multe talente în Republica Moldova. Acestea merită și trebuie să fie încurajate”.

Prezent la conferința de lansare a FIFD, viceministrul Culturii, Igor Șarov, a spus că „FIFD a depășit limitele naționale la capitolul film documentar, fiind unul dintre evenimentele centrale în Sud-Estul Europei și în special în spațiul românesc. Asta o demonstrează și mulțimea de copii din sală care au vizionat filmul documentar și emoțiile pe care le-am văzut timp de 15 minute cât am fost alături de ei. Ministerul Culturii a sprijinit constant acest eveniment și sunt sigur că odată cu crearea Centrului Național de Cinematografie acest sprijin financiar va trebui să crească. În acest an MC va susține financiar festivalul prin arenda sălii la CC Odeon și prin oferirea Premiului Mare”.

„CRONOGRAFUL – un spațiu de întâlnire între cineaști”

Solicitată de JURNAL de Chișinău, directoarea artistică a FIFD, Leontina Vatamanu, a spus că în fiecare an festivalul este diferit, „pentru că el este conectat la pulsul timpului. Când alegem filmele, ne gândim la public, ce ar fi relevant pentru el, ca să-l conectăm la ultimele producții de film documentar care circulă la festivaluri de pe mapamond. În acest an, FIFD este deosebit prin lansarea secțiunii Cronograf și Muzică pe pietonala din Chișinău. Sperăm ca publicul din Chișinău să guste din aceste seri, combinate cu film și muzică. Avem filme foarte bune și majoritatea autorilor vin la festival. Anul acesta am înregistrat un număr mare de participanți care vor să vină la CRONOGRAF să interacționeze cu publicul. CRONOGRAFUL este un spațiu de întâlnire între cineaști, unde se pot naște colaborări, se pot lega niște punți, lucru important în domeniul culturii”.

Un salt calitativ pentru documentarul televizat

Leontina Vatamanu a explicat pentru JURNAL de Chișinău care au fost criteriile care au stat la baza selectării celor mai bune filme. „A fost dificil să alegem dintr-o avalanșă atât de mare de filme, dar în același timp, interesant. Ne-am gândit la public și am ales filme care ar fi relevante pentru acest spațiu geopolitic și postsovietic. De asemenea, ne-am gândit să oferim o paletă cât mai largă de genuri de film documentar. Firul roșu care trece prin toate aceste lucrări este genericul acestei ediții – „Artă și Viață”. Chiar și îmbrățișarea de pe afiș este una dintre realitate și artă. Am sesizat un salt calitativ și ne bucurăm pentru că încercăm să dezvoltăm în RM documentarul televizat. Încurajăm regizorii noștri să abordeze acest gen, iar televiziunile să cumpere aceste producții și să le difuzeze pentru publicul mai larg. ”