Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film ClassFest, ediţia a IV-a

teatruÎn perioada 11-16 aprilie, 2014, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice organizează cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film ClassFest – o acţiune artistică internaţională unică pentru studenţii şi tinerii din Republica Moldova, menită să promoveze valorile artei contemporane, să menţină şi să dezvolte dialogul intercultural, schimbul de experienţă între şcolile de teatru și film din Republica Moldova, România, Rusia, Georgia, Ucraina, Slovacia, Germania și Polonia, să susțină tinerii artiști oferindu-le posibilitatea de a-și prezenta cele mai bune producţii.

Acest eveniment cultural şi educaţional transfrontalier nu este un festival competitiv, ci unul destinat întâlnirilor, laboratoarelor de creație, atelierelor, discuțiilor pe marginea spectacolelor, activităţi care vor încuraja colaborările, vor crea relații între studenți, profesori și universități.

Programul Festivalului denotă o creștere a interesului tinerilor artiști pentru textele contemporane universale – „Urâtul” de Marius von Mayenburg; „Polska” de Agata Maszkiewicz; „Dacă te naşti luni, probabil, vei muri într-o vineri”, de George Ştefan; „The Ilusion Lesson”, de Matei Vișniec; „Little Friday” după Katalin Thuroczy etc.

Astfel, în decursul celor șapte zile festivaliere, spectatorii vor putea viziona spectacole foarte diverse ca gen, estetică și formă, prezentate de studenți de la următoarele instituţii de învăţământ: Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografie „I. L. Caragiale”, Bucureşti, România; Institutul de Artă Teatrală B. „Sciukin”, Moscova, Rusia; Universitatea de Teatru și Cinematografie „Şota Rustaveli”, Tbilisi, Georgia; Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău, Republica Moldova; Universitatea Dunărea de Jos, Galați, România; Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, România; Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, România; Universitatea de Stat de Teatru, Film şi TV „Karpenko-Karii”, Kiev, Ucraina; Academia de Arte Dramatice din Bratislava, Slovacia.

Conform tradiţiei, anul acesta îi vom avea ca invitați speciali pe artiştii de la Art Stations Foundation, Poznań, Polonia (spectacolele „Polska” de Agata Maszkiewicz, „Moartea 24 de cadre pe secundă sau fă-mi așa ca într-un film adevărat” – coregrafia derulată, pe capitole de Agata Siniarska) și pe profesorii Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, România, care vor juca în spectacolul „The Ilusion Lesson”, de Matei Vișniec. De asemenea, pentru prima dată, la cea de-a IV-a ediție, se vor organiza discuții și dezbateri pe marginea spectacolelor respective.

Un alt eveniment important pentru Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va fi acordarea titlului de Doctor Honoris Causa actorului, regizorului și profesorului Mihai Malaimare. Totodată, studenții vor avea ocazia să participe la atelierul „De la masca neutră la masca larvară”: primii paşi în constituirea unui personaj și la lucrările conferinței științifice „Actorul și masca în teatrul contemporan”, ambele activităţi fiind coordonate de Mihai Malaimare.

Spectatorii de toate vârstele sunt aşteptaţi la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”, la Teatrul Republican „Luceafărul”, la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, la Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, la Teatrul „Eugene Ionesco”, precum şi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, unde vor mai putea asculta și recitaluri muzicale ale studenţilor Facultăţii de Artă Instrumentală, Compoziţie şi Muzicologie sau vor putea vizita vernisaje şi expoziţii de fotografie şi scenografie, realizate de studenţi.

În cadrul Festivalului ClassFest, pentru a doua oară, își vor prezenta lucrările cele mai bune şcoli de film din Slovacia, Germania, Belarus, Polonia, Cehia, Ucraina, Armenia, România, Italia, Georgia, Portugalia și, desigur, studenții de la Catedra Multimedia din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova. Menționăm că multe dintre filmele acestor şcoli au obţinut premii importante la festivalurile naţionale şi internaţionale de film.

Proiectul este finanţat de:

Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Institutul Cultural Român „M.Eminescu” în Moldova

Institutul Goethe, România

Centrul Cultural German Akzente în Moldova

Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură din Moldova

Institutul Polonez din București, România

Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova

 

Sponsori:

EXIMBANK Gruppo Veneto Banca

Creator Iurie Borș

EFES Moldova

Rețeaua de magazine Casa curată

Brendul DULGON

Partenerii strategici:

UNITEM, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, Teatrul „Eugene Ionesco”, Lumina Faina.

Partener General Media: TRM, M1, Radio Moldova.

Parteneri media: Publica TV, Jurnal TV, „Timpul”, „Literatura şi Arta”, „Jurnal de Chişinău”, „Moldova suverană”, Allfun, Infotag.

Festivalul este realizat cu sprijinul Domnului Vlad Filat.

Directorul festivalului, Svetlana Târţău, decan al Facultăţii de Teatru, Film și Dans, dr., prof. univ., om emerit.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)