Fermierii revoltaţi de noul embargo al FR

central4Fructele „europene” nu mai sunt pe placul ruşilor

Chiar dacă embargoul la fructe şi legume impus de Federaţia Rusă era previzibil, judecând după avertizările oficialilor ruşi care au precedat semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE, interdicţia de a exporta fructe şi legume în această ţară i-a găsit nepregătiţi pe fermierii din RM. Embargoul afectează în special proprietarii de livezi de piersici, caişi, pruni şi meri de soi văratic. Mulţi din ei sunt îngrijoraţi că exemplul Rusiei ar putea fi preluat de Belarus şi Kazahstan. O parte din ei se orientează spre pieţele din România şi Ucraina. Fermierii susţin că aşteaptă o soluţie din partea Guvernului în speranţa că vor fi ajutaţi să găsească pieţe de desfacere în UE.

Gheorghe Răscoală, un agricultor care deţine o livadă de piersici de 15 ha în preajma or. Ungheni şi care mai mulţi ani a exportat caise, prune şi piersici în Federaţia Rusă, este convins că embargoul impus de Federaţia Rusă are la bază motive politice. Potrivit lui, vineri, a fost contactat de către reprezentanţii întreprinderilor din Rusia care l-au informat că nu vor mai putea importa fructe de la el, din cauza embargoului. „Aveam jumătate de maşină încărcată cu caise, am stopat lucrul. Acum maşina stă pe deal. Nu ştiu ce să fac. Mai am peste 20 de tone de caise pe deal, 100 de tone de piersici şi tot atâtea de prune. Am investit anul acesta circa patru milioane de lei în agricultură, am o datorie de şapte milioane faţă de bănci”, spune fermierul. Acesta precizează că mai speră să-şi vândă roada în Ucraina, dar deocamdată nu are nicio certitudine în acest sens. „Evident că ne-am dori să exportăm în UE. Dar nu pot să merg eu să iau legătura cu exportatorii de acolo. Aşteptăm un ajutor în acest sens din partea Guvernului”, mai spune Răscoală.

N-au reuşit să valorifice alte pieţe

Mihai Cristian, un tânăr producător din raionul Soroca, deţine în proprietate o livadă de meri şi de pruni. Anul acesta a achiziţionat pesticide pe datorie la un preţ de peste un milion de lei. S-a mai confruntat cu probleme de embargo în 2006, dar atunci a durat o perioadă scurtă şi n-a înregistrat pierderi. „N-am avut niciodată probleme legate de calitatea fructelor cât timp am exportat în FR. Acest embargo e unul politic. Mă aşteptam la el, dar nu am avut timp suficient ca să găsim alte pieţe. Am fost informaţi că putem exporta în Ucraina, dar sunt sceptic ţinând cont de problemele care au loc acum acolo”. Fermierul mai spune că, dacă va fi nevoit să dea merele la procesare, va înregistra pierderi mari. Dacă un kg de mere este vândut la un preţ de cel puţin 4 lei, pentru procesare acestea sunt achiziţionate la un preţ ce variază între 1 şi 1,75 lei. „Nu ne vom acoperi măcar cheltuielile”, a mai spus el.

Şeful Direcţiei agricultură Soroca, Gheorghe Slutu, ne-a informat că în acest raion sunt 7700 de ha de livezi. „Ne-am consultat cu toţi proprietarii de livezi. Întocmim un demers pe care conducerea raionului îl va prezenta la Guvern şi împreună vom căuta o soluţie. De altfel sunt mai mulţi agricultori, care pe moment aşteaptă cu roada pe deal”, a spus el.

„Ar mai vrea ei aşa fructe!”

