FEMEIA CARE UNEŞTE DESTINE // OAMENI BUNI

„Văd părinţii, rudele, mirii şi-mi spun în gând că ăştia vor trăi o viaţă împreună”

 

E una din figurile-cheie din viaţa a sute de îndrăgostiţi. Eleonora Ghilaş, soţie de căpitan de marină, oficiază căsătorii de nouă ani. Recordul la numărul de miri şi mirese, care au trecut prin faţa ei, a fost atins într-o sâmbătă de toamnă, 42 de perechi perindându-se prin sala de căsătorii. De 42 de ori a rostit: „Vă declar soţ şi soţie”, şi tot atâtea perechi de inimi au tresărit de bucurie sau teamă – gata cu burlăcia!

 

Victoria POPA

 

 

Eleonora Ghilaş este premianta câtorva concursuri republicane şi locale, pentru cele mai frumoase şi mai originale înregistrări ale căsătoriilor.

 

Se trage dintr-o familie de profesori. Mama ei, în vârstă de 80 de ani, continuă să lucreze la o şcoală din Chişinău.

 

Din anii ’90, Eleonora lucrează în diferite funcţii în sistemul stării civile. „În orice profesie există o ascensiune. Cele două facultăţi şi magistratura m-au ajutat să fac ceea ce-mi place”, mărturiseşte Eleonora Ghilaş. Rememorează cu drag timpurile când lucra în calitate de arhivar. „Exact cum sunt beciurile Cricovei cu kilometri întregi de poliţe cu sticle şi colecţii de vinuri adunate de ani de zile, sunt şi actele arhivate în arhiva republicană – rafturi de istorie, unde fiecare foaie e o soartă de om”, îşi aminteşte de anii lucraţi la Fondul Arhivistic al RM.

 

42 de căsătorii într-o zi

 

Am găsit-o în birou, spilcuită, într-un costum de culoarea cerului senin. Se pregătea să oficieze a doua căsătorie în acea zi şi încă mai urmau. Nu ştie câte căsătorii a înregistrat, spune zâmbind că este imposibil să le cunoşti exact numărul. „Pentru mine este important modul în care am înregistrat fiecare căsătorie. În acele momente sunt numai în sală. Intru în atmosfera şi anturajul tinerilor. Văd părinţii, rudele, perechea şi-mi spun în gând că ăştia vor trăi o viaţă împreună. Simt asta. Haideţi să vedeţi una din perechile ce-şi unesc destinele”, mă îndeamnă spre sala de ceremonii.

 

De la ea aflăm că în activitatea sa cele mai multe căsătorii le-a înregistrat la Oficiul Stare Civilă Botanica – 42, într-o zi de sâmbătă. „Am intrat în sală şi, cu ajutorul colegilor din oficiu, am înscris 42 de cupluri. A fost o zi plină, inedită”.

 

Fie binecuvântată această zi de toamnă

 

În sunetele marşului nupţial al lui Mendelssohn, mirii Ion Ştefanschi şi Victoria Sănduţă intră în sală, aplaudaţi de părinţi şi cei apropiaţi. „Fie binecuvântat acest an, această zi de toamnă, care încununează inimile a doi tineri îndrăgostiţi, căci iubirea vine din iubire, ea ne aduce-n lume numai fericire… Stimate doamne, stimaţi domni, azi, 12 octombrie 2012, se înregistrează căsătoria solemnă a cetăţenilor RM: Ion Ştefanschi şi Victoria Sănduţă”, spune cu voce puternică şi gravă Eleonora Ghilaş.

 

Primul sărut

 

Ţinându-se de mâini, mirii ascultă emoţionaţi şi cam zăpăciţi vocea funcţionarei: „Îndeplinind înalta datorie de stat, rog să-mi răspundeţi: Victoria, de bună voie, nesilită de nimeni, te căsătoreşti cu Ion?”, i se adresează miresei Eleonora Ghilaş. „Da”, răspunde abia auzit aceasta. Aceeaşi întrebare îi este adresată mirelui, după care tinerii şi naşii semnează actul de căsătorie. Mirii îşi dau primul sărut deja ca soţi recunoscuţi de autorităţi.

 

„Eşti mireasa vieţii mele”

 

„În momentul când tinerii le mulţumesc părinţilor, nimeni nu-şi mai poate stăpâni emoţiile şi lacrimile”, spune Eleonora Ghilaş. „Cum la oficiile de stare civilă nu prea există obiceiuri – dar tinerii îşi doresc ceva inedit –, ritualul colacului le alungă emoţiile puternice şi lacrimile. Misiunea mea e să-i scot din acea euforie”, mărturiseşte cu mândrie Eleonora Ghilaş. Fiecare oficiu are un ritual propriu de înregistrare a căsătoriilor însoţit de melodii specifice evenimentului. Piesa lui Ovidiu Comornic, „Eşti mireasa vieţii mele”, e prima în preferinţe.

 

Căsătorii jubiliare

 

Este energică, plină de putere şi emană numai emoţii pozitive, acumulate tot din meseria sa, după spusele ei. Împreună cu soţul său, Veaceslav, căpitan de corabie, au o fiică, ea le-a dăruit un nepot. Dragostea faţă de cei dragi o vezi în pozele ce-i inundă biroul. Pentru nepoţel a creat şi un calendar. Îşi doreşte să fie prezentă şi la oficierea căsătoriei nepoţelului, pentru că legea nu permite să oficieze căsătoria rudelor de gradul întâi. La ceremonia de înscriere a fiicei sale a asistat ca părinte. „Am lăcrimat ca toţi părinţii. Să ştiţi că am mereu emoţii în sală, deşi nu las să-mi curcă lacrimile”, mi se destăinuie femeia.

 

O bucură şi faptul că multe perechi aleg să oficializeze relaţia lor la Oficiul Stare Civilă Ialoveni. Ca şi la majoritatea oficiilor din R. Moldova, la Ialoveni se practică şi căsătoriile jubiliare. „Aici coordonăm lucrurile cu primăriile. Anul trecut, am celebrat patru căsătorii jubiliare, la Zâmbreni, patru cupluri au făcut 50 de ani de căsătorie, serbând cu copii, nepoţi, strănepoţi veniţi de peste hotarele republicii. Bucurii şi lacrimi”, îşi aminteşte Eleonora Ghilaş.

 

The following two tabs change content below.