Femeia lui Voronin de la primărie

ILEGALITĂŢI // Funcţionarele care nu doreau să colaboreze erau ameninţate cu concedierea

Şefa Direcţiei asistenţă socială a Primăriei municipiului Chişinău, Eugenia Ceban, a obligat asistentele sociale din municipiu să colecteze semnături prin care oamenii să ceară organizarea alegerilor repetate ale primarului general al capitalei. Informaţia a fost confirmată de câteva asistente sociale, care nu au dorit să-şi dea numele „pentru a nu avea probleme cu şefa”. Potrivit pretorului sectorului Râşcani al capitalei, Mihai Cârlig, din fiecare sector al municipiului angajatele trebuia să adune câte 200 de semnături. Deşi neagă totul, Eugenia Ceban este o susţinătoare a PCRM, dovadă este şi portretul lui Voronin, care a fost atârnat până miercuri, 22 iunie, în biroul său de la primărie.

Solicitată de JURNAL, Eugenia Ceban a spus că informaţia nu este adevărată, iar pentru învinuirile care i se aduc îl va da în judecată pe consilierul primarului general, Oleg Poiată, şi pe pretorul sectorului Râşcani al capitalei, Mihai Cârlig, care, pe data de 22 iunie, au dat buzna în direcţie şi au intimidat-o pe ea şi asistenţii sociali. Potrivit Eugeniei Ceban, aceştia i-au cerut „să demisioneze de bună voie din funcţia pe care o deţine, de altfel o dau la puşcărie”.

„Mi-a smuls portretul lui Voronin”

„Cei doi au intrat în birou, iar Oleg Poiată mi-a smuls de pe perete portretul cu tot cu ramă al lui Voronin. Ce au ei cu mine, dacă eu îi simpatizez pe comunişti? Eu îi susţin pe cei deştepţi, şi pe Dodon! De ce Chirtoacă îşi ţine deasupra capului atârnată poza lui Băsescu?”, ne întreba revoltată Eugenia Ceban, fiul căreia, Ion Ceban, este pe locul cinci în lista consilierilor municipali din partea PCRM.

„Sunt frapată de prostiile făcute de Chirtoacă şi consilierii săi. Eu muncesc  mult. Primesc câte 100-120 de oameni pe zi!”, striga iritată şefa Direcţiei asistenţă socială a Chişinăului, care a adăugat că nu se opreşte aici. „Am adunat iscălituri pentru tot ceea ce au făcut aici oamenii lui Chirtoacă şi o să-i dau în judecată”.

Semnături pentru alegeri repetate

Solicitat de JURNAL, pretorul sectorului Râşcani al capitalei, Mihai Cârlig, a  confirmat faptul că a fost miercuri la Ceban în direcţie, doar că a avut un alt scop. „Am mers la ea cu alte probleme şi nici nu eram la curent că ea adunase toţi asistenţii sociali din sectoarele capitalei, pentru a-i obliga să adune  semnături pentru alegeri repetate”.

Acesta a confirmat faptul că Eugenia Ceban a dat un model de plângere şefilor de direcţii din sectoarele capitalei, care la rândul lor trebuia să-l împartă asistenţilor sociali. Asistenţii sociali urmau să meargă pe la bătrâni pentru a aduna semnături.  Şefa Direcţiei asistenţă socială a mai cerut ca fiecare sector să adune câte cel puţin 200 de plângeri-model. Funcţionarele care nu doreau să colaboreze erau ameninţate cu concedierea.

Demisă şi restabilită de patru ori

Este de menţionat faptul că şefa Direcţiei asistenţă socială a primăriei Chişinău, Eugenia Ceban, este una din funcţionarii demişi de Chirtoacă pentru comiterea de ilegalităţi la Primăria capitalei, dar restabiliţi în funcţie de instanţa de judecată, invocând nerespectarea procedurii de demitere.

Eugenia Ceban este şefa care i-a dat cele mai multe bătăi de cap primarului Chirtoacă. Aceasta a fost concediată de câteva trei ori în ultimii ani pentru mai multe încălcări grave și restabilită de fiecare dată în funcție prin decizie judecătorească. Ultima încercare de a o elibera pe Ceban pentru că atinsese vârsta de pensionare s-a soldat cu alt eşec. „De data aceasta, judecata a emis o încheiere de asigurare a acţiunii prin care au suspendat dispoziţia primarului privind încetarea raporturilor de serviciu cu Eugenia Ceban”, a comunicat pentru JURNAL Victor Puiu, consultant juridic al Direcţiei juridice a Primăriei Chişinău.

Victoria BĂLAN