Anatol Plăcintă, fermier din comuna Sculeni, raionul Ungheni, a declarat că se aştepta la interdicţia impusă de ruşi. „Sigur că ne afectează, suntem şi noi în pielea vinificatorilor care au trecut prin astfel de încercări. Nu ne rămâne decât să tragem învăţăminte şi să căutăm noi pieţe de desfacere”, spune el. De mai mulţi ani exportă fructe şi legume în Rusia. „Poate ar trebui să acordăm o atenţie sporită aspectului fructelor noastre, cât priveşte calitatea şi gustul acestora, ar mai vrea ei aşa fructe!”, afirmă fermierul. Cu vreo 12 ani în urmă, a sădit o livadă cu meri şi vie pe o suprafaţă de 100 de ha. „Imediat ce am înţeles că am putea să ne confruntăm cu un nou embargo, am căutat pieţe alternative. Am rezolvat parţial această problemă. Am încheiat contracte cu producători din România, o anumită cantitate de fructe o vom exporta în regim de liber schimb. Avem înţelegeri cu producători din Belarus şi Kazahstan. Sperăm ca aceste ţări să nu preia exemplul Rusiei”, a spus el. Agricultorul este de părere că în pofida optimismului afişat de autorităţi, embargoul îi va afecta pe producători. „Sancţiunile acestea erau de aşteptat, dar majoritatea producătorilor n-au reuşit să se reorienteze spre alte pieţe. Molia şi dăunătorii invocaţi de autorităţile ruse sunt nişte pretexte. Această interdicţie este sută la sută politică”, mai spune el.

O decizie politică

Amintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, Rusia a introdus restricții temporare la importul de fructe din Republica Moldova. De ieri a intrat în vigoare interdicţia la conservele moldoveneşti din fructe. Partea rusă și-a motivat decizia prin depistarea unor loturi de fructe moldovenești infectate cu dăunători, în special cu Grapholitha molesta (molia orientală). Autorităţile de la Chişinău consideră că decizia de a impune aceste interdicţii era previzibilă după semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb cu UE. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat că pe moment se discută cu partenerii de dezvoltare ca o parte din pierderi să fie compensate şi că agricultorii sunt încurajaţi să însuşească alte pieţe. Premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor de resort să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic ce vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri.

Embargoul scoate la iveală mai multe probleme

Preşedintele Comisiei parlamentare buget, economie şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a declarat că sub aspect economic RM nu va fi afectată prea mult. „Vor fi pierderi, dar nu vor fi prea mari. Acestea vor constitui cel mult 1-2% din volumul exportului anual”, a spus Ioniţă. Iurie Fala, directorul Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, nu împărtăşeşte acest optimism. Potrivit lui, în 2013, fermierii din R. Moldova au exportat mere în valoare de 43 de milioane de dolari, caise în stare proaspătă circa 3400 tone, în valoare de 1,6 mil. dolari etc.

„Domnul Ioniţă stă în cabinet şi poate îi par mici aceste cifre, dar în spatele lor stau oameni, întreprinderi, sate întregi. Nimeni nu poate prezice cât va dura acest embargo, dar este clar că el scoate la iveală mai multe probleme, cum ar fi lipsa unor pieţe alternative, lipsa utilajului de procesare a fructelor în perioada post-recoltare, producătorii sunt insuficient subvenţionaţi. Mai avem şi nişte trepăduşi care se duc la Moscova şi indică asupra vulnerabilităţii şi modului în care putem fi atacaţi. Lor trebuie să le mulţumim îndeosebi. Sunt cei mai mari prieteni ai producătorilor de fructe”, a spus Fala. În context, amintim că ex-premierul Ion Sturza l-a acuzat zilele acestea pe liderul socialiștilor, Igor Dodon, că ar da sfaturi Guvernului de la Moscova ce sancțiuni economice să aplice R. Moldova. „Dodonismul ia amploare! Zilele acestea am primit o informație că un lideraș politic de la Chișinău consultă un guvern străin ce sancțiuni economice, aplicate Moldovei, ar fi cele mai dureroase. O face cu multă patimă pe bani mărunți, din interes personal și politic egoist”, a notat fostul premier pe reţeaua de socializare Facebook.

The following two tabs change content below.