Femeile sindicaliste au înaintat o serie de revendicări Parlamentului și Guvernului

sindicate

Marţi, 3 martie, circa 400 de femei, membre ale sindicatelor din diferite ramuri ale economiei, au înaintat o serie de revendicări Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova: salarii decente, condiţii de muncă sigure şi sănătoase, pensii, servicii medicale de calitate, asigurare şi protejarea sănătăţii mamei şi a copilului, egalitatea de şanse şi respect, viaţă decentă acasă, în Republica Moldova. Acestea sunt doar câteva cerinţe ale Consiliului de femei din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

La eveniment au participat vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, ministrul Muncii, Protecției sociale și Familiei, Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății, Mircea Buga, precum și Ala Lipciu, reprezentant permanent al Organizaţiei Internaţionale a Muncii în Republica Moldova.

Locuri de muncă, indemnizaţii la naştere şi pentru îngrijirea copilului mai mari

Una din probleme care a fost discutată mai aprig în cadrul întrevederii a fost cea a indemnizaţiilor pentru naştere şi îngrijirea copilului. Iar reprezentanţii Parlamentului şi Guvernului au recunoscut că aceşti bani nu sunt suficienţi. „Dacă ținem cont de schimbarea prețurilor și de celelalte realități, pentru a crește sănătos un copil trebuie să venim cu o analiză complexă și să vedem cum poate să-și permită statul această modificare de indemnizații”, a declarat Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova.

sindicate 2

O altă problemă care a fost abordată este dificultăţile cu care se confruntă femeile cu copii şi cele însărcinate în căutarea unui loc de muncă. „Discriminarea femeilor este una dintre problemele-cheie care urmează a fi soluționate în contextul implementării strategiei gender de dezvoltare. Femeile care decid să devină mame își găsesc cu greu un loc de muncă. Garanțiile la angajarea în câmpul muncii a femeilor gravide sunt deseori percepute de patroni drept o povară, motiv pentru care aceștia refuză frecvent să le ofere un loc de muncă”, a menționat Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei din cadrul CSNM.

Măsuri de stimulare pentru plătitorii fideli

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății Mircea Buga a propus măsuri de stimulare a celor care au plătit polița medicală obligatorie. „Vrem să introducem măsuri de stimulare pentru cei care contribuie fidel la acumularea fondurilor pentru funcționarea sistemului de sănătate. Aceștia ar putea beneficia de bilete de odihnă, abonamente la sala de forță ori bazin. Motivați în această formă, contribuabilii ar putea continua să aibă grijă de sănătate, să aibă un mod sănătos de viață, astfel ca să nu cheltuiască mijloace considerabile din fondurile obligatorii de asigurare medicală”, a menționat Buga.

sindicate 3

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Familiei rămâne deschis tuturor solicitările venite din partea sindicatelor. „Am acceptat cu mare plăcere să fiu astăzi prezentă la acest forum pentru că vreau să aud din prima sursă care sunt problemele, dificultățile și, mai ales, care sunt căile de soluționare pe care le propun sindicatele”, a declarat Ruxanda Glavan.

La eveniment a fost a lansată acțiunea „Nu violenței asupra femeilor!”, pentru a se alătura Campaniei „United Nations Trust Fund to End Violence Against”. Cele circa 400 de femei au purtat câte o brățară colorată în semn de solidaritate.

Lina Ciobanu

The following two tabs change content below.