Festivalul Anim’est, la cea de-a 4-a ediție

Film Minuscule anim EstFestivalul de animație Anim’est din Chișinău a ajuns la cea de-a 4-a ediție. Evenimentul se va desfășura în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, cinematograful Odeon, unde vor rula majoritatea proiecţiilor, şi la Tipografia 5, unde vor avea loc întâlnirile de după proiecţii în cadrul Re-Animation Hub. Festivalul Anim’est s-a deschis ieri cu celebrul film „Minuscule: Valea furnicilor pierdute” (regie: Thomas Szabo şi Helene Giraud, Franța – Belgia).

Programul festivalului mai include lungmetraje de excepţie precum ”The Wind Rises” al regizorului japonez Hayao Miyazaki, ”Kin-Dza-Dza!” (Rusia, 1986) şi remake-ul animat ”Ku! Kin-Dza-Dza”, ambele în regia lui Gheorghiy Daneliya. Spectatorii vor putea urmări și o retrospectivă a faimosului producător, regizor şi animator francez Jacques-Remy Girerd. Vor mai fi proiectate filmele pentru copii „Corbul Poznaş” (regie: Ute von Munchow-Poll şi Sandor Jesse), „Animals United: Echipa trăsniţilor” (regie: Reinhard Klooss şi Holger Tappe) etc. În fiecare an, Anim’est alege cele mai bune scurtmetraje de animație. Anul acesta, pe lângă scurtmetraje de top românești, vom avea parte şi de două programe extraordinare din partea Germaniei – cele mai bune scurtmetraje din regiunea germană Baden-Wurttemberg şi cele mai bune short-uri din competiţia internaţională de la Stuttgart Film Festival. Printre cele mai speciale momente din cadrul festivalului, susţin organizatorii, sunt Creepy Animation Night („Noaptea Animaţiilor Înfiorătoare”), care va avea loc în seara zilei de vineri, începând cu ora 23.00 la cinematograful „Odeon”, şi „AniMusic Night”, care se va desfăşura sâmbătă într-un local din capitală.

Totodată, în perioada festivalului, vor avea loc ateliere de animaţie pentru 12 copii, care au fost selectaţi după anumite criterii. Animatorii autohtoni, precum şi publicul interesat de animaţie au ocazia să participe la o lecţie deschisă de excepţie, susţinută de Ulrich Wegenast, directorul artistic al Festivalului de Film de Animaţie din Stuttgart. Prezentarea va avea loc la Muzeul de Artă pe data de 1 noiembrie. Ulrich Wegenast va povesti (prin intermediul animaţiei) despre rolul animaţiei în arta, politica și propaganda Germaniei de Est și de Vest după anul 1945. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, înfiinţat în 2006, este cel mai important festival de film de animaţie din România. La Chişinău prima ediţie a avut loc în 2011. Costul biletelor pentru festival variază între 30 şi 80 de lei.

I.N.
Festivalul de Animație Anim’est de la Chișinău a început ieri cu proiecția filmului „Minuscule: Valea furnicilor pierdute” ( Franța – Belgia)