Femeile pot reuşi! Candidează!

Egalitate de genuri // Bălţencele vor şanse egale în politică

Mai multe femei, membre ale diferitor partide politice din municipiul Bălţi, au participat recent la o masă rotundă organizată în sediul Primăriei. Acestea au avut ocazia să-şi împărtăşească din experienţă şi chiar să „bârfească aşa ca între fete” despre cum e să fii o femeie activă în lumea activităţii publice, dominată de bărbaţii politicieni.

La întrunire au fost bine-venite toate doamnele interesate, indiferent de partidele din care fac parte. Nici vârsta nu a fost un criteriu semnificativ, cea mai tânără participantă, Victoria Balica, având doar 19 ani. Tânăra este studentă la Universitatea din Bălţi şi susţine că este de mai mult timp interesată de politică. Aceasta îşi propune pentru viitor să candideze şi ea la o funcţie publică în cadrul Consiliului Raional, de aceea i se pare important să se informeze de pe acum despre lumea din care urmează să facă parte. „Noi suntem mai atente la detalii decât bărbaţii. Înainte de a judeca un lucru, femeia va ţine cont de împrejurări, de cauze şi de condiţii, în timp ce bărbaţii sunt mai indiferenţi, ei nu se împovărează cu amănunte”, crede Victoria.

„Bărbaţii încearcă deseori să ne descurajeze, sub pretextul că femeile sunt mai sensibile şi nu-şi pot stăpâni emoţiile. Acest lucru este adevărat, dar nu pentru că femeile ar fi „plângăcioase”, ci pentru că femeile sunt de fapt mai sufletiste faţă de oamenii dezavantajaţi, faţă de problemele din societate”, a adăugat Elena Covaliuc, preşedinta Organizaţiei pentru Femei a PLDM din municipiul Bălţi.

Invitatele au încercat să găsească răspuns la întrebarea de ce bărbaţii sunt avantajaţi în carieră. „Bărbaţii sunt egoişti, iar acest lucru îi ajută atunci când îşi construiesc o carieră. De ce oare pe băncile şcolii fetiţele sunt mai sârguincioase şi au note mai mari, dar mai târziu rareori avansează în cariera profesională la fel de mult ca băieţii?”, se întreabă Silvia Ciocoi, antreprenoare şi membră a Partidului Democrat. „Acest lucru se întâmplă şi din cauza că, în societatea noastră, femeile sunt de fapt izolate atunci când dau naştere unui copil, iar după concediul maternal, când vor să-şi reia cariera, ele sunt încadrate în categoria persoanelor de risc, pentru că, având copii, aceştia le solicită atenţia. În străinătate este ceva normal ca bărbaţii să-şi ia concediu pentru a avea grijă de copii”, a completat Olga Sîrbu, vicedirector executiv al Clubului politic al Femeilor 50/50. „Mie mi s-a reproşat că aş fi prea corectă”, a mărturisit Margareta Ursu, una dintre formatoarele proiectului „Femeile pot reuşi!”. „Aparent, unii bărbaţi consideră că în politică nu îşi are locul corectitudinea”, a adăugat aceasta.

Deliciul întâlnirii a fost înmânarea simbolică a unui şorţ de bucătărie şi a unei mape cu diferite inscripţii – „primar”, „consilier local”, „consilier raional”. Doamnele au îmbrăcat cu plăcere şorţurile, demonstrând în mod simbolic că pot îmbina cu succes o carieră în domeniul public cu viaţa de familie, grija faţă de casă şi faţă de copii şi că o funcţie publică nu le face mai puţin „gospodine”.

„Bărbaţii vin în politică pentru bani şi pentru putere, pe când femeile o fac din interes real pentru problemele cu care se confruntă societatea. Ele sunt mai corecte decât bărbaţii şi îşi păstrează verticalitatea cu demnitate. Acestea pot reuşi şi o fac pe toate planurile – fie că e vorba de politică, de carieră profesională sau de viaţa de acasă”, este concluzia la care au ajuns participantele mesei rotunde.

Pe lângă problemele din politica moldovenească, invitatele au mai discutat despre educaţie, despre problemele din justiţie, dar şi despre valorile spirituale care domnesc astăzi în societatea noastră. Implicarea femeilor în aceste probleme nu poate fi decât în avantajul societăţii, consideră participantele.

„Femeile Pot Reuşi – Candidează! Fii tu schimbarea!” – acesta este genericul sub care se desfăşoară campania naţională lansată de Clubul Politic al Femeilor 50/50. Organizatorii proiectului îşi propun să informeze şi să încurajeze cât mai multe femei pentru a candida la Alegerile Locale 2011. Mese rotunde similare au fost organizate în toate raioanele R. Moldova.

Stela Untilă

The following two tabs change content below.